به گزارش خبرگزاری ایران پرس، پویا طالب نیا امروز (سه شنبه) در جمع خبرنگاران اعلام کرد: ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامان در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو، یکی دیگر از اهداف تعیین شده برای معرفی داشتههای فرهنگی ایران را در عرصه جهانی محقق کرد.
وی افزود: هورامان بیست و ششمین اثر جهانی ایران و سومین منظر فرهنگی ثبت شده پس از منظر فرهنگی بم و منظر فرهنگی میمند است و با داشتن معیار گواهی بیهمتا یا دستکم استثنایی بر یک سنت فرهنگی یا تمدن زنده یا از میان رفته توانست موافقت قاطع کمیته میراث جهانی یونسکو را کسب کند.
مدیر پایگاه منظر فرهنگی هورامان با اشاره به تعامل قابل توجه انسان و طبیعت در این منطقه گفت: هورامان نمونه برجستهای از تعامل بین انسان و محیط زیست یا نماینده یک فرهنگ است و این مورد نیز به عنوان دومین معیار ثبت جهانی هورامان مدنظر قرار گرفته است.
وی بر اهمیت نقش مردم در آینده ثبت جهانی هورامان تاکید کرد و گفت: باید با مشخص کردن ضوابط و مقررات خاصی برای حفاظت از داشتههای ارزشمند فرهنگی و تاریخی منطقه با تاکید بر نقش مردم برنامهریزی لازم انجام شود.
به گفته مدیر پایگاه منظر فرهنگی هورامان عرصه در نظر گرفتهشده برای منظر جهانی هورامان، ۱۰۶ هزار و ۳۰۷ هکتار و حریم آن نیز ۳۰۳ هزار و ۶۲۳ هکتار درنظر گرفته شده است.
هورامان (ههورامان یا Hewraman) منطقهای کوهستانی در غرب ایران و شرق عراق است که ساکنان آن به گویش هورامی یکی از شاخه های زبان گورانی سخن میگویند. این منطقه دارای مناظری بسیار زیبا و بکر است.
هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستانهای روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل میشود.