ایران پرس- درپی انتشار گزارش‌هایی درباره سفر رئیس جزیره تایوان به منطقه کارائیب و آمریکا، سخنگوی وزارت امور خارجه چین خواستار احترام واشنگتن به اصل «چین واحد» شد.

«گنگ شوانگ» گفت: "چین همواره قاطعانه با مبادلات رسمی بین آمریکا و تایوان مخالف بوده است."

وی افزود: "آمریکا باید با مسائل مربوط به تایوان با احتیاط برخورد کند تا از آسیب رسیدن به روابط دوطرف و آسیب رسیدن به صلح در تنگه تایوان پیشگیری شود."

روز دوشنبه رسانه های تایوان گزارش دادند که خانم «تسای اینگ ون» Tsai Ing-wen رییس جزیره تایوان قرار است ماه جاری (ژوئیه) علاوه بر سفر به منطقه کارائیب، چهارشب نیز در آمریکا اقامت کند.

بنابر گزارش ها سفر تسای اینگ ون 11 ژوئیه آغاز و تا 22 این ماه به طول خواهد انجامید. 

واکنش چین به سفر برنامه ریزی شده رییس جزیره تایوان به آمریکا، یکی از آخرین واکنش‌ها به مداخلات فزاینده و رو به افزایش واشنگتن در امور داخلی چین است.

در ماههای اخیر مقامات آمریکایی بارها با نادیده گرفتن اصل چین واحد، رفتارو گفتار تحریک آمیزی را در پیش گرفته اند.

این درحالیست که در سال 1972، آمریکا سیاست «چین واحد» را پذیرفت و در سال 1978 آمریکا، دولت مستقر در پکن را تنها دولت رسمی چین اعلام کرد.

رییس جمهور آمریکا در حالی درهای کشورش را به روی تسای اینگ ون رییس جزیره تایوان گشوده که همین چند روز پیش در نشست سران گروه 20 در اوزاکای ژاپن، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بخشی از فشارها بر شرکت چینی هوآوی را کاست و با عقب نشینی از تهدیدهای مکرر خود مبنی بر وضع تعرفه بر کالاهای چینی، آغاز مذاکرات تجاری با پکن را پذیرفت.

این رویکرد متناقض نشان می دهد دولت کنونی آمریکا اگرچه به علل مختلف از جمله در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ضرورت توافق تجاری با چین را درک می کند اما همزمان نمی تواند از راهبرد ضد چینی خود فاصله بگیرد و بر این باور است که تحریک چین در موضوعاتی همچون تایوان، دریای چین جنوبی، تبت و هنگ کنگ می تواند چین را برای تن دادن به خواسته های آمریکا تحت فشار بیشتری قرار دهد.

اما «لیانگ های مینگ» استاد دانشگاه «های نن» چین می‌گوید: "ترامپ دائما تهدید می‌کند و می‌گوید که چین آسیب پذیر است و فشارهای آمریکا کارساز بوده است؛ اما به نظر می‌رسد که آمریکا بیش از چین به توافق نیاز دارد زیرا این کشور درد ناشی از رویارویی با چین را بخوبی حس کرده است."

واکنش ماههای اخیر چین در مقابل آمریکا و موضع گیری قاطعانه درمقابل سیاستهای مداخله جویانه آمریکا در امور هنگ کنگ و تایوان همانند ایستادگی پکن در مقابل رویکرد حمایتگرانه دولت ترامپ در مسایل تجاری به خوبی موید این واقعیت است که پکن خود را برای سناریوهای پیچیده تر و دشوارتر نیز آماده کرده است. 

لیانگ های مینگ می‌گوید: "ما شاهد بدترین سناریوها بوده ایم و پیش بینی بدترین‌ها را هم داشته ایم برای همین دیگر هراسی از آمریکا نداریم. چین قدرت مقابله با آمریکا و فشارهای این کشور را دارد."

ازآنجایی که دونالد ترامپ در حال ورود به رقابتهای انتخاباتی سال 2020 آمریکاست به نظر می رسد تداوم رویکرد کنونی دولت ترامپ علیه چین بیش از آنکه به ضرر پکن تمام شود، با تشدید زورآزمایی اولین و دومین اقتصاد بزرگ جهان در کوتاه مدت می تواند جایگاه ترامپ را در کارزار انتخاباتی آمریکا تحت تاثیر بیشتری قرار دهد.

به خصوص اینکه مساله تایوان برای چین مربوط به حق حاکمیت و سرزمین است و به سختی می توان تصور کرد که چین در این موضوع از موضع گذشته خود عقب نشینی کند.

از همین روست که به گفته لیانگ های مینگ استاد دانشگاه «های نن» چین، ترامپ باید در ماههای پیش رو مراقبت‌های بیشتری نشان دهد و از تقابل با چین خودداری کند.

نویسنده: محمود بلند اختر

138/116

بیشتر بخوانید:

هشدار چین به آمریکا درمورد فروش تسلیحات به تایوان/تحلیل

فروش تسلیحات به تایوان؛ هشدار چین به آمریکا

رزمایش دریایی تایوان در بحبوحه تنش‌ها با چین