سفر محمود عباس به مصر از دو بُعد حائز اهمیت است:
بعد نخست؛ مربوط به دیدار عباس با مقامات مصری است. محمود عباس روز گذشته با «عباس کامل»، رئیس اطلاعات مصر دیدار کرد و قرار است امروز دوشنبه نیز با رئیس جمهوری این کشور دیدار کند.
این دیدارها از جهت نقش مصر در تحولات داخلی فلسطین و همچنین در منازعه میان فلسطین و رژیم صهیونیستی اهمیت دارد.
مصر تاکنون ضمن اینکه مکانی برای دیدار مقامات مختلف فلسطینی بود و میان آنها میانجیگری میکرد، میان صهیونیستها و فلسطینیها نیز بارها میانجیگری کرده است. با توجه به افزایش تنش و درگیری میان فلسطینیها و صهیونیستها، دیدار محمود عباس با مقامات مصری میتواند بار دیگر زمینه میانجیگری قاهره در این منازعه را فراهم کند.
بعد دوم اهمیت سفر محمود عباس به قاهره مربوط به نشست دبیران کل گروه های فلسطینی است که از روز گذشته با نظارت محمود عباس آغاز شد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین 10 ژوئیه از دبیران کل گروه های فلسطینی برای شرکت در نشستی در مصر دعوت کرد.
با این حال، نشست دبیران کل گروههای فلسطینی در سایه تحریم این نشست توسط سه گروه از جمله جنبش جهاد اسلامی فلسطین در شهر العلمین مصر آغاز شد.
علت شرکت نکردن برخی گروه های فلسطینی در نشست مصر
جهاد اسلامی فلسطین، جبهه خلق برای آزادی فلسطین و جنبش صاعقه سه گروهی هستند که در نشست العلمین مصر شرکت نکردند.
علت اصلی شرکت نکردن این گروهها مربوط به خودداری تشکیلات خودگردان فلسطین از آزادی زندانیان سیاسی است.
تشکیلات خودگردان اخیرا به جای اینکه از گروههای مقاومت فلسطینی به خاطر مقاومت در مقابل جنایت های رژیم اشغالگر قدس تقدیر کند، شمار زیادی از اعضای این گروهها را بازداشت کرده که با انتقادهای گسترده گروههای مقاومت فلسطینی مواجه شد.
در همین راستا، «خضر حبیب» از سران جنبش جهاد اسلامی گفت: "جنبش جهاد اسلامی، تشکیلات خودگردان فلسطین را مسئول شکست این نشست می داند که از همان لحظات اولیه خود را محکوم به شکست کرد؛ چراکه قبل از شروع نشست، تشکیلات خودگردان فلسطین بر تداوم بازداشت های سیاسی، دستگیری مبارزان و مجاهدین مقاومت در میان مردم فلسطین و ادامه تحت پیگرد قرار دادن مردم اصرار کرد. این گروه به دلیل مخالفت تشکیلات خودگردان فلسطین با آزادسازی زندانیان سیاسی، در نشست دبیران کل گروههای مقاومت در مصر شرکت نمی کند."
«لوی القریوتی» عضو دفتر سیاسی جبهه خلق برای آزادی فلسطین نیز تاکید کرد: "این جبهه برای موفقیت نشست قاهره خواستار آزادی زندانیان سیاسی و مبارزانی شد که در زندان های تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری زندانی شده اند."
وی افزود: "با توجه به اینکه تشکیلات خودگردان با این امر مخالفت کرد، جبهه خلق برای آزادی فلسطین نیز تصمیم به عدم شرکت در نشست قاهره گرفت."
مشارکت نکردن برخی گروههای فلسطینی در نشست مصر و انتقادها از رویکرد تشکیلات خودگردان فلسطین در قبال جهاد اسلامی، بیانگر این است که نشست مصر نمی تواند جایگاه متزلزل محمود عباس در فلسطین از جمله در کرانه باختری را ارتقا دهد.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117