به گزارش روز سه شنبه ایران پرس، پایگاه اینترنتی اندیشکده آمریکایی «چتهم هاوس»، یادداشتی به قلم حید حید (Haid Haid) با عنوان «القاعده دوباره به حملات انتحاری در سوریه روی آورده است» درباره شرایط گروه تروریستی جبهه فتح الشام بعد از شکست های اخیر و تلاش آنها برای حفظ خود منتشر کرده است که در ادامه می خوانیم:
در 25 فوریه، دو حمله انتحاری در شهر حمص، 50 کشته و 24 زخمی بر جای گذاشت.
سه روز بعد، ابومحمد الجولانی، رهبر القاعده سوریه یا همان جبهه فتح الشام، مسئولیت این حمله را پذیرفت و اعلام کرد که این حمله آغازی است برای یک سری حملات مشابه دیگر.
استفاده از افراد انتحاری همیشه یکی از قوی ترین سلاح های این گروه بود، اما با شدت گرفتن درگیری های سوریه، استفاده راهبردی از این تاکتیک تغییر کرد.
اولین نمونه از این دست حملات در دسامبر 2011 در دمشق، پایتخت سوریه اتفاق افتاد که در دو انفجار ظاهراً هماهنگ با هم، حداقل 44 نفر کشته شدند.
حملات انتحاری، که گاهی اوقات بر ترور متمرکز شده بود، بعدها در مقیاسی بزرگتر به عنوان یک تاکتیک نظامی مورد استفاده قرار میگرفت.
با افزایش اقدامات نظامی در سوریه و ارتقای عملیات های این گروه از تاکتیک های پارتیزانی «بزن فرار کن» به «جنگ سنتی» برای کنترل مناطق تحت تصرف، به این گونه از حملات، هدف تازه ای بخشید.
تروریست ها از حملات انتحاری برای شکستن خطوط دفاعی حریف و گسترش ترس و بی نظمی در میان رزمندگان مقابل استفاده می کردند.
جبهه فتح الشام به خاطر سهم نظامی بالایی که در مقابله با ارتش سوریه داشت؛ از اعتبار ویژه ای در میان شورشیان برخوردار شد.
اکنون با کاهش یافتن سطح مقابله نظامی این گروه با دولت سوریه، استفاده از چنین حملاتی دوباره رایج شده است.
سقوط حلب در دسامبر 2016 باعث شد که این گروه تسلط خود بر مناطق راهبردی زیادی را از دست بدهد و امکان شکست نظامی دولت سوریه را محدود کرد.
ترکیه نیز از نفوذ خود برای فشار بر این گروه به منظور کاهش آتش جنگ با سوریه استفاده می کند و اقدامات سختگیرانه تری بر کمک های خارجی به نمایندگانش در سوریه تحمیل کرده است.
این عوامل در کنار افزایش موج حملات آمریکا علیه جبهه فتح الشام، انجام حملات در مقیاس گسترده علیه دولت سوریه را خطرناک و غیرقابل پیش بینی کرده است.
چنین عملیاتی به احتمال زیاد بدون حمایت بسیاری از گروه های تروریستی حاضر در سوریه انجام می شود.
اینگونه حملات همچنین منابع محدود جبهه فتح الشام را نابود کرده و حمایت اعضای خود را از دست خواهد داد.
بسیاری از این گروه به خاطر حملات اخیرش علیه دیگر گروه های تروریستی در شمال سوریه انتقاد کرده اند.
جبهه فتح الشام مدعی بود که آنها علیه این گروه توطئه کرده اند.
هر حمله ای علیه دولت سوریه، حملات شدیدتری از جانب آنها علیه مناطق تحت تصرف تروریست ها به دنبال داشته و دشمنی مردم با این گروه را بیشتر خواهد کرد؛ به ویژه اگر حملات آنها ناموفق هم باشد.
به نظر می رسد که جبهه فتح الشام با انتخاب تاکتیک حملات انتحاری، شیوه مطمئن تری برای مشروعیت بخشیدن به خود و جلب حمایت بیشتر برگزیده است.
بازگشت به این تاکتیک، راهی است که تاثیر فشار، شکست های اخیر را کاهش می دهد.
با این حال به نظر می رسد که این گروه، شیوه سنتی حملات انتحاری خود را به تاکتیک حملات «پشت خطوط» (behind-the-lines) تغییر داده است.
در چنین حمله ای، فرد انتحاری تلاش می کند قبل از انفجار، برای بیشتر کردن میزان تلفات و خسارات، تا جای ممکن به هدف نزدیک شود.
منابع اندکی که برای انجام چنین حملاتی نیاز است؛ به جبهه فتح الشام این امکان را می دهد که خود را برای مدتی طولانی با غنیمت های جنگی و ذخایری که در اختیار دارد حفظ کند.
همچنین این گروه سال ها است که بر روی استخدام و آموزش کودکان کار کرده است. سن کم افراد انتحاری نشان می دهد که شش سال قبل و زمانی که بحران در سوریه شروع شد، همه آنها کودک بودند.
به روشنی مشخص است که نسل جدیدی از افراد انتحاری جوان برای انجام چنین ماموریت هایی آماده شده اند.
به نظر می رسد؛ خطری که جبهه فتح الشام ایجاد کرده است، تنها می تواند با راه حل سیاسی جامع و مورد قبول برای بحران سوریه، به طور کامل بر طرف شود.
*آنچه در این گزارش آمده به معنی تایید محتوای تحلیل نویسنده از سوی «ایران پرس» نیست و تنها در راستای اطلاع رسانی منتشر شده است.
**** استفاده از این مطلب با ذکر منبع «ایران پرس» بلامانع است. 120/110
بیشتر بخوانید:
هلاکت سرکرده فتح الشام در سوریه
حمله مبارزان مقاومت اسلامی لبنان به مواضع گروه تروریستی فتح الشام