ایران پرس- رئیس مجلس سنای افغانستان، تصمیم اخیر کمیسیون شکایات انتخاباتی مبنی بر باطل اعلام کردن آرای انتخابات مجلس ملی کابل را غیر قانونی خواند.

«فضل‌ هادی مسلم یار» تاکید کرد، هیچ فرد و نهادی حق ابطال تمام آرای یک ولایت را ندارد. 

به گفته وی طبق قانون، بعد از اعلام نتایج ابتدایی و ثبت شکایات از سوی معترضین، درباره ابطال آرا انتخابات تصمیم گرفته می‌شود، در حالیکه کمیسیون شکایات انتخابات قبل از اعلام نتایج ابتدایی، چنین تصمیمی را اتخاذ کرده‌ است.

مسلم یار این اقدام کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان را، ناشی از زورگویی و یکه تازی این نهاد اعلام و از نقش آن در ایجاد مشکلات فراروی انتخابات اخیر پارلمانی در کابل به شدت انتقاد کرد.

کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان روز پنج شنبه آرای انتخابات مجلس ملی در کابل را به دلیل تخلفات گسترده انتخاباتی باطل اعلام کرد.

این در حالی است که «عبدالبدیع صیاد» رییس کمیسیون انتخابات افغانستان نیز به آن واکنش نشان داد و رد کرد.

انتخابات مجلس ملی افغانستان 20 و 21 اکتبر 2018  برگزار شد. اما هنوز نه تنها نتایج  بسیاری از ولایات اعلام نشده بلکه اقداماتی نظیر ابطال آرای حوزه های انتخاباتی به صورت کلی به اختلافات میان نهادهای مختلف دولت افغانستان دامن زده است.

«حسن رضایی» استاد دانشگاه و کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان معتقد است: «کمیسیون شکایات انتخابات باید پیش از اعلام نهایی نتایج انتخابات به شکایات رسیدگی و نظر خود را اعلام کند تا سرنوشت انتخابات مشخص شود و این در حالی است که هنوز نتایج ابتدایی انتخابات نیز اعلام نشده  است.»

اگر چه کمیسیون شکایات انتخابات افغانستان اقدام خود را در ابطال انتخابات کابل قانونی می داند اما محافل قانون گذاری در این کشور براین اعتقادند تا زمانی که نتایج کلی انتخابات اعلام نشده هر گونه دخل و تصرف در رای مردم و ابطال ان می تواند موجب یاس و ناامیدی آنان شود.

زیرا مردم افغانستان با به جان خریدن همه خطرات و تهدیداتی که از سوی دشمنان آنان شده بود درپای صندوقهای رای حاضر شدند و ضمن به نمایش گذاشتن اراده خود برای عبور از بحران و برقراری حکومت قانون در افغانستان، نشان دادند که به عملکرد دستگاههای مختلف در این کشور در مورد انتخابات اعتماد دارند.

«بشیر انصاری»، کارشناس امور سیاسی در افغانستان معتقد است: «ابطال انتخابات در کابل می تواند مردم مظلومی را که ساعت ها در پشت در حوزه های رأی گیری ایستادند و خطرات انرا به جان خریدند نه تنها ناامید کند بلکه انان را به عملکرد مسئولان انتخابات بدبین می کند.»

در هر حال تاخیر طولانی در اعلام نتایج انتخابات و ابطال کلی آرای مردم بدون ارائه دلایلی که مورد پذیرش جامعه و نهادهای مختلف باشد می تواند موجب ناامیدی مردم برای شرکت در انتخابات آتی شود.

تردیدی نیست هر یک از نهادهای مرتبط با انتخابات باید وظایف خود را در حد قانونی و جلب اعتماد مردم انجام دهند.

اما اینکه هر اقدامی رنگ و بوی جناحی و یا قوم گرایی در عرصه انتخابات داشته باشد نمی تواند به استقرار ارامش و امنیت در افغانستان کمک کند.

این در حالی است که افغانستان در مرحله گذار به شرایط  مردمسالاری است و ناامید کردن مردم  می تواند این فرایند را به تاخیر بیاندازد. 

نویسنده: مجيد وقاری

135/118

بیشتر بخوانید:

واکنش ­کمیسیون انتخابات افغانستان به ابطال آرای انتخابات پارلمانی کابل/تحلیل

تنش بر سر انتخابات افغانستان

طرح اشرف غنی برای حل اختلافات انتخاباتی با احزاب افغانستان/ تحلیل