ترامپ در مصاحبه های اخیر خود با بیان اینکه تحریم ها به روسیه آسیب قابل توجهی وارد می کند، لغو آن را مشروط به کسب توافق هسته ای با آمریکا مبنی بر کاهش تسلیحات هسته ای مسکو خواند و افزود: دو طرف از این توافق سود خواهند برد.
آمریکا و اتحادیه اروپا از سال 2014 بامطرح کردن اتهام دخالت روسیه در درگیری های شرق اوکراین و کمک به مخالفان دولت این کشور و نیز الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه، مجموعه ای از تحریم های اقتصادی و مالی ضدروسی را وضع کرده اند که واکنش متقابل مسکو را در پی داشته است.
دولت آمریکا همچنین در تازه ترین اقدام ضد روسی خود، 35 دیپلمات روسیه را از آمریکا اخراج و تحریم هایی نیز ضد شش مقام و پنج نهاد روسی به دلیل آنچه دخالت مسکو در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نامید وضع کرد.
اعلام شرط ترامپ برای لغو تحریم ها علیه روسیه از یک جهت شگفت انگیز و از جهت دیگر غیر منطقی است. از این جهت شگفت انگیز است که برای اولین بار است که در تاریخ روابط واشنگتن و مسکو، بالاترین مقام اجرایی منتخب آمریکا خواهان اجرای شرطی می شود که تاکنون هیچ یک از روسای جمهوری آمریکا آن را مطرح نکرده اند.
اعلام شرط ترامپ برای لغو تحریم ها علیه روسیه از یک جهت شگفت انگیز و از جهت دیگر غیر منطقی است. از این جهت شگفت انگیز است که برای اولین بار است که در تاریخ روابط واشنگتن و مسکو، بالاترین مقام اجرایی منتخب آمریکا خواهان اجرای شرطی می شود که تاکنون هیچ یک از روسای جمهوری آمریکا آن را مطرح نکرده اند.
اما از سوی دیگر غیر منطقی است، زیرا ترامپ بدون اینکه تعهدی به کاهش زراخانه هسته ای آمریکا بدهد از روسیه چنین خواسته ای دارد. درخواست ترامپ برای کاهش تسلیحات هسته ای روسیه در حالی است که واشنگتن با داشتن یکی از بزرگترین زرادخانه های هسته ای جهان، هیچ گاه با وجود فشارهای بین المللی عملا یکی از مواد اصلی معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) یعنی امحای زرادخانه هسته ای را به اجرا در نیاورده است.
در واقع آمریکا نه فقط بر توسعه و نوسازی رزادخانه هسته ای خود تاکید می ورزد بلکه بر ادامه دکترین هسته ای خود که از دوره جنگ سرد بر جای مانده تاکید می کند. آمریکا در جمع دارندگان زرادخانه های بزرگ هسته ای، تنها کشوری است که رویکرد تهاجمی خود در زمینه کاربرد تسلیحات هسته ای موسوم به "دکترین حمله پیش دستانه هسته ای "را کماکان حفظ کرده است.
مساله ای که نه تنها انتقاد رقبای هسته ای آمریکا را موجب شده بلکه در داخل دستگاه حاکمیتی این کشور نیز مورد اعتراض قرار گرفته است. واشنگتن هم چنین برنامه های گسترده ای را برای نوسازی و توسعه هر چه بیشتر زرادخانه هسته ای خود در دست اجرا دارد.
البته روسیه به خواسته ترامپ به صورت دیگری هم پاسخ داده است. در این راستا، "اوزوف" رئیس کمیته امنیتی پارلمان روسیه ضمن اعلام آمادگی مسکو برای بررسی پیشنهاد آمریکا، اجرای آن را منوط به خلع سلاح هسته ای مشترک همه قدرت های هسته ای دانست.
وی در این زمینه تصریح کرد که به غیر از آمریکا و روسیه کشورهای هسته ای دیگری هم وجود دارند که آنها هم باید در این روند وارد شوند.بدین ترتیب مقامات مسکو در واکنشی هشیارانه، به اصطلاح توپ را به زمین حریف انداخته و اجرای پیشنهاد ترامپ را مشروط به اجرای آن نه فقط از سوی آمریکا بلکه از سوی سایر کشورهای هسته ای کرده اند.
آنها به خوبی از این مساله آگاهی دارند که با توجه به برنامه ها و استراتژی هسته ای کنونی آمریکا اساسا تحقق این شرط از جانب دولت ترامپ نامحتمل خواهد بود. کما اینکه ترامپ اخیرا بر افزایش توانمندی هسته ای آمریکا تاکید کرده است.118/111