ایران پرس - پس از پایان یکی از پرهیجان ترین رقابتهای انتخابات پارلمانی ایتالیا در دهه های اخیر حالا نوبت مردم این کشور است که در روز یکشنبه چهارم مارس ترکیب پارلمان و دولت آینده کشورشان را تعیین کنند.

این انتخابات نه فقط برای مردم ایتالیا که برای اتحادیه اروپا از اهمیت و حساسیت ویژه ای برخوردار است. 

«لودر گرکن»، اقتصاددان آلمانی و رئیس موسسه «مرکز سیاست اروپا» در مصاحبه ای با روزنامه آلمانی زبان «اوزنا بروکر سایتونگ» درباره اهمیت بالای انتخابات پارلمانی ایتالیا گفت:

"ایتالیا پتانسیل بالایی دارد که منطقه یورو را در بحران عمیق جدیدی وارد کند."

اتحادیه اروپا

ایتالیا بعد از آلمان و فرانسه سومین قدرت بزرگ اقتصادی حوزه یورو است.

اقتصاد ایتالیا به همان اندازه که بزرگ است مشکلات اقتصادی آن نیز بزرگ است و هر گونه مشکلی در این کشور بر کشورهای حوزه یورو اثر گذار است. بزرگترین مشکل اقتصادی ایتالیا هم اکنون سطح بسیار بالای بدهیهای این کشور است.

میزان بدهیهای ایتالیا 2770 میلیارد یورو است که 133 درصد تولید ناخالص این کشور را در برمی گیرد.

در واقع بیست درصد بدهیهای کل کشورهای حوزه یورو به ایتالیا اختصاص دارد.

حزب دموکراتیک حاکم چپ میانه ایتالیا در چهار سال گذشته کوشید با اجرای سیاستهای ریاضتی از میزان بدهی ها بکاهد، اما نتیجه این سیاست فشار بر اقشار متوسط و کم درآمد و گسترش نارضایتی و اقبال به احزاب پوپولیست و راست افراطی مخالف اتحادیه اروپا بود.

حزب پنج ستاره مهمترین حزبی بوده است که توانست بخش عمده ای از آرای حزب حاکم دموکراتیک در مناطق جنوبی و فقیر ایتالیا را به سمت خود جلب کند.

حزب پنج ستاره نظام سیاسی ایتالیا را فاسد دانسته و خواستار تغییراتی در آن است. این حزب مخالف اتحادیه اروپا و یورو است و خواستار خروج از حوزه یورو است. البته در هفته های اخیر رهبران حزب پنج ستاره کمی دیدگاههای خود درباره خروج از حوزه یورو را تعدیل کرده اند.

سومین ویژگی حزب پنج ستاره دیدگاههای محیط زیستی این حزب است.

حزب پنج ستاره هم اکنون در نظرسنجیها با حدود 28 درصد محبوبیت در صدر احزاب قرار دارد.

منطقه یورو

 دومین جریان سیاسی که شعارهای آن باعث اقبال برخی از مردم ایتالیا به خصوص شمال این کشور به آنها شده است حزب لیگ شمال و حزب فورزا برلسکونی است.

مهاجرستیزی اصلی ترین شعار جریان راست افراطی و میانه ایتالیا است.

شعار سالوینی رهبر لیگ شمال «اول ایتالیایی» است و برلسکونی از اخراج ششصد هزار مهاجر غیرقانونی سخن می گوید. حزب برلسکونی 15 درصد و حزب لیگ شمال 13 درصد و حزب برادران ایتالیا حدود 5 درصد محبوبیت دارد.

در نظرسنجیها ائتلاف راست میانه در صدر برای کسب بیشترین کرسیها قرار دارد.

حزب حاکم دموکرتیک نیز حدود 23 درصد محبوبیت دارد.

تمامی این احزاب اعلام کرده اند که با حزب پنج ستاره ائتلاف نخواهند کرد. اگر نتایج انتخابات براساس نظرسنجیها باشد هیچ حزب و ائتلاف راست و چپ امکان تشکیل دولت را نخواهد داشت.

ایتالیا سابقه طولانی در دولتهای بی ثبات دارد، اما شرایطی سخت اقتصادی ایتالیا و مواجهه اتحادیه اروپا و کشورهای حوزه یورو با انواع چالشها و بحرانهای پیچیده اقتصادی، سیاسی و امنیتی شکل و ترکیب دولت آینده ایتالیا را حساس و مهم کرده است.

مهمترین سناریو برای انتخابات ایتالیا تشکیل دولت در اقلیت و یا دولتی تکنوکرات و برگزاری انتخابات زودهنگام در آینده ای نزدیک است. 

نویسنده: مرتضی مکی

113/116

بیشتر بخوانید:

نگاهی به فضای انتخاباتی ایتالیا در آستانه انتخابات پارلمانی/ تحلیل

وعده های دروغین نامزدهای انتخابات پارلمانی در ایتالیا

اتحادیه اروپا
منطقه یورو