ایران پرس- «شی‌جی‌پینگ» رئیس جمهوری چین برای دیدار با مقامات فیلیپین وارد مانیل پایتخت این کشور شد.

«پینگ» در آخرین مرحله از سفر دوره‌ای به سه کشور منطقه آسیا- اقیانوس آرام به فیلیپین رفت. رئیس جمهوری چین پیش از فیلیپین، سفری به پاپوآ گینه نو و برونئی داشت.

"شی جی پینگ" در پاپوآ گینه نو در بیست وششمین نشست سران مجمع همکاری اقتصادی آسیا اقیانوس آرام "اَپک" شرکت کرد.

این نخستین سفر یک رئیس جمهوری چین به فیلیپین در 13 سال گذشته است که می‌تواند نشانه‌ای جدی از تمایل پکن به توسعه مناسبات با مانیل درعرصه‌های مختلف باشد.

چین که در فهرست قدرت‌های نوظهور اقتصادی است و درحال حاضر رتبه دوم اقتصاد جهان را دراختیار دارد، استراتژی توسعه صادرات و توسعه سهم خود از بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی را مهمترین دستور کار خود قرار داده است و در این استراتژی تقویت پیوندهای سیاسی واقتصادی با کشورهای منطقه به خصوص همسایگان به دلایل مختلف اولویت دارد.

چین و فیلیپین در دوسال گذشته با کمرنگ کردن مناقشات دو جانبه درخصوص مالکیت بر دریای چین جنوبی، راه توسعه همکاری‌ها را در پیش گرفته‌اند.

بر اساس تغییر رویکرد دو کشور از تنش به همکاری است که پس از سیزده سال یک رئیس جمهوری چین به فیلیپین رفته تا زمینه برای گسترش روابط دو جانبه را فراهم کند.

فیلیپین درزمان ریاست جمهوری "بنیگنو آکینو" از چین به دیوان داوری بین‌المللی شکایت کرد.

حکم این نهاد قضایی جهانی، علیه پکن وبه نفع مانیل صادر شد. به رغم صدور این رای اما رودریگو دوترته رئیس جمهوری فیلیپین با سفر به چین نشان داد که وی تمایل دارد این تنش را به همکاری تبدیل کند.

توافق مقامات پکن و مانیل برای اکتشاف مشترک منابع نفت و گاز در منطقه مورد منازعه در دریای چین جنوبی از جمله دستاوردهای حاکم شدن رویکرد همکاری در روابط چین و فیلیپین دردو سال اخیر است. البته چین به منظور جلب نظر مساعد دولت فیلیپین طرح‌های پیشنهادی وسوسه انگیزی را ارائه کرده است که می‌تواند سبب اعتمادسازی متقابل شود.

پیشنهاد چین برای فروش سلاح به فیلیپین با بازپرداخت 25 ساله از جمله طرح‌هایی است که درچارچوب سیاست پکن برای جلب همکاری بیشتر مانیل و کمک به واگرایی بیشتر فیلیپین با آمریکا مطرح کرده است.

البته برنامه چین برای سرمایه‌گذاری حدود چهار میلیارد دلاری در بخش‌های زیربنایی فیلیپین که درچارچوب 13 توافقنامه همکاری امضا شده بین دو کشور در دستور کار قرار دارد، از دیگر طرح‌هایی است که مورد استقبال مقامات مانیل قرار گرفته است.

اگرچه مقامات فعلی مانیل قصد ندارند با برجسته کردن مسئله دریای چین جنوبی، به موضوع همکاری با پکن لطمه بزنند اما این مناقشه همچنان بر فضای روابط آنان سایه افکنده است.

بر اساس سخنان رئیس جمهوری فیلیپین در سال گذشته مبنی بر عبور چین از تفکر استفاده انحصاری از دریای چین جنوبی، می‌توان گفت: چین با قائل شدن اصل شراکت در استفاده از منابع این پهنه دریایی، گام بلندی در مسیرتوسعه روابط دو و چند جانبه برداشته است.    

نویسنده: محمدرضا عسگری

117/120

اس‌سی‌ام‌پی: فیلیپین قطب جذب سرمایه در جنگ تجاری چین و آمریکا

توافق فیلیپین و چین درباره اکتشاف مشترک ذخایر انرژی

احضار سفیر آمریکا به وزارت خارجه فیلیپین