ایران پرس - «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان ضمن انتقاد از سیاست‌های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، هشدار داد که سیاست‌های وی به منزوی شدن و نه افزایش قدرت آمریکا منتهی خواهد شد.

صدراعظم آلمان، در عین حال ترامپ را به انزواطلبی متهم کرد و اظهار داشت: تفکر ترامپ مبنی بر قرار دادن آمریکا در اولویت نخست، این خطر را بوجود می‌آورد که اهمیت و قدرت نفوذ آمریکا در عرصه جهانی کاهش یابد. 

به گفته «ماری سِسیل ناو» محقق فرانسوی ، سیاست های ترامپ که قصد پایان دادن به جهان چند قطبی را دارد، بر تحکم، بلوف و زد و بند مبتنی بوده و ویژه شخص اوست. 

دیدگاه مرکل کاملا در تضاد کامل با رویکرد ترامپ است، زیرا رئیس جمهور آمریکا عقیده دارد که سیاست‌های یک جانبه گرایانه و خود محورانه واشنگتن به افزایش قدرت و غلبه این کشور بر رقبایش منجر خواهد شد. این تضاد دیدگاهها بر موضع گیری مرکل نیز تاثیر گذاشته است، کما اینکه صدراعظم آلمان روز چهارشنبه گفت در صورتی که جنگی با کره شمالی روی دهد، آلمان کنار ایالات متحده نخواهد ایستاد.

در واقع مرکل بر این عقیده است که آمریکا با بحران آفرینی در شرق آسیا به طور مستقیم منافع اروپا را با توجه به روابط گسترده کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا با قدرتهای اقتصادی شرق آسیا مانند چین، ژاپن و کره جنوبی به مخاطره انداخته است. رویکرد ترامپ در زمینه اصالت دادن صرف به آمریکا و منافع آن مسلما باعث افزایش یک جانبه گرایی واشنگتن و نیز اتخاذ مواضعی بر خلاف اجماع جامعه جهانی خواهد شد. با این حال،

به گفته روح الله سوری، کارشناس روابط بین الملل، نادیده انگاشته شدن منافع جهانی از سوی آمریکا، شرایط را برای شکل گیری یک نظام چند قطبی بیش از پیش مهیا خواهد کرد. البته اختلافات نظرات مرکل و ترامپ مسائل مختلفی را از اختلاف بر سر توافقنامه تغییرات آب و هوایی پاریس تا رویکردهای متفاوت در قبال تجارت جهانی و نیز آینده سازمان پیمان آتلانتیک شمالی « ناتو » را دربر می گیرد. ضمن اینکه تحریم های اخیر آمریکا علیه روسیه که منافع اتحادیه اروپا و بویژه آلمان را در بخش انرژی در معرض مخاطره قرار داده نگرانی مقامات ارشد آلمانی از جمله مرکل را برانگیخته است.

ترامپ، در مه 2017 با اشاره به فروش صدها هزار خودرو آلمانی در آمریکا، وعده کاهش صادرات خودروهای آلمانی به آمریکا را داد. پیش تر در اوایل امسال، ترامپ پیشنهاد اعمال مالیات 35 درصدی بر خودروهای وارداتی را از جمله خودروهای  شرکت آلمانی بی ام دبلیو که در مکزیک ساخته شده و وارد آمریکا می شوند را ارائه کرده بود که واکنش شدید دولت آلمان را در پی داشت.

در عین حال اکنون یکی از بزرگترین اختلافات برلین و واشنگتن، مساله تشدید فشارها برای افزایش هزینه های نظامی آلمان است که هر چند مرکل تحت فشار ترامپ وادار به پذیرش آن شده، اما «مارتین شولتز» رهبر حزب سوسیال دموکرات و رقیب مرکل برای پست صدراعظمی صراحتا با آن مخالفت کرده و حتی وعده خروج تسلیحات هسته ای آمریکا از آلمان را داده است.

آلمان اکنون درکنار فرانسه به عنوان دو کشوربزرگ و کلیدی اتحادیه اروپا خواهان ایجاد نهادهای امنیتی و نظامی مستقل اروپایی هستند. در مجموع انتقاد شدید مرکل از ترامپ نشانه واگرایی فزآینده در روابط دو کشور و در واقع روابط دو سوی اقیانوس اطلس و به معنای جدا شدن راه آلمان از آمریکا است. 111/114

سیررضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

هشدار مرکل به ترامپ در آستانه سفر وی به هامبورگ

دیدار بی حاصل مرکل و ترامپ/ تحلیل

نخستین دیدار رسمی ترامپ و مرکل / اختلافات بنیادین در پس ظاهر نه چندان دوستانه

وقتی ترامپ مرکل را تحویل نمی‌گیرد + ویدئو