«اسامه عثمان» نویسنده فلسطینی در مقاله ای تحلیلی که در روزنامه قطری العربی الجدید منتشر شد، می نویسد، پس از آن که «آفیحای مندلبلیت» مشاور حقوقی رژیم صهیونیستی فهرست اتهامات علیه نتانیاهو را در رابطه با پرداخت رشوه، فریبکاری و خیانت در امانت منتشر کرد، درخواست برخی از سیاستمداران اسرائیلی از نخست وزیر این رژیم برای کناره گیری از قدرت با هدف جلوگیری از سلب اعتماد مردم از تشکیلات اسرائیل، افزایش یافته است.
نتانیاهو، اولمرت دیگر؟!
وضعیت نتانیاهو تقریبا با شرایط «ایهود اولمرت» نخست وزیر پیشین اسرائیل قابل قیاس است زیرا اولمرت نیز پس از ارائه فهرست اتهام علیه وی، ناچار شد از سمت خود استعفا دهد.
گرچه نباید تاثیرات بُعد قضایی را در این جا نادیده گرفت اما پیش از اثبات اتهامات نتانیاهو، این مساله به تنهایی نمی تواند بر آینده سیاسی نخست وزیر اسرائیل تاثیرگذار باشد به ویژه آن که در شرایط کنونی تاثیر عوامل امنیتی افزایش یافته و روند سیاسی به بن بست رسیده است و همچنین در شمال اراضی اشغالی یعنی در لبنان و سوریه، وضعیت بی اعتمادی حاکم است.
در سایه تاثیر عامل امنیتی بر ذهنیت اکثریت رای دهندگان در اسرائیل، می توان باردیگر به نمونه اولمرت اشاره کرد اما در این نمونه، تفاوت هایی نیز وجود دارد. شکست های اسرائیل در دوره نخست وزیری اولمرت در جنگ با لبنان در سال 2006 و جنگ با غزه، مواردی هستند که نمی توان آنها را نادیده گرفت.
اما در این میان تفاوتهایی نیز وجود دارد که به نفع اولمرت تمام می شود و آن تفاوت این است که وی در دوره نخست وزیری و یا زمانی که شهردار قدس بود، چنین تخلفاتی را مرتکب نشده بود.
نتانیاهو؛ نخست وزیر فاسد
با بحرانی شدن وضعیت حقوقی نتانیاهو، تعداد اسرائیلی هایی که درباره فساد وی اطمینان دارند، افزایش یافته است که این موضوع را می توان در گزارش روزنامه اسرائیلی هاآرتص مشاهده کرد.
بر اساس گزارش هاآرتص، نتایج همه پرسی های انجام شده در اسرائیل درباره موضوع فساد – که بزرگ ترین همه پرسی در نوع خود در اسرائیل است- نشان می دهد که بیشتر مردم اسرائیل معتقدند نتانیاهو به عنوان نخست وزیر، یک فاسد است.
به دنبال انتشار فهرست اتهامات علیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی، 50 درصد از کسانی که تحت نظرسنجی قرار گرفته اند، اظهار داشتند نتانیاهو دیگر شایستگی ادامه نخست وزیری را ندارد در حالی که 41 درصد از این افراد با ادامه نخست وزیری وی موافقند. نتایج این نظرسنجی روز یکشنبه در کانال 12 تلویزیون اسرائیل اعلام شد.
با بحرانی شدن وضعیت حقوقی نتانیاهو و پیامدهای آن، بر تعداد کسانی که درباره عواقب دست داشتن نخست وزیر در جرایم منسوب به وی هشدار می دهند، هر روز افزوده می شود زیرا ارتکاب این جرایم از سوی شخصی که در منصب نخست وزیری قرار دارد بر مردم و کارکنان تحت امر وی، تاثیر منفی خواهد داشت.
با این وجود نتانیاهو نه تنها بر مواجهه با اتهامات و انکار آنها پافشاری می کند بلکه وی از حمله به سازمان های حقوقی و ابراز تردید درباره ادعاهای آنها درنگ نمی کند (رویکرد نتانیاهو نبست به سازمان های حقوقی مشابه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکاست که وی نیز با خطرات پیگردهای قانونی مواجه است).
اتهاماتی که نتانیاهو با آنها مواجه است سبب شده است تا وی از انتقادات برخی از اعضای حزب لیکود که خود نیز عضو آن است، مصون نماند؛ چنانچه «بِنی بگین» یکی از اعضای قدیمی حزب لیکود و پسر «مناحیم بگین» نخست وزیر اسبق اسرائیل نتانیاهو را مورد حمله قرار داد.
بگین اظهار داشت، نخست وزیر به طور مستقیم، به دادستانی کل حمله می کند در حالی که این کار از نظر قانونی ممنوع است. اظهارات نتانیاهو علیه دادستانی کل بسیار خطرناک بوده وی بی اساس است.
انتقاد سناتورهای آمریکایی از عملکرد نتانیاهو
در محافل خارجی نیز نتانیاهو با انتقاداتی مواجه است چنانچه سازمان ایباک (لابی یهودی حامی اسرائیل در آمریکا) به طور غیر مستقیم از نقش نتانیاهو در تشکیل فهرستی مشترک از احزاب «خانه یهودی» و «قدرت یهودی»، انتقاد کرده است.
ایباک در حساب شخصی خود در صفحه اجتماعی توییتر نوشت، «قدرت یهودی» یک حزب نژادپرست است که باید محکوم شود.
به دنبال آن «امی کلوباکر» سناتور آمریکایی که از زمان ورود خود به مجلس سنای آمریکا در سال 2007 در تمامی رای گیری های این مجلس مانند موافقت با طرح قانون جرم بودن فعالیت جنبش تحریم اسرائیل، از حامیان اسرائیل بوده است، از نتانیاهو به شدت انتقاد کرد.
«الیزابت وارن» دیگر سناتور آمریکایی و نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا نیز ضمن واکنش نشان دادن به فهرست اتهامات مطرح شده علیه نتانیاهو، از حمایت وی از جناح افراطی راست اسرائیل، انتقاد کرد.
اتهامات مطرح شده علیه نتانیاهو در رابطه با جرایم کیفری و فساد، موضوع تازه ای در حیات سیاسی اسرائیل به شمار نمی رود؛ چنانچه پیش از این نیز «موشه کاتساو» رییس اسرائیل با اتهام ارتکاب جرایم جنسی، به هفت سال زندان محکوم شده بود.
پلیس اسرائیل یک سال پیش از پایان دوره ریاست کاتساو در اسرائیل، بازجویی از وی را آغاز کرده بود.
اولمرت نیز به اتهام ارتکاب فساد محکوم و به شش سال زندان و پرداخت جریمه یک میلیون شِکِل، محکوم شده بود.
«آرییه درعی» رییس سابق حزب شاس نیز که در دوره وزارت خود، به دریافت رشوه متهم شده بود، به سال زندان محکوم شد.
این مسایل سبب شده است تا صهیونیستها به طور کلی به سیاستمداران خود اعتماد زیادی نداشته باشند؛ اما اگر پروسه قضایی رسیدگی به این پرونده ها آغاز شود، به طرق سیاسی، اقتصادی و امنیتی امکان جلوگیری از آن وجود ندارد و این امور بر تصمیمات انتخاباتی مردم اسرائیل بسیار تاثیرگذار است.
لازم به ذکر است که بحران قضایی که نتانیاهو را تهدید می کند، در شرایطی آغاز شده که اسرائیل با تحولات سریع و حرکت به سمت نژادپرستی آشکار و افراط گرایی، مواجه است. 142/118
مترجم: محب احمدی
بیشتر بخوانید:
تظاهرات صهیونیستها در اعتراض به فساد مالی نتانیاهو
پرونده های فساد نتانیاهو و سفر ناتمام وی به مسکو
مخالفت بیش از نیمی از صهیونیست ها با ادامه نخست وزیری نتانیاهو