تحلیل:

ایران پرس: در سال 2024 هم مثل سالهای قبل صدها پناهجو در گذر از دریای مدیترانه سوار بر قایقهای ناایمن برای رسیدن به اروپا در آبهای خروشان این دریا غرق شدند.

سازمان غیردولتی SOS Humanity از مرگ یک هزار و 600 پناهجو در دریای مدیترانه در سال جاری میلادی خبر داد. 

روزنامه «استاندارد» در گزارشی به نقل از این سازمان غیر دولتی و بشر دوستانه نوشت: "اتحادیه اروپا روز به روز برای کسانی که به دنبال حمایت هستند غیرقابل دسترس تر می شود و از طرفی ممنوعیت سیاسی سازمان های غیردولتی علیه این قشر هم در حال افزایش است."

گارد ساحلی ایتالیا نه تنها در بسیاری موارد به قایق پناهجویان گرفتار در آبهای خروشان دریا کمکی نمی کند حتی جلوی کمک سازمان‌های بشردوست برای نجات پناهجویان در معرض غرق شدن را می گیرد.

بر اساس اطلاعات SOS Humanity کشتی‌های سازمان‌های غیردولتی در سال جاری میلادی 13 نوبت در ایتالیا توقیف شده‌اند که در نتیجه 323 روز زمان برای عملیات جستجو و نجات پناهجویان از دست رفته است.

دولت ایتالیا همسو با دیگر کشورهای اروپایی اقدامات سختگیرانه ای را در قبال مهاجران در دستور کار قرار داده است.

«جورجیا ملونی» نخست وزیر راستگرای ایتالیا برای بستن راه مهاجرت به ایتالیا، سال گذشته پیش نویس موسوم به طرح ماتی را تهیه کرد. براساس این طرح، دولت ایتالیا توافق‌هایی با کشور مبدا مهاجرت در آفریقا امضا کرده که حرکت مهاجرین از ساحل کشورهای مبدا مهاجرت را مسدود کند.

براساس اعلام سازمان بین‌‌المللی مهاجرت، بیش از ۳۰ هزار و ۳۰۹ مهاجر و پناهجو در یک دهه گذشته در آب‌های مدیترانه جان خود را از دست دادند. این مهاجرین عمدتا به وسیله باندهای قاچاق انسان از سواحل دور افتاده و کمتر در دسترس گارد ساحلی به سمت اروپا حرکت داده می شوند، تعدادی از این غرق شدگان هیچ جا نامشان ثبت نشده است و در گمنامی در دریای مدیترانه برای همیشه ناپدید می شوند.

آمار غرق شدگان بیشتر از آماری است که نهادهای بشر دوست بین المللی و گارد ساحلی کشورهای مبدا و مقصد مهاجرین اعلام می کنند. 

گارد ملی تونس اعلام کرد: "گارد ساحلی این کشور جسد ۱۶ مهاجر را در سواحل شرقی تونس کشف کرده است که آخرین فاجعه غرق شدن قایق‌های حامل مهاجران در دریای مدیترانه محسوب می‌شود."

یکی از مقام‌های ارشد گارد ملی تونس اعلام کرد: "اجساد کشف ‌شده در سه منطقه مختلف به‌عنوان کانون‌های اصلی مهاجرت‌های غیرقانونی در کشور  بودند."

یک مقام قضایی تونس در این باره اظهار کرد: "از اجساد برای شناسایی نمونه برداری شده است، زیرا به ‌شدت تجزیه شده بودند."

جزیره «لامپدوزا» ایتالیا که فقط ۱۵۰ کیلومتر با تونس فاصله دارد، در بیشتر موارد، مقصد نخست مهاجران و پناهجویان است. در ماه گذشته، دست‌کم ۱۵ شهروند تونس ازجمله سه نوزاد در جریان مهاجرت از مسیر دریای مدیترانه کشته و حدود ۱۰ نفر دیگر مفقود شدند.

سیاستهای مهاجرستیزانه به یکی از اولویت‌های احزاب حاکم و مخالف در اروپا تبدیل شده است. احزاب به یک رقابت در اتخاذ سیاستهای سخت گیرانه تر برای مهاجرین در اروپا روی آورده اند.

آلمان بزرگترین کشور مهاجرپذیر در اروپا انتخابات زودهنگامی را در 23 فوریه پیش روی دارد. احزاب متحد مسیحی اعلام کرده اند که می خواهند پس از پیروزی در انتخابات فدرال، توقف عملی برای پذیرش مهاجران غیرقانونی را اجرا کنند.

در پیش نویس برنامه انتخاباتی مشترک این احزاب آمده است: به این منظور، ما کسانی را که در مرزهای آلمان از یکی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا منطقه شنگن وارد آلمان می شوند و می خواهند ازما درخواست پناهندگی کنند، رد می کنیم.

با وجود شدت گرفتن سیاستهای مهاجرستیزانه در اروپا آژانس پناهندگان سازمان ملل تاکید کرده که «پایانی» برای جان‌های از دست رفته در دریای مدیترانه و در مسیر‌های زمینی خطرناک به اروپا دیده نمی‌شود.

یک مقام ارشد کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل طی جلسه‌ای در شورای امنیت، گفت: "سفر زمینی از کشور‌های جنوب صحرای آفریقا به نقاط عزیمت دریایی در سواحل تونس و لیبی یکی از خطرناک‌ترین مسیر‌های جهان باقی می‌ماند."

نویسنده: مرتضی مکی

117