ایران پرس: «توبیاس بیلستروم» وزیر امور خارجه سوئد در توئیتی نوشت: «تحریک‌های ضد اسلامی امری وحشتناک است. سوئد از آزادی بیانِ کامل برخوردار است اما این بدان معنا نیست که دولت سوئد یا من این نظرات را تایید می‌کنیم.»

روز شنبه یک راست گرای افراطی به نام «راسموس پالودان» نسخه ای از قرآن کریم را در مقابل سفارت ترکیه در سوئد به آتش کشید. راسموس پالودان یک سیاستمدار و وکیل دانمارکی – سوئدی و رهبر گروه راست افراطی «هارد لاین» است که در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد. پالودان در سال ۲۰۲۰ شهروندی سوئد را دریافت کرد. او به اسلام ستیزی و مهاجرستیزی شهره است. این فرد در کشور دانمارک تاکنون بارها به دلیل نقض قانون، محاکمه شده است.او قرآن سوزی را در شهرهای مختلف سوئد آغاز کرده است. در هر شهر، به محله های مهاجران مسلمان می رود و به قرآن سوزی می پردازد. اعتراض و واکنش های شدید مسلمانان مهاجر، منجر به درگیری با پلیس می شود.

پالودان پیش از این با شعار خالی کردن دانمارک از مسلمانان و ممنوعیت اسلام در دانمارک در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۹ دانمارک کاندیدا شده بود اما شکست خورد. او بعد از کسب شهروندی سوئد گفته بود امیدوار است بتواند بسیاری از فعالیت هایش را در سوئد انجام دهد. این فعال راستگرای افراطی در سال ۲۰۲۰ نیز یک نسخه از قرآن را در شهر مالمو سوئد به آتش کشیده بود که منجر به درگیری ها و اعتراضات خشونت آمیز گسترده ای شد.

در پی آتش زدن قرآن کریم در سوئد از سوی یک راستگرای ‌افراطی در مقابل سفارت ترکیه، کشورهای اسلامی به شکل دسته‌جمعی به این اقدام موهن و اسلام ستیزانه اعتراض کردند. ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تداوم هتک حرمت قرآن کریم در کشورهای اروپایی که این بار در سوئد رخ داد، را قویا محکوم کرد و گفت: «متأسفانه برخی کشورهای اروپایی همچون گذشته به بهانه واهی حمایت از آزادی بیان، دست عناصر افراط گرا و تندرو را در مسیر نفرت پراکنی علیه مقدسات و ارزش‌های اسلامی باز می‌گذارند و علی‌رغم شعارهای زیبای حقوق بشری، اسلام ستیزی و اسلام هراسی را در جوامع خود نهادینه می‌کنند.»

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز با انتقاد از سوئد در دادن مجوز برای آتش زدن قرآن گفت که نمی‌توان نژاد پرستی و نفرت پراکنی را آزادی عقیده دانست. وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «امروز، آنها اجازه آتش زدن کتاب دیگری را نمی‌دهند اما زمانی که به قرآن، کتاب مقدس اسلام و خصومت با اسلام می‌رسد، فورا این موضوع را آزادی بیان و آزادی عقیده می‌نامند.»

نکته قابل توجه اینکه نه فقط کشورهای اسلامی بلکه روسیه به عنوان کشوری دارای اکثریت مسیحی نیز به این اقدام موهن واکنش نشان داده است. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اقدام اخیر در آتش زدن قرآن در برابر سفارت ترکیه در استکهلم را به شدت مورد انتقاد قرار داد. وی در پیامی توییتری نوشت: «این اقدام نوعی بربریت است و این کارها به اختلافات میان ادیان دامن می‌زند.»

روند اسلام ستیزی و خشونت علیه مسلمانان در سال های اخیر در کشورهای اروپایی روندی افزایشی بوده است. ظهور و نقش آفرینی فزاینده جنبش ها، احزاب و افراد راست گرای افراطی نقش مهمی در این زمینه ایفا کرده است. بهانه اجازه دولت های دانمارک و سوئد به راسموس پالودین رهبر گروه راست گرای افراطی هارد لاین برای اهانت به مقدسات اسلامی و توهین به مسلمانان با آتش زدن قران کریم، آزادی بیان و ادعای دولت های اروپایی در زمینه حفاظت از آن است.

در حالی که نگاهی به معیارهای دوگانه غرب از جمله کشورهای اروپایی در باره آزادی بیان نشان می دهد که این مساله فقط زمانی مصداق دارد که زیر سوال بردن و توهین به موضوعاتی که مد نظر غرب است از جمله اسلام هراسی و اسلام ستیزی و توهین به مقدسات مسلمانان مطرح باشد و در غیر این موارد مانند مساله هولوکاست یعنی کشتار یهودیان در جنگ جهانی دوم و یا موضع گیری به نفع روسیه در جریان جنگ کنونی در اوکراین، دولتهای اروپایی بشدت علیه افرادی که در این زمینه موضعی غیر مرسوم و یا غیر مجاز از دیدگاه این دولت ها صورت دهند واکنش نشان داده و مورد پیگرد قضایی قرار می گیرند.  

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116

بیشتر بخوانید:

واکنش چاووش‌اوغلو به هتک حرمت دوباره قرآن در سوئد

کنعانی: تکرار هتک حرمت به قرآن در اروپا مصداق بارز ترویج خشونت علیه تمام مسلمانان است