ایران پرس- در بودجه فدرال یک تریلیون و 300 میلیارد دلاری دولت امریکا، تحریم های در نظر گرفته شده برای ترکیه که به گفته نمایندگان کنگره در حمایت از گروگان های امریکایی و ترک ضد آنکارا اعمال شده بود، حذف شد.

این تصمیم در پی فشارهای وزارت امور خارجه امریکا و با هدف آرام کردن ترکیه به عنوان یکی از هم پیمانان مهم ناتو به دلیل حمایت امریکا از شبه نظامیان کرد سوریه اتخاذ شده است.

این شبه نظامیان کرد از سوی ترکیه تروریست خوانده می شوند.

گفته می شود، اداره امور اروپا و اوراسیای وزارت امور خارجه امریکا که مسائل مربوط به روابط با ترکیه را مدیریت می کند، نقش مهمی در تشویق کنگره برای لغو تحریم های اعمال شده ضد مسئولان ترکیه ای داشته است.

 تلاش آمریکا برای نگه داشتن ترکیه در ناتو

مسئولان تحت تحریم ترکیه ای از سوی دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا به بازداشت غیرقانونی چند شهروند امریکایی و شهروند ترکیه ای شاغل در کنسولگری های امریکا در استانبول و آدانا متهم شده اند.

سناتور «جین شاهین» که با همراهی سناتور «جیمز پل لانکفورد»  از طراحان تحریم ضد ترکیه بودند، به المانیتور گفت: که هدف از لغو تحریم ها باز کردن راه برای به کار گرفتن دیپلماسی است.

شاهین تاکید کرد که امنیت و سلامت گروگانان امریکایی در حال حاضر مهمترین اولویت کنگره و نمایندگان هر دو حزب به شمار می رود و به همین دلیل است که پس از صحبت با افراد دخیل در مذاکرات برای آزادی این گروگان ها، من و سناتور لانکفورد موافقت کردیم تا زمان بیشتری برای مذاکره وزارت امور خارجه با دولت ترکیه اختصاص یابد تا این مذاکرات بتواند به نتیجه برسد.

اشاره شاهین در این سخنان به ساز و کار مشورتی پیشنهاد شده از سوی «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه برکنار شده امریکا در پی مذاکره با رجب طیب اردوغان: رئیس جمهوری ترکیه و «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه این کشوردر انکارا بود.

مذاکره میان دو طرف در این خصوص مذاکراتی چندجانبه است که در آن اختلاف بر سر سوریه و وضعیت شهروندان امریکایی و کارکنان کنسولگری این کشور که در ترکیه زندانی هستند و همچنین موضوع مربوط به «فتح الله گولن» که به اتهام تدارک کودتای نافرجام 15 ژوییه 2016 در ترکیه در پنسیلوانیا در تبعید به سر می برد، وجود دارد.

خط و نشان آمریکا برای ترکیه

این سناتور امریکایی همچنین گفت که این موضوع را برای دولت ترکیه و مسئولان امریکایی روشن کرده است که در صورتی که تغییری مثبت در وضعیت شهروندان امریکایی بازداشت شده در ترکیه ایجاد نشود، تحریم های شدیدتری ضد این کشور و عاملان اصلی بازداشت این شهروندان در نظر گرفته خواهد شد.

در واقع مشکل ایجاد شده برای «ندرو برانسون» کشیش کارولینای شمالی که در اکتبر سال 2016 و به اتهام همکاری با گروه های تروریستی از جمله ارتباط با جنبش گولن و دخالت در کودتا بازداشت شد، خشم نمایندگان هر دو حزب را برانگیخت و درخواست آنها برای تحریم ترکیه را در پی داشت.

بر اساس این تحریم ها، وزیر امور خارجه امریکا باید از ورود هر یک از مسئولان ترکیه ای که در بازداشت و زندانی کردن شهروندان امریکایی و ترکیه ای دخیل بودند، به امریکا جلوگیری کند.

«نیت شنکان» مدیر پروژه «کشورهای در حال انتقا»" در موسسه «خانه آزادی»  Freedom House، به المانیتور گفت که بحث بر سر تحریم ها نشان می دهد که کنگره امریکا تا چه حد برای اقدام ضد بازداشت غیرقانونی شهروندان این کشور در ترکیه مصمم است.

کنگره آمریکا

به گفته شنکان، کنگره امریکا می تواند طی چند ماه آینده تحریم ها را بار دیگر در لایحه بودجه امریکا بگنجاند؛ و در صورتی که ترکیه گامی برای حل این مشکل بر ندارد، تحریم ها ظرف مدت کوتاهی باز خواهند گشت.

البته تصمیم برای لغو تحریم ها بر اساس این امیدواری بوده است که همانند شهروند آلمانی-ترکیه ای که ماه گذشته پس از یک سال بازداشت در این کشور به آلمان بازگشت، برانسون نیز پس از برگزاری دادگاه اولیه ترکیه را ترک کرده و به امریکا بازگردد.

منتقدان می گویندترکیه از برانسون و دیگر گروگان ها به عنوان برگ برنده برای داشتن دست بالاتر در این مذاکرات استفاده خواهد کرد.

«مرکز قانون و عدالت امریکا» پیش بینی کرده است که دادگاه محاکمه برانسون روز 16 آوریل برگزار خواهد شد.

دادرس های شهر ازمیر ترکیه، شهری که برانسون در آن زندانی است، سرانجام این هفته اتهام های مطرح شده ضد وی را اعلام کردند.

این اتهام ها عبارتند از کمک به تغییر دین کردهای مسلمان از اسلام به مسیحیت، و داشتن ارتباط زیرزمینی و مخفیانه با ماموران سابق سازمان اطلاعات مرکزی امریکا(سیا) و وزارت دفاع این کشور(پنتاگون) در تلاش برای ایجاد بی ثباتی در ترکیه.

بیشتر اتهام های مطرح شده ضد برانسون بر اساس شواهد مخفی ارائه شده ضد وی بوده است.

بر اساس یک رونوشت از فهرست اتهام های وارد شده ضد برانسون و اعلام جرم علیه وی که به دست المانیتوررسیده است، یکی از شاهدان صحنه ای را توصیف می کند که در ان 25 دانشجوی ترک در حالی که سرود ملی امریکا پخش می شد، به نشانه احترام دست های خود را روی قلب خود گذاشته بودند.

این شاهد سپس برانسون را به تحریک این دانشجویان متهم می کند.

کلیسای برانسون معتقد است که کردها قبیله سیزدهم گمشده هستند.

بنابر این گزارش، همسر 50 ساله برانسون که در زمان بازداشت همراه وی بود در اینباره می گوید که در ابتدا زمانی که وارد اداره پلیش شده بودند گمان می کردند که قرار است دولت ترکیه اقامت دائم را به آنها اعطا کند، اما سپس متوجه شدند که مورد اتهام قرار گرفته و تحت بازداشت قرار دارند.

به گزارش خبرگزاری اناتولی ترکیه، برانسون ممکن است به اتهام همکاری با گروه گولن و همچنین حزب "کارگران کردستان ترکیه" (پ ک ک)، به 35 سال زندان متهم شود.

پ ک ک از سال 1984 تا کنون برای به دست آوردن حکومت خودمختار کردی در داخل ترکیه در حال جنگ با دولت این کشور است.

همچنین روابط این گروه با کردهای سوریه که هم پیمان امریکا به شمار می روند، منبع اختلاف میان انکارا و واشنگتن بوده است.

در ماه ژانویه، ترکیه حمله گسترده ای را ضد شبه نظامیان کرد سوریه در منطقه «عفرین» در شمال غرب این کشور آغاز کرد.

اختلال آنکارا در نبرد به اصطلاح ائتلاف آمریکایی 

این اقدام ترکیه به ایجاد اخلال در نبرد ائتلاف تحت فرماندهی امریکا با گروه تروریستی داعش منجر شد.

وضعیت دو شهروند ترکیه ای شاغل در کنسولگری امریکا در استانبول که به اتهام ارتباط با جنبش گولن بازداشت شده اند، هنوز با ابهامات زیادی روبه رو است.

«متین توپوز» افسر مرتبط با آژانس مبارزه با مواد مخدر امریکا در ماه اکتبر بازداشت شد.

در پی بازداشت توپوز، واشنگتن با تعلیق صدور ویزا برای شهروندان ترکیه ای، به این اقدام پاسخ گفت.

توپوز اما هنوز در زندان به سر برده و منتظر محاکمه است.

دومین کارمند کنسولگری امریکا در استانبول «میتی کانتورک» نام دارد که در ماه ژانویه تحت بازداشت خانگی قرار گرفت؛ و اطلاعی از وضعیت وی در دست نیست.

وزارت امور خارجه امریکا نیز تا کنون در این خصوص اظهار نظر نکرده است.

روز چهاردهم مارس، دادگاهی در استان «ماردین» در جنوب شرق ترکیه با درخواست برای آزادی سومین کارمند محلی بازداشت شده در کنسولگری امریکا در آدانا مخالفت کرد.

«حمزه اولوچای» که به مدت 36 سال به عنوان مترجم در کنسولگری امریکا مشغول به کار بوده و مسئولان امریکایی را در سفر به مناطق کردنشین جنوب شرق ترکیه همراهی می کرد در فوریه 2017 بازداشت و سپس به اتهام همکاری با پ ک ک زندانی شد.

به گزارش «وال استرین ژورنال»، دادرس های فدرال اتهام های مطرح شده ضد 11 نفر از 15 عضو گروه امنیتی اردوغان که به دخالت در خشونت ضد تظاهرکنندگان کرد در روبروی اقامتگاه سفیر ترکیه در ماه می 2017 متهم شده بودند، را ناوارد دانست.

حمایت غیرمستقیم واشنگتن از اقدامات سرکوبگرایانه در آنکارا

«گوران اوزکان» نماینده واشنگتن در «حزب دموکراتیک خلق» که بزرگ ترین حزب حامی کردها در ترکیه است، و رهبران منتخب آن به همراه بسیاری از نمایندگان این حزب در زندان به سر می برند، به المانیتور گفت: لغو تحریم های ترکیه از سوی امریکا نشان می دهد که این کشور بر خلاف آنچه در بیرون نشان می دهد، از اقدامات سرکوبگرایانه اردوغان در داخل ترکیه و درخارج از این کشور حمایت می کند.

اوزکان همچنین گفت که اقدامات خصمانه اردوغان ضد شهروندان امریکایی و همچنین هم پیمانان امریکا همچون کردها در عفرین، از سوی دولت امریکا بدون پاسخ مانده است.

وی افزود: این رویکرد، اردوغان را در حمله به دموکراسی در ترکیه پشتیبانی کرده و وی را در اقدام بر خلاف منافع امریکا در سطح گسترده تری در منطقه تقویت می کند. 134/111

مترجم: خزائی

چرا اردوغان از آمریکا و ناتو انتقاد می‌کند/تحلیل  

درخواست اردوغان از ناتو برای مداخله نظامی در سوریه

 تلاش آمریکا برای نگه داشتن ترکیه در ناتو
کنگره آمریکا