ایران پرس- میشل عون، رئیس جمهوری لبنان روز گذشته (20 فوریه) در سفری دو روزه وارد بغداد شد و با فواد معصوم، رئیس جمهوری عراق دیدار و گفتگو کرد.

سفر میشل عون به عراق اهمیت زیادی دارد. این سفر نخستین سفر رئیس جمهوری لبنان به عراق پس از سقوط رژیم صدام است. عراق پس از سقوط نظام صدام، از الگوی سیاسی لبنان برای توزیع قدرت میان فرقه ها استفاده کرد. 

«پاترک وایبرت»، تحلیلگر مسایل لبنان در این خصوص می گوید: وجه مشترک عراق و لبنان این است که هر دو کشور به لحاظ فرقه ای، ترکیب ناهمگنی دارند.

عراق متشکل از شیعیان، اهل سنت و کردها و لبنان نیز متشکل از شیعیان، اهل سنت و مسیحیان است.

تفاوت در این است که در لبنان هر یک از این فرقه ها تقریباً جمعیت برابری با هم دارند اما در عراق شیعیان 60 درصد و کردها و اهل سنت هر کدام حدود 20 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند.»

«فواد معصوم» روز گذشته در دیدار با «میشل عون» تاکید کرد که عراق از الگوی لبنان برای ایجاد توازن بین اقشار مختلف بهره گرفته است.

در لبنان پست ریاست جمهوری به مسیحیان مارونی، ریاست مجلس به شیعیان و نخست وزیری به اهل سنت تعلق دارد و در عراق پست ریاست جمهوری را کردها، نخست وزیری را شیعیان و ریاست مجلس را نیز اهل سنت در اختیار دارند.

عراق و لبنان یک وجه مشترک دیگر نیز دارند. هر دو کشور دارای مرزهای مشترک با سوریه هستند و از بحران سوریه تاثیر پذیرفتند که البته میزان تاثیرپذیری لبنان به دلیل حضور حزب الله و توانمندی آن در دفاع از امنیت لبنان کمتر بوده است.

این در حالی است که عراق به دلیل نداشتن نیرویی شبیه حزب الله لبنان شاهد تهاجم تروریستهای داعش در ژوئن 2014 و اشغال یک سوم از تمامیت ارضی خود توسط داعش بود.

آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان

همین تاثیرپذیری از بحران سوریه و تهاجم داعش نیز سبب شد که در عراق با فتوای آیت الله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان، حشد الشعبی شکل گیرد که به لحاظ مواضع نزدیک به حزب الله لبنان و در زمره محور مقاومت قرار دارد و در مبارزه با تروریسم داعشی در عراق نقش برجسته ای داشته است.

در گفتگوهای روز گذشته میشل عون با فواد معصوم نیز هر دو رئیس جمهوری بر ضرورت مبارزه با تروریسم و لزوم ایجاد ثبات در خاورمیانه تاکید کردند.

لبنان و عراق، هر دو در زمره کشورهایی هستند که از تنش آفرینی و هرج و مرج سازی در خاورمیانه خودداری می کنند و به عبارتی در زمره بازیگران صلح ساز و حامی صلح و ثبات محسوب می شوند.

از همین رو، لبنان از کشورهای عربی بود که صریحاً با همه پرسی جدایی کردستان از عراق مخالفت کرد و میشل عون نیز در دیدار روز گذشته با فواد معصوم بار دیگر تاکید کرد که لبنان حامی وحدت و حاکمیت عراق است.

نکته پایانی این است که سفر میشل عون به عراق و دیدار با مقامات عراقی در شرایطی انجام شد که بیروت و بغداد در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی قرار دارند.

در حالی که انتخابات پارلمانی لبنان روز 6 ماه می 2018 برگزار خواهد شد، انتخابات پارلمانی در عراق قرار است تنها 6 روز بعد یعنی در 12 ماه می 2018 برگزار شود.

اگرچه سفر عون به بغداد جنبه انتخاباتی نداشته است اما دو کشور می توانند از تجربه هم در این خصوص استفاده کنند و الگویی برای نظام های پادشاهی اقتدارگرا در جهان عرب باشند. 134/110

نویسنده: سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

حزب الله لبنان حمله تروریستی داعش در ناصریه عراق را محکوم کرد

دیدار وزیر دفاع لبنان با نخست وزیر عراق/ تقویت همکاری های نظامی محور گفتگو ها

اعلام همبستگی جنبش «نجباء» عراق با «حزب الله» لبنان

اعلام حمایت حزب الله عراق از لبنان دربرابر تهدیدهای اسرائیل

 

آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان