«نضال حماده» نویسنده لبنانی در مقالهای تحلیلی که در پایگاه خبری العهد منتشر شد، مینویسد، ترکیه که از هفت سال پیش جنگجویان خارجی را از نقاط مختلف جهان جمع آوری کرد و آنها را در اردوگاههای حزب عدالت و توسعه و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در استان «غازیعنتاب» تحت آموزش قرار داد، اکنون با معضل درگیری با آنها مواجه است.
«رجبطیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه از ابتدای بحران سوریه و آغاز جنگ در این کشور، اعلام کرد که هدفش خلاصی از رییس جمهوری سوریه و نظام حاکم بر این کشور است؛ از این رو مشخص است که ترکیه در حل معضل عناصر مسلح خارجی، با بحرانی حقیقی مواجه است.
آنکارا برای نبرد نظامی علیه جنگجویان خارجی و در نتیجه مواجه شدن ارتش این کشور با تلفات انسانی که خشم مردم ترکیه علیه حزب عدالت و توسعه را به دنبال خواهد داشت، آمادگی ندارد.
پیشنهادهای ترکیه
همچنین به مصلحت ترکیه نیست تا این گروههای مسلح را به حال خود رها کرده تا هدف حملات هوایی ارتش روسیه و سوریه قرار گیرند و از سوی دیگر قصد ندارد تا آنها را به داخل خاک خود راه دهد. در نتیجه ترکیه چند گزینه را به جنگجویان خارجی پیشنهاد میدهد که در ذیل به آنها اشاره میشود:
1- در صورت تمایل گروههای مسلح برای بازگشت به کشورشان، ترکیه زمینه بازگشت آنها را فراهم میکند اما مسؤولیتی در برابر تبعات پس از آن ندارد.
2 - هر یک از این افراد که برای عزیمت به ترکیه و اقامت در این کشور تمایل داشته باشند، میبایست در مناطق مشخص شدهای که آنکارا برای آنها در نظر میگیرد اسکان یافته و تحت کنترل باشند. اما این مسالهای است که حتی حزب عدالت و توسعه نیز نسبت به آن اعتراض دارد و مخالفان ترکیهای هم آن را نمیپذیرند.
3 - هر یک از عناصر مسلح خارجی که بخواهند راهی افغانستان شوند، ترکیه زمینه سفر به این کشور را به عنوان مرکز جذب جهادگران فراهم میکند. حتی ممکن است از سال گذشته تاکنون، برخی از جنگجویان خارجی به افغانستان رفته باشند.
4 - همچنین اگر هر یک از این جنگجویان بخواهند به کشوری غیر از افغانستان بروند، اجازه خواهند داشت راهی سودان شوند، زیرا خارطوم مشکلی با این مساله ندارد.
اما جنگجویانی که این گزینهها را نپذیرند، باید یکی از این دو گزینه زیر را برگزینند:
الف- رفتن به منطقه الشرقیه برای جنگ با کُردهای مسلح و اجبار آمریکا برای اجرای توافق با ترکیه
ب- جنگجویان در منطقهای مشخص محصور شده و مورد حمله نظامی قرار خواهند گرفت؛ یا این که اجازه خواهند داشت در امنیت کامل به منطقه بادیه در شرق حماه بروند تا بدینترتیب ترکیه از رویارویی نظامی با آنها اجتناب ورزد. بدین صورت ترکیه توپ را در زمین سوریه و همپیمانان آن خواهد انداخت.
با توجه به تحولات جدید در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه، ترکیه به دنبال انتقال همه این جنگجویان خارجی به کشوری دیگر است.
135/120
مترجم: سیده زهرا محباحمدی
بیشتر بخوانید:
گزارش: کارشکنی تروریستها در ادلب
آمادگی تروریستها برای حمله شیمیایی به سوریه
عملیات آزادسازی ادلب؛ ترکیه همچنان ساز مخالف میزند
بهانه تراشیهای ترکیه برای جلوگیری از اقدام ارتش سوریه در باز پسگیری ادلب/ تحلیل