ایران پرس- مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) همچنان مهمترین مساله این کشور است. در عین حال چشم انداز روابط بریتانیا با آمریکا در دوره پسابرگزیت اکنون به پرسشی بزرگ در روابط  لندن- واشنگتن تبدیل شده است.

 به رغم تمایل محافظه کاران بریتانیا به گسترش روابط با آمریکا،  حزب کارگر موضع چندان مثبتی در این زمینه ندارد. جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر بریتانیا در این باره تأکید کرد: ما خدمات عمومی بریتانیا را به دونالد ترامپ یا هیچ سرمایه گذار آمریکایی دیگر نخواهیم فروخت.

 اشاره کوربین به امید آمریکایی‌ها برای سیطره بر اقتصاد و تجارت و بخش عمومی بریتانیا پس از خروج این کشور از اتحادیه اروپا است. از نگاه رهبر حزب کارگر این به مثابه مداخله در امور داخلی و نشانه رویکرد سلطه گرانه واشنگتن در برابر لندن است.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در یک سال اخیر رویکرد مداخله جویانه خود را در امور داخلی بریتانیا تشدید کرده و علاوه بر حمایت مستقیم از نخست وزیری بوریس جانسون به امر و نهی درباره چگونگی و شرایط برگزیت پرداخته است؛ مساله ای که انتقاد شدید کوربین را از وی برانگیخته است. کوربین گفت: ترامپ تلاش می‌کند در انتخابات بریتانیا دخالت کند تا دوستش بوریس جانسون انتخاب شود. 

رئیس جمهور آمریکا به تازگی در سخنانی مداخله آمیز انتخاب رهبر حزب کارگر را برای نخست‌وزیری در انتخابات آینده بسیار بد دانست. ترامپ، بوریس جانسون نخست وزیر کنونی محافظه کار را "فرد شگفت انگیز" خواند و مدعی شد: کوربین بریتانیا را به مسیری بسیار بد خواهد کشاند.

رئیس جمهوری آمریکا پیش تر نیز بارها در امور داخلی بریتانیا از جمله در مسئله خروج این کشور از اتحادیه اروپا دخالت کرده و بارها نیز جانسون را ستوده است.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین "نایجل فاراژ" رهبر حزب برگزیت را ستوده و گفته است: جانسون با همراهی او «نیرویی غیرقابل توقف» خواهند بود. وی در ژوئن 2019 در آستانه سفر به بریتانیا از ترزا می نخست وزیر مستعفی این کشور انتقاد و از جانسون وزیر خارجه پیشین که برای تصاحب پست نخست وزیری نامزد شده بود، حمایت کرد.

 ترامپ همچنین از توافق دولت بریتانیا با اتحادیه اروپا درباره برگزیت انتقاد کرد و گفت: بخش‌هایی از این توافق مانع تجارت واشنگتن با لندن است. 

ترامپ همانند جانسون طرفدار خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت سخت است. رئیس جمهوری آمریکا معتقد است که لندن نباید هزینه مد نظر بروکسل را بابت خروج از اتحادیه اروپا پرداخت کند.

در واقع ترامپ به نحو بی سابقه‌ای تلاش می کند تا در راستای رویکرد آمرانه خود بدون توجه به خواسته‌های سیاستمداران و مردم بریتانیا، حتی در زمینه تعیین نخست وزیر آینده این کشور نیز مداخله کند؛ اقدامی که در راستای منافع و اهداف واشنگتن با انتخاب مجدد جانسون یعنی سیاستمداری که بیشترین همگرایی و همراهی را با آمریکا دارد، صورت می گیرد.

ترامپ بر این تصور است که با تصدی مجدد جانسون به عنوان نخست وزیر جدید بریتانیا پس از برگزاری انتخابات زودهنگام، وی به طو کامل در خدمت اوامر وی خواهد بود و خواهد توانست منویات خود را در برخورد با اتحادیه اروپا و تضعیف اروپای متحد از طریق جانسون  اجرا کند.

اظهارات مداخله جویانه رئیس جمهور آمریکا، همزمان با آغاز مبارزات انتخاباتی حزب کارگر برای انتخابات زودهنگام بیان شد. قانونگذاران بریتانیا سه شنبه هفته گذشته در پی تسلیم شدن بوریس جانسون نخست‌ وزیر این کشور و درخواست رسمی از اتحادیه اروپا برای تعویق برگزیت، پس از کش‌وقوس‌های فراوان با پیشنهاد انتخابات زودهنگام وی موافقت کردند. اگر مصوبه مجلس عوام را مجلس اعیان هم تایید کند، 12 دسامبر در بریتانیا انتخابات برگزار خواهد شد.

نویسنده: سید رضا میر طاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

تلاش نایجل فاراژ برای میانجیگری بین انگلیس و دولت ترامپ

ترامپ: کوربین گزینه‌ نامناسبی برای نخست‌وزیری است