تهران- ایران پرس: وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با همتای پاکستانی خود در تهران با اشاره به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران تاکید کرد: تهران هیچ گاه از میز مذاکره فرار نکرده و ما معتقدیم مذاکره و دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به نقطه پایانی توافق است.

«بلاول بوتو زرداری» وزیر امورخارجه پاکستان که به دعوت «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه ایران امروز سه شنبه به تهران سفر کرده است، با حضور در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، مورد استقبال رئیس دستگاه دیپلماسی ایران قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، حسین امیرعبداللهیان پس از دیدار و گفت‌وگو با «بلاول بوتو زرداری» همتای پاکستانی در جمع خبرنگاران ضمن ابراز خرسندی از حضور همتای پاکستانی در تهران اظهار داشت: روابط عمیق و ریشه دار جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان، دو کشور بزرگ در دنیای اسلام در طول ۷۵ سال گذشته سرشار از لحظات امیدبخش بوده است. ما در دولت جدید مناسبات را در مسیر توسعه هر چه بیشتر همکاری‌ها رقم زدیم. در دوره جدید و تحولات سیاسی اخیر در داخل پاکستان، مفتخر هستم که اولین وزیر خارجه‌ای بودم که انتخاب همکار خوبم آقای زرداری را که بیشتر در کشور ما به آقای بوتو هم معروف است، به ایشان تبریک گفتم.

وزیر امور خارجه بیان کرد: در کشور ما خاطرات امیدبخش و خرسند کننده از سفر مادر شهیدشان در دوره مسؤولیت‌شان به ایران وجود دارد. امروز یک هدیه فوق العاده برای وزیر خارجه پاکستان دارم و آن یک آلبوم عکس از زیارت شهیده خانم بی نظیر بوتو در جریان آخرین سفرش به ایران و تشریف فرمایی ایشان به مرقد امام نور و رحمت امام رضا (ع) است.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: امروز درباره مناسبات دوجانبه در ابعاد مختلف همکاری‌ها از حوزه‌های مرزی، پایانه‌ها و بازارچه‌های مرزی و توسعه تجارت محلی و همکاری‌های استانی تا اتخاذ رویکردها و مواضع مشترک سیاسی بین دو کشور گفت‌وگو کردیم. در خصوص توسعه همکاری‌های فرهنگی، گردشگری، همکاری در سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و همچنین در حوزه‌های اقتصادی و تجاری گفت‌وگو کردیم.

وی گفت: در دو حوز‌ه که از دیرباز در دستور کار دو کشور قرار دارد و اسناد اولیه‌ای درباره آن امضا شده و حتی اقدامات عملی روی زمین درباره این موضوعات اتفاق افتاده است، بحث صادرات گاز از ایران به پاکستان و همچنین افزایش میزان صادرات برق ایران به کشور همسایه پاکستان و یا سوآپ برق به پاکستان است که در این خصوص گفت‌وگو کردیم. علیرغم تحریم‌های یکجانبه آمریکا در مسیر حقوق بین‌الملل مکانیسم‌هایی هست که بتوانیم این همکاری‌ها را به بهترین وجه ارتقا دهیم.

وزیر خارجه همچنین بیان کرد: در خصوص موضوعات منطقه‌ای، آخرین تحولات در افغانستان، اوکراین، یمن و فلسطین را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم. ما مخالف تداوم جنگ در اوکراین هستیم و بر راه‌حل سیاسی تأکید داریم و به عنوان جمهوری اسلامی ایران بین اوکراین و روسیه تلاش می‌کنیم هر چه سریع‌تر بحران اوکراین در مسیر مذاکره و راه‌حل سیاسی به پیش برود با درک بانیان و ریشه‌های اصلی این بحران.

  • تأکید بر تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان

امیرعبداللهیان در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: با صدای بلند بر تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تأکید داریم. ما علاوه بر اینکه با هیأت حاکمه موقت افغانستان، یعنی طالبان، مناسبات لازم را به دلیل مرز مشترک و همسایگی و موضوعات متنوعی که بین ما وجود دارد، حفظ کردیم، ارتباط علنی و آشکار و رسمی خودمان را با همه طرف‌ها در افغانستان همچنان پیگیری می‌کنیم و به صراحت به هیأت حاکمه موقت افغانستان گفته‌ایم که تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام راه‌حل اساسی برون رفت از چالش‌های موجود در افغانستان است. امیدواریم افغانستان هر چه زودتر در مسیر صلح، آرامش، رفاه و ثبات قرار بگیرد.

وی درباره بحران یمن نیز افزود: در مورد یمن، جمهوری اسلامی ایران از ادامه برقراری آتش بس در یمن حمایت کرد و ما بر لغو کامل محاصره انسانی در یمن تأکید داریم و گفت‌وگوهای یمنی - یمنی را تشویق می‌کنیم.

امیرعبداللهیان همچنین گفت: فلسطین همچنان به عنوان موضوع اول جهان اسلام در دستور گفت‌وگوهای ما و وزیر خارجه پاکستان قرار داشت و ما نسبت به تشکیل دولت واحد فلسطینی در سراسر سرزمین تاریخی فلسطین به پایتختی قدس در جمهوری اسلامی ایران تأکید داریم و امیدواریم نسبت به اقدامات تحریک آمیز و خصمانه‌ای که رژیم نامشروع اسرائیل علیه جهان اسلام اتخاذ می‌کند از وحدت رویه قوی‌تری بین امت اسلامی و جهان اسلام برخوردار باشیم.

  • هیچگاه از میز مذاکره فرار نکرده‌ایم

وزیر خارجه به قطعنامه اخیر صادر شده در شورای حکام آژانس نیز اشاره کرد و اظهار داشت: از موضوعات دیگری که به عنوان دستورکار مشترک ما در گفت‌وگوهای امروز قرار داشت، چگونگی برخورد جمهوری اسلامی ایران با قطعنامه صادره از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و روند ادامه و یا توقف مذاکرات است.

امیرعبداللهیان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه از میز مذاکره فرار نکرده است و معتقدیم مذاکره و دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به نقطه پایانی توافق است. ما گام‌های مهمی را در ماه‌های گذشته در مذاکراتی که همکارم آقای باقری با آقای انریکه مورا و کشورهای ۱+۴ در وین داشتند و همچنین تبادل پیام‌هایی که در این مدت بین ایران و آمریکا انجام شد، اثبات کردیم که اهل گفت‌وگو، منطق و رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار هستیم.

وی ادامه داد: در روزهای اخیر و در پنجشنبه گذشته علیرغم استمرار تبادل پیام‌های غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن و علیرغم پیشرفت‌هایی که در مسیر این گفت‌وگوها قرار داشت، ولی به یکباره طرف آمریکایی برای اعمال فشار سیاسی بر جمهوری اسلامی ایران و البته اخذ امتیاز بیشتر در مذاکره غیرمستقیم، قطعنامه‌ای را در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه داد و علیرغم اینکه طرف آمریکایی به ما اعلام کرد که این قطعنامه خالی از محتواست، ولی نفس قطعنامه باعث شد که ما طرف آمریکایی را از این کار بر حذر کنیم.

وی ادامه داد: ما یک پکیج سیاسی جدید و ابتکار جدید را روی میز قرار دادیم، طرف آمریکایی این ابتکار را پذیرفت، اما بر تصویب قطعنامه هم تأکید داشت. در نتیجه جمهوری اسلامی ایران هم با افزایش فعالیت‌های هسته‌ای خود در حوزه‌هایی که از طریق سازمان انرژی اتمی اعلام، اجرایی و عملی شد و به صورت رسمی هم قبل از صدور قطعنامه به دبیرخانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داده شد، این اقدامات را انجام دادیم.

امیرعبداللهیان تصریح کرد: اکنون نیز در کنار قطعنامه، اقدامات بیشتر هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران قرار دارد اما ما از گفت‌وگو و مذاکره فرار نخواهیم کرد و در این مسیر ارتباطات ما در عرصه‌های دیپلماتیک و پیام‌های ما از طریق آقایان مورا مذاکره کننده اتحادیه اروپا و بورل مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حال تبادل است. جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به یک توافق خوب، قوی و پایدار از منطق دیپلماسی و منطق مذاکراتی فاصله نخواهد گرفت. 

«بلاول بوتو زرداری» وزیر امورخارجه پاکستان نیز با ابراز خرسندی از حضور در تهران گفت: من به خانه و موطن خود آمده‌ام. ملت پاکستان و ایران علقه‌های تاریخی گسترده‌ای دارند. نه تنها همسایه هستیم بلکه برادر و خواهر هستیم و بی صبرانه علاقه‌مند هستم که با شما همکاری کنم و مناسبات فیمابین را به قله‌های رفیع‌تر برسانیم.

  • مصمم هستیم موانع اصلی بر سر راه تجارت و روابط را برداریم

بلاول بوتو زرداری اضافه کرد: مایلم از جانب دولت و ملت پاکستان پیام حسن نیت و محبت را به برادران و خواهران ایرانی انتقال دهم. ایران همسایه‌ مهم پاکستان محسوب می‌شود. همسایه‌ای که با آن دارای علقه‌های برادری و تاریخ مشترک هستیم. پاکستان و خودم به دنبال این هستیم که به عنوان اولویت روابط خود را با ایران ارتقا دهیم و بتوانیم با استفاده از شرایط دو کشور روابط را رو به جلو ببریم.

وی بیان کرد: درباره روابط دوجانبه صحبت کردیم و راه های ارتقای روابط دوجانبه را شناسایی کردیم که بتوانیم روابط دوجانبه را به میزانی که شایسته آن است، برسانیم. درباره مدیریت مرزها و تبادل زائران، ارتباط مردم با مردم، ارتباطات فرهنگی صحبت کردیم. مصمم هستیم موانع اصلی بر سر راه تجارت و روابط بیشتر را برداریم و بتوانیم از طریق تهاتر و تجارت مرزی بیشتری داشته باشیم و نقاط مرزی بیشتری را افتتاح کرده و بازارچه‌های مرزی بیشتری را داشته باشیم و فرصت‌هایی را فراهم کنیم تا روابط اقتصادی و بازرگانی را گسترش دهیم که برای مردم دو کشور همراه با منفعت است و باعث رفاه و شکوفایی اقتصادی ملت‌هایمان در مناطق مرزی خواهد شد.

وزیر خارجه پاکستان ادامه داد: متعهد هستیم که همکاری‌های انرژی خود را افزایش دهیم و بتوانیم برق بیشتری از ایران وارد کنیم. همچنین در خصوص امکان تبادل زندانیان صحبت کردیم، البته در چارچوب‌های حقوقی موجود در دو کشور. از مهمان نوازی ایران بسیار سپاسگزاریم و از اینکه تسهیلگر زیارت و سفر زوار پاکستانی هستند و درباره این‌که چگونه می‌توانیم امکانات بیشتری برای زائران فراهم آورده و علقه‌های برادری بیشتری بین دو کشور ایجاد کنیم، صحبت کردیم.

وی گفت: درباره شرایط مختلف به خصوص شکنندگی شرایط موجود در افغانستان صحبت کردیم. ما نگران ثبات و امنیت در افغانستان هستیم. برای چهار دهه میزبان میلیون‌ها آواره بودیم و ما از استقرار صلح و ثبات و شکوفایی در افغانستان منافع داریم. در این برهه حساس باید از این ملت حمایت کرده و بخواهیم که منابع مسدود شده آنها آزاد شود. هیأت حاکمه افغانستان هم باید به سمت فراگیرتر بودن پیش برود و در مسیر مبارزه با تروریسم گام‌های جدی بردارند.

بلاول بوتو زرداری ادامه داد: همچنین در خصوص جامو و کشمیر که به صورت غیرقانونی اشغال شده صحبت کردیم. از جمهوری اسلامی ایران به خاطر حمایت بی دریغ از آرمان جامو و کشمیر سپاسگزاریم. درباره اسلام هراسی در سراسر دنیا صحبت کردیم. در هندوستان شاهد بودیم که حملاتی علیه مسلمانان صورت گرفته است. باید در برابر بیگانه هراسی و اسلام هراسی و خشونت بایستیم، خشونت‌هایی که براساس دین و باور باشند، قابل قبول نیستند. با وزیر توافق کردیم گفت‌وگوها را ادامه دهیم و توافق کردیم که گفت‌وگو و دیپلماسی راه‌های رسیدن به صلح خواهد بود.

 

  • مشتاق دیدن روزی هستیم که برجام نهایی شود

بلاول بوتو زرداری خاطرنشان کرد: مترصد و مشتاق دیدن روزی هستیم که برجام نهایی شود و این حق مردم ایران است و باعث می‌شود شرایط و فضای مناسب‌تری برای تعامل با ایران ایجاد شود. 

وزیر خارجه پاکستان در پایان گفت: مایل هستم بار دیگر بر اهمیت مناسبات ایران با پاکستان تأکید کنم و تأکید کنم که ما عزم داریم این روابط را تقویت کنیم.

وزیر امورخارجه پاکستان پس از دیدارهای رسمی خود با رئیس جمهوری، وزیر امورخارجه و وزیر راه و شهرسازی ایران، فردا چهارشنبه به زیارت ثامن الحجج حضرت رضا (ع) امام هشتم شیعیان جهان در مشهد خواهد رفت.

سفر «بلاول بوتو زرداری» به ایران همزمان با هفتاد و پنجمین سال برقراری روابط دیپلماتیک میان دو کشور همسایه و دوست ایران و پاکستان صورت می گیرد./ 114