ایران پرس: رئیس جمهوری اسلامی ایران در دومین مقصد از سفر منطقه‌ای خود به قاره آفریقا و به دعوت رسمی «یووری موسونی» رئیس جمهوری اوگاندا عصر امروز (چهارشنبه) وارد کامپالا شد.​​​​​​​

«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه 21 تیر در راستای تقویت همکاری‌ با کشورهای آفریقایی، سفر دوره ای خود به سه کشور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه در شرق و جنوب قاره آفریقا را آغاز کرد و ابتدا وارد نایروبی شد.

رئیسی در کنیا با «ویلیام روتو» رئیس جمهور این کشور دیدار و گفت و گو کرد و هیات‌های عالی‌رتبه دو کشور، پنج سند مهم همکاری را به امضا رساندند.

جمهوری اسلامی ایران با گسترش رایزنی‌های سیاسی و اقتصادی در تلاش است فصلی جدید در ارتباط با قاره سیاه آغاز کند؛ فصلی که در آن آفریقا تأمین بخشی از مواد اولیه مورد نیاز ایران را بر عهده بگیرد و تهران هم در زمینه خدمات فنی و مهندسی، ماشین آلات، کالا، تجهیزات پزشکی و دارو می‌تواند در بازار بزرگ آفریقا اثرگذار باشد.

نرخ بالای رشد جمعیت در کنار ظرفیت‌های عظیم و متنوع اقتصادی و تجاری و معادن گسترده قاره آفریقا باعث شده است که بسیاری از کشورها توجه جدی برای سرمایه گذاری در این قاره نشان دهند.

آشنایی با اوگاندا

جمهوری اوگاندا دومین مقصد رئیس ‌جمهوری اسلامی ایران در سفر به آفریقا است. اوگاندا کشوری است در حاشیه دریاچه ویکتوریا واقع در شرق میانه آفریقا که با سودان جنوبی، کنگو، رواندا، بروندی، تانزانیا و کنیا همسایه است.

اوگاندا از 1890 میلادی مستعمره بریتانیا بود و در نهم اکتبر 1962 میلادی استقلال یافت. جمعیت آن کشور حدود 45 میلیون نفر است و زبان اول رسمی در اوگاندا انگلیسی و زبان رسمی دوم سواحلی است.

85 درصد مردم این کشور مسیحی و 12 درصد مسلمان هستند. اوگاندا به عنوان کشوری محصور در خشکی، جزو سه کشور دارای جوان ترین جمعیت در جهان محسوب می شود و رشد اقتصادی آن در دو سال اخیر پس از کرونا به 3.3 درصد رسیده است.

بخش اصلی اقتصاد این کشور کشاورزی است که یک سوم «جی.دی.پی» (تولید ناخالص داخلی) این کشور را شامل می شود.

چین، کنیا و هند، سه کشور اول صادرکننده کالا به اوگانداهستند. این کشور سیاست برقراری تجارت آزاد با دنیا را با حذف تعرفه های گمرکی در سال های اخیر در پیش گرفته است.

روابط سیاسی ایران و اوگاندا

روابط سیاسی ایران و اوگاندا از سال 1353 شمسی آغاز شد، ولی به تأسیس نمایندگی منجر نشد؛ بعد از انقلاب اسلامی ایران و با توجه به سیاست‌های ایران به منظور گسترش روابط با کشورهای آفریقایی، ارتباط با اوگاندا نیز فعال شد که غالباً با اختصاص اعتبارهای مالی و کمک‌های اقتصادی به این کشور همراه بود.

در سال 1368 شمسی، سفیر ایران در کنیا به عنوان سفیر آکردیته در اوگاندا معرفی شد و در سال 1376 سفارت جمهوری اسلامی ایران در سطح کاردار و دو سال بعد در سطح سفیر ارتقا پیدا کرد.

روابط اقتصادی ایران و اوگاندا

بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده، مجموع تجارت بین ایران و اوگاندا در سال گذشته (1401) کاهش جزئی در قیاس با سال 1400 داشته و با افت دو درصدی از نظر دلاری و کاهش 60 درصدی از حیث وزنی مواجه شده است.

در سال گذشته ایران حدود 1.2 میلیون دلار محصولات مختلف به اوگاندا صادر کرده است و این در حالی است که با توجه به‌ تولیدات صنعتی ایران و نیازهای وارداتی اوگاندا، اقتصاد دو کشور می‌تواند در بسیاری از زمینه‌ها به‌صورت مکمل یکدیگر عمل کند.

اوگاندا با برخورداری از منابع فراوان زیرزمینی از جمله مس، کبالت، سنگ آهک، سنگ آهن، طلا، منابع استخراج‌نشده نفت و گاز و همچنین خاک بسیار حاصلخیز برای کشاورزی می تواند منبع مناسبی برای تامین نیازهای ایران به مواد اولیه و همچنین کشت فراسرزمینی باشد.

از سوی دیگر، عضویت اوگاندا در بلوک‌های اقتصادی مهم منطقه‌ای همچون اتحادیه اقتصادی بازار مشترک شرق و جنوب آفریقا (Comesa) و جامعه شرق آفریقا (EAC) امکان بهره‌گیری از ظرفیت این سازمان‌ها برای حضور فعالان اقتصادی بخش‌خصوصی ایران در بازار آفریقا را فراهم می‌کند.

ایران نیز به‌ عنوان قدرت منطقه‌ای و با در اختیار داشتن زیرساخت‌های حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای و بنادر مهم تجاری در خلیج‌فارس می‌تواند زمینه دستیابی و ارتباط کشور اوگاندا با کشورهای آسیای مرکزی، قفقاز و روسیه را برای صدور اقلام عمده کشاورزی خود به‌ ویژه چای و قهوه فراهم کند.

همکاری در زمینه نفت، دارو، صدور خدمات فنی و مهندسی توسط شرکت‌های ایرانی از جمله در بخش‌های جاده‌سازی، تولید برق، پمپاژ آب، لوله‌کشی و تامین آب شرب و ارائه تکنیک‌های نوین برای ارتقای آبیاری زمین‌های حاصلخیز اوگاندا، از دیگر زمینه‌های مناسب برای همکاری‌های مشترک است.

بنابراین، سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به اوگاندا و حصول توافق های جدید می تواند زمینه های لازم برای گسترش مناسبات دو کشور و آغاز فصلی نوین در روابط دو کشور را فراهم کند.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

117

بیشتر بخوانید:

استقبال رسمی رئیس جمهور اوگاندا از رئیسی

رئیسی وارد «اوگاندا» شد

رئیسی، کنیا را به مقصد اوگاندا ترک کرد