ایران پرس- منابع آگاه اعلام کردند که جنبش النهضه تونس، ممکن است در برخی از مواضع اخیر خود درباره دولت «یوسف الشاهد» و همه جزئیات مربوط به ارتباط با «الباجی قائد السیسی» رئیس جمهوری تونس بازنگری کرده باشد.

«ولید التلیلی» در مطلبی در پایگاه العربی الجدید به نقل از منابع آگاه تونسی نوشت: پیام سرگشاده راشد الغنوشی رهبر جنبش النهضه به «الباجی قائد السیسی» رئیس جمهوری تونس به مناسبت پنجمین سالروز دیدار آن‌ها در پاریس و آغاز توافق دوجانبه، ممکن است پاسخی به سخنرانی السیسی در 13 اوت (چهارم مرداد) این ماه  باشد.

السیسی در سخنرانی روز سیزدهم اوت گفت: این، جنبش النهضه بود که موضع خود را درقبال این توافق تغییر داد.

السیسی تاکید کرد که وی در طول سال‌های گذشته، ثبات نسبی را برای تونس محقق کرده است.

«الغنوشی» در پاسخ به الباجی قائد السیسی بر پایبندی کامل به راه کار توافق با وی تاکید کرد و این توافق را چارچوب بهتر برای گفت وگو درباره همه مسائل به منظور دستیابی به راه حل و جایگزین ها و توافق ها به دور از منطق زورگویی و تحمیل نظرات برشمرد.

وی افزود: مهم ترین اختلافی که توافق میان جنبش النهضه و السیسی را برهم زد، پافشاری این جنبش بر ماندن «یوسف الشاهد» در سمت نخست وزیری تونس بود.

الغنوشی در توضیح این مساله گفت که درخواست جنبش النهضه برای ثبات در دولت، با راه‌کار توافق با رئیس جمهور یا جست و جو برای راه‌های جایگزین مغایرت نداشت، بلکه درجهت درنظر گرفتن منافع ملی بود.

الغنوشی از همه طرف‌ها خواست که اختلافات خود را درباره این موضوع درچارچوب گفت و گو حل کنند و به دنبال راه حل‌های معقول سیاسی و مورد قبول قانون باشند و درعین حال به همه موسسات و نهادها کاملاً احترام بگذارند.

الغنوشی گفت که مقابله با چالش‌های مرحله آینده، اقتضا می‌کند دولت به ماموریت خود در زمینه توسعه و مبارزه با فساد بپردازد و از کشمکش های انتخابات و حزبی دور شود.

این گفته بدان معناست که جنبش النهضه اصرار دارد که یوسف الشاهد اعلام کند که تصمیمی برای نامزد شدن در انتخابات را ندارد.

الغنوشی موضع جنبش خود درقبال ماندن الشاهد در سمت نخست وزیری را به انتخابات شهرداری و به قانون مالی پیشنهادی برای سال آینده ربط داده و این بدان معناست که امکان دارد الشاهد تا دو ماه دیگر از قدرت کنار برود.

منابع یاد شده تاکید کردند که پیام الغنوشی در حالیکه وی در خارج از کشور است، به معنای پایبندی به توافق با السیسی و شاید متقاعد کردن وی به این مساله باشد که ناآرامی های سیاسی در تونس که ناشی از موضع جنبش النهضه بوده است، به نفع هیچ کسی نخواهد بود، به ویژه اینکه السیسی از پایبندی جنبش النهضه به نخست وزیر جوان که وعده‌هایش را نقض کرده است، ابراز شگفتی کرده است.

به نظر می‌رسد که جنبش النهضه؛ که با توجه به ضعف موضع رئیس جمهوری و ضعف حزب وی یعنی «ندای تونس» یوسف الشاهد را راه کاری استراتژیک در افق 2019 می بیند؛ به نادرست بودن این نظریه که از سوی برخی جریان‌ها در داخل جنبش النهضه حمایت می‌شود، پی برده است.

شاید الغنوشی، نشانه‌های تغییر در عرصه سیاسی تونس را پس از تحرکات اخیر رئیس جمهوری و بازگشت مقتدرانه ندای تونس در پی تقویت صفوف این حزب و به دست گرفتن زمام امور از سوی السیسی، مشاهده کرده است.

مساله مهم‌تر، آن چیزی است که می‌تواند به ثباتی که جنبش النهضه آن را مهم‌ترین عامل برای ادامه تجربه ناپایدار دموکراتیک می‌داند، ضربه بزند.

طرح مساوات میان زن و مرد در ارث

الغنوشی درباره طرح مساوات میان زن و مرد در ارث که السیسی آن را اعلام کرده است، گفت که این جنبش با طرح رئیس جمهوری درباره ارث هنگامی که به طور رسمی به پارلمان ارائه شد، تعامل خواهد کرد، زیرا این طرح، نیازمند گفت و گو و تحقیق با هدف دستیابی به ساختاری است که با نوگرایی و پیشرفت همخوانی داشته باشد.

این موضع نشان می‌دهد جنبش النهضه که این پیشنهاد را به شکل فعلی آن رد می کند، ممکن است در صورت تغییر شکل آن، به گونه‌ای که احساسات تونسی‌ها را خدشه‌دار نکند، از آن استقبال کند.

السیسی گفته است که هدف از این پیشنهاد، قرار دادن مساوات به عنوان یک اصل کلی است تا به کسی که خواهان اجرای شریعت است، اجازه داده شود آن را بیان کند.

ممکن است که این ساختار معکوس، بیشتر برای جنبش النهضه و مخالفان کلی این پیشنهاد، قابل قبول باشد، یعنی اینکه اصول فعلی قانون ارث و میراث اجرایی شود ولی هر کسی که خواهان مساوات در ارث میان فرزندان دختر و پسرش است، می‌تواند به آن عمل کند.

مترجم: کبري اقايي

138/120

بیشتربخوانید:

تهدید حزب ندای تونس به‌خروج از دولت یوسف الشاهد

ممانعت تونس از ورود یک کشتی رژیم صهیونیستی

تظاهرات تونسی‌ها علیه قوانین ضداسلامی