این تلاش در قرن نوزدهم به صورت استعمار، در قرن بیستم به شکل امپریالیسم و در قرن بیست و یکم به صورت سیاست یکجانبه گرایی آمریکا تجلی پیدا کرده است.
این مساله انتقاد شدید رقبای بین المللی غرب به ویژه روسیه را برانگیخته و این کشور بارها با ادامه سلطه گری و هژمونی غرب در عرصه جهانی به مخالفت پرداخته است.
در این راستا "سرگئی ریابکوف" معاون وزیرخارجه روسیه روز سه شنبه در کنفرانس بین المللی "روسیه و ایبروآمریکا" Russia and Ibero-America تاکید کرد، تلاش کشورهای غربی برای تحمیل قوانین خودی بر جامعه جهانی مشکل اصلی جهان عصر حاضر است، در حالیکه هیچ جایگزینی برای سیستم محکم و پایدار ضوابط حقوق بین الملل وجود ندارد.
به گفته ریابکوف: «نظم جهانی بر اساس قوانین خودی» که از سوی کشورهای غربی بر سایر کشورها تحمیل شده، با توجه به شرایط و ترجیحات مورد آمریکا، تغییر کرده و قابل قبول نیست.
اشاره این مقام ارشد روسی به ویژه به رویکرد آمریکا به عنوان سرکرده غرب است که سیاست یک جانبه گرایانه و زورمدارانه آن در عرصه بین المللی، باعث بروز تنش ها و هرج و مرج زیادی در نظام جهانی شده است.
واشنگتن آشکارا در دوره پسا جنگ سرد به ویژه دوران ریاست جمهوری "جورج دبلیو بوش" و "دونالد ترامپ"، اصول و چارچوب حقوق بین الملل را زیرپا گذاشته و تلاش کرده تا با استفاده از روشهایی مانند تهدید، تحریم و اعمال فشار، ارزشها و دیدگاههای خود را بر سایر کشورها و ملل جهان تحمیل کند.
رویکرد ترامپ به معنای تداوم و تشدید تلاش های دولت وی برای اعمال خواسته ها و اراده خود به دیگر کشورها است. این مساله در برخورد واشنگتن با کشورهای مخالف سلطه گری آمریکا مانند ونزوئلا آشکارا دیده می شود.
دولت ترامپ اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و سرنگونی "نیکلاس مادورو" تشدید کرده است.
دلیل این امر، مخالفت دولت چپگرای ونزوئلا و "نیکلاس مادورو" رئیس جمهور این کشور با سیاست های سلطه گرایانه آمریکا است که در صدد سیطره دوباره بر منابع و ثروت های این کشور نفت خیز و روی کار آوردن یک رژیم وابسته در ونزوئلا است.
واشنگتن با حمایت آشکار از "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان ونزوئلا که خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده، بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف سرنگونی وی تمرکز کرده است.
در مقابل، روسیه به عنوان متحد اصلی ونزوئلا مخالف اقدامات براندازانه آمریکا است که با بی اعتنایی کامل به قوانین بین المللی صورت می گیرد.
ریابکوف در این زمینه گفت: شاهد تلاشهای مداوم برخی محافل جهانی و منطقهای برای اعمال فشار بر برخی کشورهای منطقه آمریکای لاتین با هدف تغییر زورمدارانه حکومتها هستیم.
روسیه به شدت مخالف چنین تلاشهایی بوده و معتقد است که با تلاش جمعی میتوان شرایطی ایجاد کرد تا این فرصت برای همه کشورها، از جمله در آمریکای لاتین، فراهم شود که مردم آنها با انتخاب و خواسته خود راه توسعه را بیابند.
روسیه معتقد است که تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی موید گذار به سوی نظام چند قطبی و چند جانبه گرایی است، در حالی که آمریکا در راس بلوک غرب با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای ایفای نقش پلیس جهانی به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی است.
به گفته "ماریا فرناندا اسپینوزا" María Fernanda Espinosa رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد: «مواجهه با آشفتگی فزاینده در جهان» تنها در سایه «چندجانبه گرایی» ممکن است.
آمریکا به شدت مخالف تقویت چند جانبه گرایی است و تلاش می کند تا همچنان نقش هژمون خود را در عرصه بین المللی از طریق اعمال زور و تحمیل خواسته های خود به دیگر کشورها با تسری قوانین داخلی اش به حوزره بین المللی حفظ کند. با این حال شواهد حاکی از انزوای روز افزون آمریکا به دلیل اقدامات یکجانبه گرایانه و زورمدارانه ترامپ است.
نویسنده: سیدرضا میر طاهر
139/117
بیشتر بخوانید:
انتقاد شدید وزیر دفاع روسیه از مداخلات نظامی آمریکا در جهان/ تحلیل
انتقاد وزیر خارجه روسیه از تحریمهای آمریکا ضد دیگر کشورها
اقدامات خصمانه آمریکا علیه ونزوئلا و واکنش روسیه/ تحلیل
توافق نظامی روسیه و ونزوئلا/ تحلیل