«غسان سلامه»، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی حدود 10 روز قبل و در پی تشدید درگیری ها در لیبی از سمت خود استعفا کرد.
سلامه در صفحه توییترش نوشت: دو سال و نیم برای متحد کردن لیبیایی ها، توقف مداخله خارجی و حفظ وحدت این کشور تلاش کردم. نشست برلین برگزار و قطعنامه 2510 صادر شد. با وجود تردید برخی، سه روند سیاسی در لیبی آغاز شد اما اکنون اعتراف می کنم که سلامتی ام دیگر تاب این همه استرس را ندارد. از این رو از دبیر کل سازمان ملل متحد درخواست کردم که استعفای مرا بپذیرد. امیدوارم لیبی روی صلح و امنیت را ببیند.
سلامه از سال 2017 در پی ناکامی "مارتین کوبلر" فرستاده پیشین سازمان ملل متحد در لیبی کار خود را آغاز کرد اما به رغم تلاش ها نتوانست اوضاع لیبی را سامان بدهد و راه را برای مذاکره هموار نماید.
عملکرد وی در بسیاری مواقع با انتقاد مقامات لیبیایی نیز رو به رو بود؛ از جمله موضع گیری های وی پس از نشست برلین انتقادات بسیاری را برانگیخت.
برخی طرف های لیبیایی معقتد بودند که سلامه در تعیین نمایندگان هیأت های مذاکره کننده برای حل سیاسی بحران لیبی در ژنو مداخله کرده است؛ موضوعی که از سوی سلامه رد شد. سلامه با اشاره به شکست مذاکرات صلح در ژنو گفت: گروهی حاضر به اعزام نماینده ای به مذاکرات صلح سیاسی نیستند و گروه دیگر نیز شرایط بسیار ناممکنی را برای حل سیاسی بحران لیبی پیشنهاد می کنند.
سلامه همواره از عملکرد برخی طرفها در داخل و خارج کشور لیبی انتقاد داشت و خواستار قطع مداخلات خارجی در لیبی بود. سلامه چندی پیش درباره تبدیل شدن درگیریها در لیبی به یک جنگ منطقه ای هشدار داد و گفت: لیبی نیاز دارد که همه مداخله های خارجی متوقف شود.
چنین موضعگیری هایی سبب شده برخی استعفای سلامه را به دلیل اعمال نفوذ و فشار بر وی عنوان می کنند. روزنامه فرانسوی لوموند در این زمینه نوشت: استعفای غسان سلامه فرستاده ویژه سازمان ملل به لیبی یک شکست برای این سازمان و کشورهای عضو آن و طرفهای درگیر در لیبی به شمار می رود.
اکنون شرایط در لیبی بیش از پیش بحرانی است و این کشور به عرصه منازعات داخلی و مداخله و رویارویی کشورهای خارجی تبدیل شده است. در داخل، جنگ میان نیروهای خلیفه حفتر و دولت وفاق ملی ادامه دارد و نیروهای حفتر همچنان درصدد تصاحب طربلس و تشکیل دولت مرکزی در این کشور هستند. در عرصه خارجی هم به رغم همه شعارها، بسیاری از کشورها برگزاری نشست ها برای دستیابی به صلح را بر نمی تابند و به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این مسیرسنگ اندازی می کنند.
در این شرایط به نظر می رسد استفانی ویلیامز، نماینده جدید سازمان ملل متحد وظیفه سختی را بر عهده گرفته است.
ویلیامز، در شرایطی کار خود را آغاز کرده است که لیبیایی ها و جامعه بین الملل، چشم انتظار باز کردن گره سیاسی بحران لیبی و حضور موثر نماینده سازمان ملل متحد در امور لیبی در حل بحران کنونی هستند.
به نظر می رسد رایزنی با طرف های درگیرو کشورهای دخیل در بحران لیبی، فراهم آوردن شرایط شرکت همه طرف ها در نشست های بین المللی حل بحران لیبی و حضور فعال و موثر درعرصه سیاسی لیبی برای برقراری صلح از جمله انتظارات شهروندان لیبی و جامعه بین المللی از وی است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/118
بیشتر بخوانید:
ادامه رایزنیها برای برقراری ثبات در لیبی/ تحلیل
گزارش یونیسف از پیامدهای جنگ داخلی لیبی
هشدار سازمان ملل درباره تبدیل درگیری لیبی به جنگ منطقهای/تحلیل