«اسماعیل جمال» در مقاله ای در پایگاه روزنامه فرامنطقه ای «القدس العربی» چاپ لندن نوشت: از زمان شروع بحران میان واشنگتن و آنکارا در ارتباط با مخالفت ترکیه با آزادی کشیش آمریکایی و تحریم های سیاسی و اقتصادی آمریکا علیه ترکیه، هیچ موضع رسمی در سطح کشورهای عربی در حمایت از ترکیه اتخاذ نشده و هیچ اظهارنظر رسانه ای اعلام نشده که نشان دهنده حمایت کشورهای عربی از ترکیه یا همبستگی با آنکارا در مقابله با تحریم های آمریکا باشد.
در این میان، فقط دوشنبه شب تماس تلفنی میان رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر برقرار شد که بنا به اعلام منابع وابسته به ریاست جمهوری ترکیه، دو طرف درآن به بررسی روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای پرداختند.
منابع وابسته به ریاست جمهوری ترکیه همچنین اعلام کردند که اردوغان و تمیم بن حمد آل ثانی دراین گفت و گوی تلفنی بر عزم دو کشور برای تقویت روابط دوجانبه در همه زمینه ها و نیز بر ادامه ارتباط مستحکم میان دو طرف تاکید کردند.
دو روز پیش از آن، اردوغان و شیخ صباح الأحمد الجابر الصباح، امیر کویت نیز تلفنی گفت وگو و دو طرف دراین تماس تلفنی، بر اهمیت توسعه و تقویت روابط دوجانبه تاکید کردند.
رئیس جمهوری ترکیه و امیر کویت همچنین بر اهمیت توسعه و تقویت روابط دوجانبه در آینده تاکید کردند.
اما در بیانیه های مربوط به تماس های امیرهای قطر و کویت با اردوغان، هیچ اشاره مستقیمی به بحران در روابط میان ترکیه و آمریکا نشده است، با وجود اینکه این تماس ها همزمان با اوج این بحران صورت گرفته است.
در همین حال، مسئولان ترکیه از وجود «شادمانی بسیار» در رسانه های عربی به علت بحران ترکیه با آمریکا و کاهش شدید ارزش لیر ترکیه در مقابل دلار آمریکا خبر دادند.
به گفته مقامات ترکیه، رسانه های عربی از جمله شبکه های ماهواره ای و مطبوعات و پایگاه های اینترنتی مهم و نزدیک به مقامات رسمی در بسیاری از کشورهای عربی، درصدد بزرگ نمایی این بحران برآمده اند.
یک مسئول دفتر ارتباطات وابسته به ریاست جمهوری ترکیه، که نخواست نامش فاش شود، در گفت و گو با القدس العربی گفت: مقامات رسمی ترکیه، عملکرد رسانه های عربی به ویژه رسانه های رسمی و نزدیک به مقامات رسمی را رصد می کنند و مواضع آن ها را در انتقاد از ترکیه یا طرفداری از این کشور و یا اتخاذ موضع بی طرف سیاسی را در قبال بحران آنکارا با واشنگتن دنبال می کنند.
وی افزود: گزارش هایی از رسانه ها از جمله رسانه های نیمه دولتی برخی از کشورهای مشخص دراختیار داریم که نشان می دهد این کشورها از بحران اقتصادی ترکیه در نتیجه تنش با آمریکا به شکل بی سابقه خوشحال هستند و جنگ رسانه ای آشکاری را با هدف تشویق کردن گردشگران برای نرفتن به ترکیه و خارج کردن پول ها و سرمایه گذاری های خود از این کشور آغاز کرده اند و این اقدامات را با هدف تشدید این بحران و ضربه زدن به ترکیه انجام می دهند.
اما در محافل مردمی در کشورهای عربی باید گفت که ده ها فراخوان مردمی در شبکه های اجتماعی برای همبستگی با ترکیه در زمینه سیاسی و اقتصادی در مقابله با تحریم های آمریکا و وخامت در اوضاع اقتصادی ترکیه راه اندازی شده است.
در برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس، به ویژه در قطر و کویت، فراخوان هایی راه اندازی شده است که خواهان تبدیل مبالغ مالی از دلار آمریکا به لیر ترکیه با هدف تلاش برای حمایت از واحد پول ترکیه شده اند که ارزش آن از آغاز امسال و به ویژه در نتیجه بحران اخیر با واشنگتن، حدود 40 درصد کاهش یافته است.
در شبکه های اجتماعی، تصاویری از افرادی که دراین فراخوان ها شرکت کرده اند، منتشر شده است، از جمله این تصاویر، تصاویر مربوط به تبدیل مبالغ مالی مختلف در صرافی ها و بانک ها در برخی کشورهای عربی است و آن ها گفته اند که این اقدام را با هدف حمایت از واحد پول ترکیه برای پشت سرگذاشتن بحران فعلی انجام می دهند.
فراخوان های گسترده در شبکه های اجتماعی با هدف حمایت از خرید کالاهای ترکیه موجود در بازارهای کشورهای عربی راه اندازی شده و در این رابطه، بارکد ویژه کالاهای ترکیه برای تشویق افراد به خرید کالاهای ترکیه، بر روی کالاها درج شده است تا این کالاها از کالاهای کشورهای دیگر متمایز باشند.
همچنین درخواست های گسترده مردمی در کشورهای عربی با هدف توسعه گردشگری به ترکیه از طریق تبلیغ و اعلام سطح هزینه های پایین برای سفرهای گردشگری به این کشور به علت کاهش شدید ارزش لیر ترکیه در برابر دلار صورت گرفته است.
همچنین با کاهش ارزش لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا، در روزهای گذشته، عملاً صدها تن از گردشگران عرب با حضور در مراکز تجاری، تمایل خود را برای خرید کالاهای ترکیه اعلام کردند.
بسیاری از نهادهای مردمی و موسسات عربی فعال درترکیه نیز در کنار اقلیت های عربی، تبلیغات تاثیرگذار و برخی تبلیغات نمادین را به نشانه اعلام همبستگی با ترکیه انجام دادند. 141/110
مترجم: کبری آقایی
بیشتر بخوانید:
تحریم تبلیغ کالاهای آمریکایی در ترکیه
اردوغان: ترکیه در برابر آمریکا تسلیم نمیشود