ایران پرس- رییس سازمان اطلاعات سودان در راستای طرح مصر-عربستان سعودی - امارات برای تعیین جایگزین برای «عمر البشیر» رییس جمهوری سودان، با همتای اسرائیلی خود دیدار و گفت وگو کرد.

سایت خبری «میدل ایست آی» به نقل از یک مسوول عالیرتبه نظامی سودان گزارش داد، «صلاح قوش» رییس سازمان اطلاعات سودان ماه گذشته در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، در نشستی که توسط واسطه های مصری و با حمایت عربستان سعودی و امارات برگزار شد، با «یوسی کوهن» رییس سازمان اطلاعات و امنیت ملی اسرائیل دیدار کرده است.

به گفته این منبع نظامی، دیدار قوش با کوهن، در چارچوب طرحی انجام شده که کشورهای همپیمان اسرائیل در خلیج فارس، اساس آن را پایه ریزی کرده اند تا در صورت سقوط ریاست جمهوری «عمر البشیر» در سودان، قوش به عنوان جایگزین وی منصوب شود.

میدل ایست آی به نقل از این منبع گزارش داد، با گذشت چند ماه از آغاز اعتراضات مردمی در سودان و نزاع بر سر قدرت که اکنون در پس پرده در خرطوم جریان دارد، سعودی ها، اماراتی ها و مصری ها قوش را شخصیتی وابسته به خود می دانند.

بسیاری از ناظران سیاسی اعتراضات سودان را سرآغاز پایان سه دهه حکومت البشیر می دانند. همچنین این اجماع وجود دارد که البشیر در چارچوب حزب حاکم و ارتش سودان، درباره انتخاب جانشین خود، وارد کشمکش خواهد شد. 

به گفته این منبع، قوش با سعودی ها، اماراتی ها و مصری ها دارای روابطی قوی است و آنها خواهان خارج کردن البشیر از صحنه قدرت و روی کار آوردن شخصیتی وابسته به خود هستند.

سخنگوی کنفرانس مونیخ نیز تاکید کرد، قوش و کوهن امسال در این کنفرانس که از 15 تا 17 فوریه برگزار شد، حضور داشته اند و رییس سازمان اطلاعات سودان با همتایان اروپایی خود نیز دیدارهایی داشته است.

این منبع در ادامه افزود، البشیر از نشست بی سابقه میان قوش با کوهن در مونیخ بی اطلاع بوده است. هدف از این دیدار معرفی رییس سازمان اطلاعات سودان به عنوان جانشین احتمالی البشیر بوده است تا بر اساس آن اسرائیل در جهت جلب حمایت آمریکا اقدام کند.

سازمان اطلاعات اسرائیل (موساد) در تعامل با مسوولان کشورهایی که با این رژیم معاهده صلح امضا نکرده اند، نقش وزارت امور خارجه اسرائیل را ایفا می کند.

یک مسوول اسرائیلی در گفت وگو با شبکه 13 تلویزیون اسرائیل، درباره عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با بحرین تصریح کرد، موساد در تعامل با همه کشورهایی که با اسرائیل روابط دیپلماتیک ندارند، به عنوان جانشین وزارت امور خارجه به ایفای نقش می پردازد.

قوش که در دهه اول قرن گذشته در زمینه اطلاعاتی و جنگ با گروه تروریستی القاعده با سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) همکاری داشته است، در واشنگتن از محبوبیت بالایی برخوردار است؛ وی در سال 2005 هنگامی که وزارت امور خارجه آمریکا، سودان را در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد، به آمریکا سفر کرد.

در گزارشی که ماه گذشته در پایگاه اینترنتی «آفریکا انتلیجنس» منتشر شد، آمده است، با توجه به این که موضعگیری های البشیر قابل قبول نیست، سازمان سیا قوش را جانشین برتر وی می داند.

این سایت اینترنتی به نقل از اطلاعات سفارتخانه یکی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در واشنگتن، اعلام کرد، سازمان جاسوسی آمریکا تاکنون برای تغییر نظام حاکم بر سودان هیچ اقدامی انجام نداده است زیرا دولت سودان اطلاعات با ارزشی را درباره گروه الشباب در سومالی و لیبی و نیز گروه اخوان المسلمین، در اختیار این سازمان قرار می داده است.

گزارش این سفارتخانه نشان می دهد اگر امکان کنترل اعتراضات مردمی در سودان وجود نداشته باشد، سازمان اطلاعات آمریکا تلاش می کند تا موقعیت قوش را به عنوان جانشینی البشیر تحکیم کند.

رییس جمهوری سودان طی روزهای اخیر با اعتلای پست های افسران ارتش و اعلام وضعیت فوق العاده در کشور به مدت یک سال، سعی در متوقف کردن اعتراضات در سراسر کشور و تضمین بقای حکومت خود داشته است.

اصلاحات حکومتی در سودان نیز از روز جمعه و پس از آن آغاز شد که قوش به خبرنگاران گفت، البشیر از ریاست حزب حاکم کنگره ملی سودان کنارگیری خواهد کرد و در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 نیز کاندید نخواهد شد.

البشیر همچنین «عوض بنو» وزیر دفاع سودان را به عنوان معاون اول رییس جمهوری و 16 افسر ارتش و دو افسر سازمان امنیت ملی را به عنوان استانداران 18 استان این کشور، منصوب کرد.

تحلیلگران در خارطوم معتقدند که البشیر به سَمت نظامی ساختن دولت و نابودی همه مخالفان در داخل حزب حاکم سودان، حرکت می کند.

در این حال سایت میدل ایست آی به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد، ارتش سودان همچنان از قوش و نفوذ عربستان سعودی و امارات در کشور ابراز نگرانی می کند.

این منبع در این رابطه به مطالبی اشاره دارد که در راستای ابراز همبستگی با اعتراضات مردمی سودان در رسانه های خبری وابسته به عربستان سعودی منتشر می شود در حالی که معمولا این رسانه ها، با تغییرات مردمی مخالفند.

به گفته این منبع، رسانه های خبری به اعتراضات مردمی در سودان کاملا توجه نشان می دهند که این امر بدون چراغ سبز عربستان سعودی، ممکن نیست.

قوش در سال های 2004 تا 2009 هنگامی که البشیر وی را به عنوان مشاور امنیت ملی برگزید، ریاست سازمان امنیت و اطلاعات ملی سودان را برعهده داشت.

وی در سال 2011 از سمت خود برکنار و به اتهام مشارکت در توطئه کودتا بازداشت شد اما در سال 2013 پس از صدور حکم عفو ریاست جمهوری، از زندان آزاد شد.

قوش سپس در فوریه 2018 به عنوان رییس سازمان امنیت ملی سودان منصوب شد. بازگشت قوش به این سمت، از یک سو به معنای اقدام البشیر برای کنترل مخالفان و از سوی دیگر برقراری پل ارتباطی با آمریکا پس از لغو تحریم های این کشور در سال 2017، قلمداد شد.

135/118

مترجم: محب احمدی

بیشتر بخوانید :

افشای طرح موساد برای به قدرت رساندن رئیس دستگاه اطلاعاتی سودان

چرایی اعلام وضعیت فوق العاده در سودان

کناره گیری "عمر البشیر" از مسئولیت حزبی