گفت وگو درباره روابط دوجانبه و مسایل منطقه ای مهمترین هدف سفر امیر کویت به عراق است. کویت و عراق روابط رو به رشدی دارند. یکی از نشانه های تمایل دو کشور به گسترش روابط دوجانبه سفرهای دیپلماتیک میان طرفین است.
در خصوص روابط کویت و عراق این سفرهای دیپلماتیک در عالی ترین سطوح انجام میشود. عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق ۲۲ مه ۲۰۱۹ وارد کویت شد. برهم صالح رئیس جمهوری عراق نوامبر 2018 نخستین سفر خارجی خود را پس از تصدی پست ریاست جمهوری به کویت انجام داده بود.
اکنون امیر کویت در عالی ترین سطح دومین سفر خود را پس از تصدی امارت کویت انجام داد. شیخ "صباح الاحمد الجابر الصباح"، امیر کویت نخستین بار در سال ۲۰۱۲ میلادی در رأس یک هیئتی عالی رتبه برای شرکت در اجلاس اتحادیه عرب در بغداد به این کشور سفر کرده بود. هدف این دیدارهای دیپلماتیک گسترش روابط دوجانبه و کاستن از موارد اختلافی میان دو کشور است.
در همین راستا، "خالد الجار الله" معاون وزیر خارجه کویت سفر امیر این کشور به عراق را تاریخی توصیف کرد و گفت این سفر در چارچوب روابط برادرانه برجسته میان دو کشور برادر انجام شده است. امیر کویت نیز اعلام کرد که این کشور تمایل دارد به عراق در خصوص دفع اقدامات تروریستی و بازسازی کمک کند.
سفر امیر کویت به عراق به لحاظ منطقه ای نیز اهمیت زیادی دارد. این سفر در شرایطی انجام شد که منطقه غرب آسیا شاهد تنش های کم سابقه ای است. تنش در روابط قدرتهای منطقه ای و میان کشورهای عربی در سطح بی سابقه ای قرار دارد. تنش میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا نیز همچنان روند صعودی دارد.
دیپلماسی خرابکاری از جمله حمله به نفتکش ها نیز توسط برخی بازیگران پیگیری می شود. جنایت ائتلاف سعودی علیه یمن و جنایت های رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها نیز در سایه حمایت آمریکا و طرح معامله قرن روند افزایشی دارد.
در چنین شرایطی در حالی که کشورهایی نظیر عربستان سعودی و امارات متحده عربی با اتهام زنی علیه جمهوری اسلامی ایران درصدد افزایش تنش میان ایران و آمریکا بر آمدند، کشورهایی نظیر عراق و کویت کاهش تنش در منطقه را مهمترین راهبرد سیاست منطقه ای خود می دانند.
امیر کویت همواره میانجیگری برای کاهش تنش میان کشورها و در منطقه را پیگیری کرد که از جمله می توان به میانجی گری میان ایران و عربستان، قطر و عربستان و همچنین ایران و آمریکا اشاره کرد. دولت عراق به خصوص دولت کنونی نیز طی ۸ ماهی که از عمر آن می گذرد، ثبات در منطقه و استقلال در سیاست خارجی را پیگیری کرد.
دولت عراق نیز برای کاهش تنش میان ایران و عربستان و ایران و آمریکا میانجی گری کرد. در همین حال ، دولت عراق با تاکید بر حفظ استقلال در سیاست خارجی نه تنها از هر گونه اتهام زنی علیه دیگر کشورها خودداری می کند بلکه مخالفت آشکار خود را در مقابل اتهام زنی های کاذب اعلام کرد که از جمله می توان به واکنش صریح برهم صالح رئیس جمهوری عراق در نشست ۳۰ مه مکه به اظهارات ضد ایرانی پادشاه عربستان و تاکید رئیس جمهوری عراق بر حفظ صلح و ثبات منطقه ای به عنوان مهمترین راهبرد سیاست منطقه ای ایران اشاره کرد.
113/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
اهداف سفر نخست وزیر عراق به کویت/تحلیل