در این راستا «یان آزلبورن» Jean Asselborn وزیر امور خارجه لوکزامبورگ به شدت از مواضع ضد مهاجرتی صدراعظم اتریش انتقاد کرد و آن را شبیه سخنان رئیس جمهوری آمریکا دانست.
«آزلبورن» با اشاره به سخنان «سباسیتن کورتس» که گفته بود هر کشوری به تنهایی باید تصمیم بگیرد که پناهجو بپذیرد یا خیر گفت:
"«کورتس» مفهوم اتحادیه اروپا و مبانی همگرایی اروپایی را متوجه نشده است."
کورتس با اشاره به این که مقصد اصلی پناهجویان، نه بلغارستان و مجارستان، بلکه آلمان، اتریش یا سوئد است، تاکید کرد که اتحادیه اروپا باید به جای سهمیه بندی پناهجویان، از ابتکارهای دیگری حمایت و حتی در صورت نیاز با اقدامات نظامی از ورود آنها به اروپا جلوگیری کند.
در واقع کورتس اکنون با مخالفت با سهمیه بندی اجباری پناهجویان، اتریش را در صف دیگر کشورهای مخالف این موضوع، یعنی کشورهای اروپای مرکزی و شرقی، قرارداده است.
این کشورها مانند لهستان، مجارستان و جمهوری چک از مشارکت در طرح پذیرش سهمیه پناهجویان خودداری کرده اند، اما کشورهایی مانند آلمان و یونان با آن مخالفت کرده اند.
مواضع جدید اتریش با روی کارآمدن سباسیتن کورتس
اکنون با آغاز فعالیت دولت ائتلافی جدید اتریش مرکب از دو حزب راست گرای میانه «مردم» و راست گرای افراطی «آزادی» و روی کار آمدن «سباستین کورتس» به عنوان صدر اعظم اتریش، باید انتظار چرخش در مواضع این کشور اروپای مرکزی در مواضع قبلی خود ازجمله در باره بحران پناهجویان را داشت.
این تغییر، موجب تقویت موضع کشورهای شرق اروپا می شود که مخالفت جدی با سیاستهای اتحادیه اروپا از جمله در باره سهمیه بندی پناهجویان را دارند.
ازدیدگاه این کشورها که اکنون اتریش نیز به آنها افزوده شده است و از حمایت «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا نیز برخور دارند، برنامه سهمیه بندی پناهجویان در اروپا برنامه ای موثر و کارساز نبوده است.
ضمن اینکه کورتس وعده داده که در برای تغییر سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا تلاش خواهد کرد.
«اولیور انگلی» Oliver Angley، کارشناس سیاسی آلمانی درباره دلیل سیاست سختگیرانه کشورهای اروپایی علیه پناهجویان می گوید:
"حکومت ها از رای دهندگان شان ترس دارند."
برنامه سهمیه بندی پناهجویان برای تقسیم 160 هزار مهاجر و پناهجو در سرتاسر اتحادیه اروپا، درسال 2015 مورد توافق اکثریت رهبران کشورهای اتحادیه اروپا قرار گرفت و هدف از آن کمک به کشورهای اصلی پذیرنده پناهجویان مانند یونان و ایتالیا بود اما تاکنون فقط حدود 32 هزارنفر از آنها جابجا شده اند.
به گفته «مارتین پلویم» Martin Pluim کارشناس سیاسی، بحران پناهجویان، بیش و پیش از آنکه بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد، بحران مدیریت و سیاستگذاری اروپایی است.
دو قطبی اروپا در موضوع پناهجویان
اکنون اتحادیه اروپا بر سر نحوه مقابله با بحران پناهجویان به دو جناح مخالف تقسیم شده و هر کدام از آنها تلاش می کند دیدگاه خود را بر کرسی بنشاند.
مسلما پیوستن اتریش به صف مخالفان پذیرش پناهجویان، کفه آنها را سنگین تر کرده و موجب تضعیف صف کشورهای هوادار اتخاذ سیاست واحد اروپایی در قبال پناهجویان خواهدشد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
134/116
بیشتر بخوانید:
هشدار مقام سازمان ملل نسبت به افزایش شمار آوارگان در جهان
عزم اروپا و آفریقا برای مقابله با بحران آوارگان / تحلیل
بحران آوارگان در اروپا همچنان بدون پاسخ + ویدئو
شیخ نعیم قاسم: آمریکا و اتحادیه اروپا مانع بازگشت آوارگان سوری به