ایران پرس - "ژان کلود یونکر" رئیس کمیسیون اروپا برنامه اصلاحات و تغییرات خود را برای اتحادیه اروپا منتشر کرد. رئیس کمیسیون اروپا، دربرنامه های مورد نظر خود همچنین از مقامات 27 کشور اتحادیه اروپا خواست وحدت و هماهنگی خود را به اثبات رسانند.

هدف یونکر از ارائه این برنامه اصلاحات، انطباق اتحادیه اروپا با شرایط جدید پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (‌برگزیت) است. نقطه تمرکز اصلی یونکر در برنامه پیشنهادی وی، تفاهم کشورهای اتحادیه اروپا در زمینه ارائه یک برنامه واحد و نیز رسیدن به دیدگاههای مشترک در بسیاری از زمینه ها است.

رئیس کمیسیون اروپا، همچنین پیشنهاد کرده است با افزایش تقسیم اختیارات بین 27 کشور عضو اتحادیه اروپا، روند تصمیم گیری ها سریع تر و کارآمد تر شود.

در مرحله نخست درباره این راهبردها،  گفت و گو خواهد شد و پیش بینی می شود این گفت و گوها تا زمان برگزاری انتخابات کمیسیون اروپا در ژوئن 2019 ، پایان یابد. در واقع با توجه به اینکه پیش بینی شده است که روند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا حداقل دو سال به طول خواهد انجامید، لذا با توجه به برنامه پیشنهادی رئیس کمیسیون اروپا درباره اصلاحات در اتحادیه اروپا و لزوم  گفت و گوها و رایرنی ها در باره آن، پیش بینی می شود که در سال 2019 برنامه نهایی اصلاحات آماده شود.

اتحادیه اروپا در حال حاضر با مسائل و چالش های متعددی روبرو است. این در حالی است که سران این نهاد اروپایی و نیز مقامات ارشد کشورهای عضو خواهان بقای این اتحادیه و ادامه موجودیت آن هستند. به همین دلیل آنان در تلاش هستند هرچه زودتر برای انطباق با شرایط جدید، ضمن تجدید ساختار، روندها و رویه های کنونی را نیز مورد بازبینی کلی قرار دهند.

انتشار برنامه پیشنهادی یونکر در عین حال از زاویه دیگری نیز قابل تحلیل است. سران اتحادیه اروپا اکنون از این مساله آگاهی دارند که روندهای کنونی در این اتحادیه نوید بخش نیست و ادامه این روندها می تواند این نهاد اروپایی را با چالش بقا مواجه کند. بحران‌هایی از جمله مساله پناهجویان، معضلات مالی و بیکاری و نارضایتی فزاینده از عملکرد اتحادیه اروپا موجب تقویت گرایش های ناسیونالیستی و افزایش تمایلات واگرایانه شده که با یک اروپای هماهنگ و متحد سازگار نیست. بویژه مسله برگزیت به این گرایش ها دامن زده است.

اختلاف در کشورهای اروپایی برای ماندن یا خروج از اتحادیه اروپا

همچنین تشویق آشکار واگرایی از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا نیز که کاملاً بر خلاف سیاست و خط مشی باراک اوباما رئیس جمهوری قبلی این کشور است، موجب تشویش خاطر هر چه بیشتر سران اروپایی شده است. کما اینکه در کشور فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اتحادیه اروپا، اکنون جدال سختی بین طرفداران همگرایی اروپایی و هواداران واگرایی و خروج فرانسه از اتحادیه اروپا (فرگزیت) در جریان است.

در آلمان هم حزب راست گرای افراطی آلترناتیوی برای آلمان اشکارا خواهان خروج این کشور از منطقه یورو و در نهایت جدایی آلمان از اتحادیه اروپا است. این حزب توفیقات چشمگیری در انتخابات پارلمان های ایالتی داشته و با توجه به این روند می توان پیش بینی کرد که در انتخابات پارلمانی آلمان که قرار است در سپتامبر 2017 برگزار شود می تواند موفقیتهای قابل توجهی به دست آورد.

در عین حال افزایش اختلافات درونی اتحادیه اروپا بر سر مسائلی مانند بحران پناهجویان و نیز اختلاف نظر در باره شیوه های حل و فصل معضلات مالی و اقتصادی کشورهای بحران زده اتحادیه اروپا و منطقه یورو نیز از دیگر عواملی است که به افزایش شکاف و اختلاف در اتحادیه اروپا منجر شده است. اکنون جهان به جای تصویر قبلی از اتحادیه اروپا به مثابه نهادی یکپارچه و هماهنگ، با نهادی پرتنش و مستعد  فروپاشی مواجه است. 114/111

بیشتر بخوانید:

رای منفی مجلس اعیان بریتانیا به برگزیت / تحلیل

مجلس اعیان بریتانیا به «برگزیت» رای مثبت نداد

تونی بلر: علیه برگزیت به پا خیزید

هشدار رئیس یوروپل در مورد آسیب پذیری بیشتر بریتانیا پس از برگزیت / تحلیل

واکنش اروپایی ها به اظهارات دونالد ترامپ در خصوص مهاجران، برگزیت و ناتو