ایران پرس- "جان بولتون" مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا همواره رویکردی به شدت خصمانه درباره ایران داشته و از طراحان اصلی سیاست فشار حداکثری علیه تهران محسوب می شود. افزایش اختلافات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و بولتون سرانجام به برکناری وی منجر شد.

در جدید ترین موضع گیری ترامپ در این زمینه رئیس‌ جمهور آمریکا اعلام کرد، جان بولتون، اشتباهات زیادی داشته و با افراد مهم در دولت آمریکا سازگار نبوده است.

به گفته ترامپ، او اشتباهاتی از جمله در مسئله لیبی داشت. ترامپ همچنین به اختلاف دیدگاه خود با بولتون درباره ونزوئلا اشاره کرد و گفت بولتون مسیر نادرستی را درباره ونزوئلا پیگیری می‌کرد.

آنچه برکناری بولتون را نسبت به دیگر مقامات دولت ترامپ برجسته می کند، دیدگاه‌های جنگ‌طلبانه وی درباره مسائل مطرح در عرصه سیاست خارجی آمریکا به ویژه رویکرد به‌ شدت ضدایرانی اش است.

بولتون تسلط بر جهان را رسالت ایالات متحده آمریکا تلقی می کرد و به زعم خود برای تحقق این رسالت در تلاش بود.

رسانه‌های آمریکا اختلاف نظر ترامپ و بولتون در پرونده افغانستان، کره شمالی، سوریه، ونزوئلا و ایران و روحیه جنگ‌طلب بولتون و خوی معامله‌گری ترامپ را از دلایل برکناری ناگهانی بولتون برشمرده اند.

با این حال بسیاری از تحلیلگران اخراج بولتون را نه دلیلی بر"روحیه مسالمت‌آمیز" ترامپ که نشانه شکست سیاست تهاجمی و یکجانبه گرایانه دولت آمریکا در عرصه بین المللی و علیه کشور‌های مستقل می‌دانند.

جان بولتون چه در زمانی که در دوره ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد بود و چه در دوره بعد از آن در موسسه تحقیقاتی اینترپرایز، همواره تندترین مواضع را علیه ایران اتخاذ کرده و ضمن همراهی کامل با گروهک تروریستی منافقین و شرکت در نشست های سالانه آن، بر حمله نظامی و راه اندازی جنگ برای براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید داشته است. وی همین رویکرد را در دولت ترامپ و در مقام مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پیش گرفت و سخنان و مواضع تندش علیه ایران باعث شد تا "محمدجواد ظریف" وزیر خارجه ایران وی را جزو اعضای "گروه ب" بگنجاند؛ گروهی که بن سلمان ولیعهد سعودی و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در آن هستند و رویکردی به شدت منفی در قبال ایران دارند. اکنون با اخراج بولتون یکی از اعضای کلیدی گروه ب کاسته شده و طبیعتا این مساله به معنای تضعیف رویکرد تشدید فشارها علیه ایران است.

این مساله باعث شده است تا ترامپ در تغییر موضعی آشکار، موضعی نسبتا نرم در قبال ایران اتخاذ کند و مدعی احتمال کاهش برخی تحریم ها با هدف هموار کردن راه مذاکره با ایران شود. ترامپ مدعی شد: ما می‌خواهیم با ایران به توافقی دست پیدا کنیم  ولی اگر این اتفاق نیفتد، مشکلی نیست اما من معتقدم ایران می‌خواهد به توافق دست یابد. رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به سوالی در مورد کاهش تحریم‌ها علیه ایران به عنوان مقدمه‌ای برای دیدار با حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران گفت: باید ببینیم چه خواهد شد. او همچنین تاکید کرد واشنگتن به دنبال تغییر نظام در ایران نیست.

این موضع ترامپ برخلاف مواضع قبلی اش است. وی در واکنش به طرح فرانسه برای حفظ برجام مبتنی بر برقراری معافیت های تحریم برای مشتریان نفتی ایران در قبال حفظ تعهدات برجامی از جانب تهران، موضعی مخالف اتخاذ و بر حفظ تحریم ها علیه ایران تاکید کرده بود. با این حال ترامپ اکنون خود را ناچار می بیند که با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر 2020 به دنبال کسب دستاوردی در عرصه سیاست خارجی باشد و با توجه به ناکامی اش در بحث کره شمالی و ونزوئلا، اکنون وی چشم به ایران دوخته است.

با این حال تهران اعلام کرده است تا زمانی که تحریم های ضدایرانی واشنگتن پا برجا باشد، هیچ امکانی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد؛ ضمن این که ایران به هیچ وجه درباره حقوق و توانمندی های خود در زمینه هسته ای، موشکی، سیاست خارجی و دیگر خواسته های دولت ترامپ معامله نخواهد کرد.

نویسنده: میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

سرنوشت بولتون و روزهای سخت بنیامین نتانیاهو/ تحلیل

واشنگتن‌پست: دستاورد جان بولتون فقط هرج و مرج بود

گزارش: برکناری بولتون، شکست سیاست‌های جنگ طلبانه ترامپ

واکنش‌ها به برکناری غافلگیرکننده «جان بولتون» در کاخ سفید