ایران پرس- پیامدهای ناپدید شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی، باعث نگرانی اسرائیل شده است.

«صالح النعامی» در مطلبی در پایگاه العربی‌الجدید نوشت: با وجود سکوت اسرائیل در برابر بازتاب‌های موضوع ناپدید شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار سعودی، گزارش‌های مراکز تصمیم‌گیری اسرائیل به وضوح نشان می‌دهد که مقامات اسرائیلی از این موضوع نگران هستند.

این گزارش‌ها حاکیست که اسرائیل بیم آن دارد که این قضیه باعث شود اسرائیل بسیاری از دستاوردهای استراتژیک را که در نتیجه همکاری مستقیم یا غیرمستقیم با حکومت آل سعود به دست آورده است، از دست دهد.

علت نگرانی اسرائیل از بازتاب‌های اتهامات وارده به «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی درخصوص دست داشتن مستقیم وی در قضیه ناپدید شدن جمال خاشقجی اینست که این مساله ممکن است به تضعیف نظام سعودی و تضعیف موقعیت منطقه‌ای و بین‌المللی آن و کاهش سطح روابط بین ریاض و واشنگتن منجر شود.

تل‌آویو بر این باور است که کاهش سطح روابط بین ریاض و واشنگتن و تضعیف نظام حکومتی ریاض باعث تضعیف قدرت اسرائیل در مقابله با چالش‌های منطقه‌ای می‌شود.

تل‌آویو معتقد است که نظام سعودی می‌تواند به اسرائیل در رویارویی با ایران کمک کند و برای تحقق این هدف نقشی اساسی را ایفاء کند، زیرا عربستان نقشی مهم را در تحریک «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا علیه توافق هسته‌ای ایران و خارج شدن از آن ایفاء کرد.

افراد نزدیک به «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل آشکارا نگرانی خود را از این مساله اعلام کرده اند که در صورت تضعیف جایگاه ریاض در نزد دولت ترامپ، در موضع آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران سستی ایجاد می‌شود.

اسرائیل بیم آن دارد که موضوع خاشقجی تمایل نظام آل سعود را برای کمک به اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران به ویژه از طریق روانه کردن نفت عربستان به بازار جهانی برای جبران کمبود ناشی از توقف صادرات نفت ایران کاهش دهد.

 

تمایل رژیم صهیونیستی به ابقای بن سلمان در قدرت

راستگرایان حاکم در تل آویو در پی انتشار گزارش اعمال فشار «محمد بن سلمان» بر «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برای قبول طرح سازش دولت ترامپ درباره موضوع فلسطین موسوم به معامله قرن عمیقاً ابراز خرسندی کردند.

دونالد ترامپ در طرح خود از فلسطینی‌ها می‌خواهد که از قدس به عنوان پایتخت کشورشان چشم‌پوشی کنند و به جای آن، یکی از مناطق اطراف این شهر را به عنوان پایتخت کشور آینده خود انتخاب کنند.

راستگرایان حاکم در تل آویو معتقدند، می توان از کشورهای عربی منطقه در تحمیل سازشی که تأمین کننده منافع اسرائیل باشد، استفاده کرد.

همچنین اسرائیل معتقد است که سیاست‌های منطقه‌ای عربستان به طور غیرمستقیم می تواند تأمین کننده امنیت این رژیم باشد، به ویژه حمایت‌های نامحدود ریاض از نظام «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر که تل‌آویو تداوم این نظام را مهم‌ترین اصل منطقه‌ای حفظ منافع استراتژیک اسرائیل می‌داند.

درعین حال، نتانیاهو همچنین به توسعه همکاری‌های مخفیانه بین اسرائیل و نظام حکومتی سعودی در مقابله با جنبش تحریم بین المللی BDS شدت بخشیده است، به گونه‌ای که در نشست های مختلف بین المللی به تحول عمیق و بی سابقه در روابط میان تل آویو و برخی از کشورهای عربی اشاره کرده و مشخص است که به شکل خاص به عربستان اشاره می کند.

نتانیاهو در این نشست‌ها سعی کرد تا این پیام را به مسئولان جنبش BDS بدهد که شما نمی توانید بیشتر از کشورهای عربی که درحال توسعه روابط خود با اسرائیل هستند، نگران فلسطینی‌ها باشید.

از سوی دیگر، کم سن و سال بودن بن سلمان عامل دیگری بود که اسرائیل را به تکیه کردن به وی تشویق کرد. زیرا این ویژگی دقیقاً به معنای آنست که رسیدن وی به قدرت عاملی برای ثبات به شمار می رود زیرا وی به مدتی طولانی در قدرت باقی خواهد ماند.

در شرایطی که اسرائیل بیم آن دارد که چنین دستاوردهایی را از دست دهد، منابع نزدیک مراکز تصمیم‌گیری اسرائیل از احتمال آماده شدن تل آویو برای کمک به بن سلمان برای برون رفت از بحران کنونی عربستان (قضیه خاشقجی) از طریق لابی‌های صهیونیستی فعال در واشنگتن خبر دادند و افزودند که این لابی ها اعضای کنگره آمریکا را وادار به دست کشیدن از فشارهای خود علیه ریاض در ارتباط با موضوع خاشقجی خواهند کرد.

«عیران لیرمان» که به عنوان معاون مشاور امنیتی دفتر نتانیاهو کار کرده، مطمئن است که لابی های صهیونیستی در واشنگتن به نفع بن سلمان وارد عمل خواهند شد و اقدامات لابی ها به نفع اسرائیل تمام خواهد شد.

اما معلوم نیست که آمادگی ها نتیجه بخش باشد یا نه؛ زیرا موضوع خاشقجی، سخت، افکار عمومی آمریکا را به خود مشغول کرده است که این مساله کار اسرائیل و لابی‌های صهیونیستی را برای کمک به سلمان دشوارتر می‌کند.

با توجه به این مساله، بعید نیست که اسرائیل چندان امیدی به بن سلمان نبندد و جانب احتیاط را دربارۀ اثرات منفی احتمالی موضوع خاشقجی در منافعش رعایت کند. 114/120

مترجم:  کبري اقايي

بیشتر بخوانید:

نتانیاهو: اسرائیل و کشورهای عربی بیش از هر زمان دیگر به هم نزدیک شده‌اند

همکاری موساد و سازمان اطلاعات عربستان در پرونده‌خاشقجی

 عربستان در باتلاق سیاست‌های آل‌سعود/ تحلیل

تمایل رژیم صهیونیستی به ابقای بن سلمان در قدرت