ایران پرس: مخالفان دولت «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا از رأی به انحلال دولت موقت به ریاست «خوان گوایدو» خبر دادند.

مجمع مخالفان با 72 رأی موافق، 29 رأی مخالف و هشت رأی ممتنع پایان ریاست‌جمهوری خودخوانده گوایدو از تاریخ 4 ژانویه به بعد را تصویب کردند.

این در حالی است که خوان گوایدو روز پنج شنبه اعلام کرده بود که مخالفان، تصمیم گیری در باره پایان دادن به دولت خودخوانده تحت رهبری وی را به 3 ژانویه موکول کرده اند.

مخالفان دولت ونزوئلا از روز چهارشنبه درباره انحلال دولت موقت بحث می‌کردند. سه حزب از چهار حزب اصلی مخالف خواهان انحلال آن بودند، در حالی که حزب گوایدو و رقیب تبعیدی او، «لئوپولدو لوپز» معتقد بودند که پایان دادن به دولت موقت، به دولت ونزوئلا این امکان را می‌دهد که دوباره کنترل خود را بر منابع مسدود شده ونزوئلا در خارج از کشور به دلیل تحریم‌ها به دست آورد.

پیش تر، خوان گوایدو در ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، گفته بود، پیشنهاد من این است که از این نهاد فراتر از نام‌ها یا منافع شخصی دفاع شود و دولت موقت منحل نشود.

مردم ونزوئلا در انتخابات ریاست‌جمهوری 2019 برای بار دوم «نیکلاس مادورو» را به عنوان رئیس‌جمهور منتخب این کشور انتخاب کردند، اما آمریکا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» و شرکای غربی آن با وجود پیروزی مادورو و کسب اکثریت آرا، خوان گوایدو، رقیب غرب‌گرای او را به عنوان رئیس‌جمهور منتخب ونزوئلا اعلام و دولت موقت وی را که در 23 ژانویه 2019 اعلام وجود کرده بود را به رسمیت شناخته و تحریم‌هایی را علیه دولت و مردم ونزوئلا اعمال کردند.

البته آمریکا با مشارکت عوامل داخلی خود قصد انجام کودتا در ونزوئلا را داشت که ناکام ماند. «جان بولتون» مشاور امنیت ملی دولت ترامپ در ژوئیه 2022 در گفت‌وگویی تلویزیونی آشکارا به نقش خود در طرح‌ریزی کودتا در کشورهای خارجی اعتراف کرد. بولتون به نقشش برای کودتا علیه «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا  اذعان کرده و گفت: "نمی‌خواهم جزئیات آن را بیان کنم، اما تلاشی ناموفق بود."

به نظر می رسد با توجه به تحولات اخیر به ویژه اجبار آمریکا برای کاهش تحریم های نفتی ونزوئلا به منظور عرضه نفت بیشتر به بازارهای نفتی و نیز تثبیت روز افزون دولت چپگرای ونزوئلا به ریاست نیکلاس مادورو، مخالفان چاره دیگری جز انحلال دولت موقت خود خوانده به ریاست خوان گوایدو نداشته اند.

تقویت موقعیت داخلی، منطقه ای و بین المللی مادورو

در واقع موقعیت داخلی، منطقه ای و بین المللی مادورو در دو سال اخیر تقویت شده است. نماد این امر دعوت دولت برزیل از مادورو برای شرکت در مراسم تحلیف «لولا داسیلوا» رئیس‌جمهور منتخب و چپ‌گرای برزیل است.

نکته قابل توجه اینکه داسیلوا اعلام کرده که با آغاز کار خود به عنوان رئیس جمهور جدید برزیل از اول ژانویه 2023 روابط سیاسی با ونزوئلا را که در دوره ریاست جمهوری «ژائیر بولسونارو» رئیس جمهور پیشین و راست گرای برزیل قطع شده بود بار دیگر احیا خواهد کرد.

کلمبیا نیز اعلام کرد که روابط دیپلماتیک کامل خود را با ونزوئلا باز می‌گرداند، زیرا این دو کشور به دنبال همکاری بیشتر در زمینه‌هایی مانند تجارت و امنیت مرزی هستند.

این مساله از آنجا اهمیت دارد که سیاستمداران چپ‌گرا در سراسر آمریکای جنوبی از جمله لولا داسیلوا در برزیل و گوستاوو پترو در کلمبیا قدرت را در دست گرفته اند و این دو کشور مهم آمریکای لاتین بر خلاف میل و سیاست واشنگتن خواهان تجدید روابط سیاسی و دیپلماتیک با ونزوئلا و در مراحل بعد گسترش روابط در زمینه های مختلف هستند.

آمریکا به همراه اتحادیه اروپا تلاش خود را معطوف به روی کار آوردن دولتی هوادار غرب به ریاست خوان گوایدو سرکرده مخالفان در ونزوئلا کرده بودند. هر چند شرکای اروپایی واشنگتن نیز با این خواسته آمریکا همگام شدند اما این موضع در دو سال اخیر به تدریج تغییرکرده بود.

پس از برگزاری آخرین انتخابات پارلمانی ونزوئلا که با پیروزی قاطع  احزاب هوادار نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی ونزوئلا همراه شد، اتحادیه اروپا و گروه لیما از به رسمیت شناختن خوان گوایدو به عنوان رئیس‌جمهور خودخوانده این کشور عقب‌نشینی کردند.

از زمان روی کار آمدن «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا نیز به تدریج موضع واشنگتن در قبال کاراکاس تغییر کرد که آخرین آن کاهش تحریم های نفتی ونزوئلا بود. لذا عملا گوایدو به عنوان سرکرده مخالفان و رئیس جمهور خود خوانده نه فقط مشروعیتی در داخل ونزوئلا نداشت بلکه حامیان خارجی او نیز از وی ناامید شده بودند و در واقع مرگ سیاسی وی فرا رسیده بود.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117