رحمانی فضلی که در نشست روز دوشنبه مجمع عمومی سازمان ملل سخن می گفت، با اشاره به این موضوع که جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و همجواری با کانون های اصلی بحران انسانی در چند دهه اخیر با امواج گسترده میلیون ها پناهنده و آواره مواجه بوده و همواره فراتر از تعهدات خود در قبال کنوانسیون پناهندگان ژنو عمل کرده است.
وزیرکشور ایران در بررسی علل بروز بحران های انسانی و جابجایی های گسترده، علاوه بر وجود شکاف های اقتصادی و اجتماعی و پدیده هایی از قبیل خشکسالی و بلایای طبیعی، سیاست های اشغالگرانه، مداخله خارجی، تروریسم و بی ثبات سازی دولت های مشروع را به عنوان بخشی از علل اصلی افزایش چشمگیر شمار پناهندگان و مهاجران به ویژه در سال های اخیر ذکر کرد.
وی افزود: ناکامی و عدم توفیق جامعه جهانی در کاهش و رفع عوامل فوق موجب استمرار آوارگی انسان ها شده و ضرورت دارد در کنار کمک به مهاجران و پناهندگان علل ریشه ای این بحران ها نیز مورد توجه قرار گیرند.
رحمانی فضلی افزود: جمهوری اسلامی ایران در سه دهه اخیر نه تنها از ورود تعداد زیاد پناهندگان جلوگیری نکرد، بلکه بر اساس آموزه های والای انسانی و اعتقادات دینی خود و فراتر از تعهدات بین المللی اش این جمعیت عظیم انسانی را پذیرفته و به رغم کمک های بسیار محدود بین المللی و شرایط ناشی از جنگ تحمیلی و تحریم های غیرعادلانه، با اتکا به منابع داخلی بار این مسئولیت را با بالاترین استانداردهای ممکن بر عهده گرفته است.
وزیر کشور یاد آور شد که جمهوری اسلامی ایران در این مدت خدمات مختلف از جمله خدمات آموزشی از مقاطع ابتدایی تا آموزش عالی، بهداشت عمومی رایگان و فرصت های شغلی در اختیار این جمعیت نیازمند گذاشته که به مراتب فراتر از تعهداتی است که ایران در قبال کنوانسیون 1951 پناهندگان ژنو دارد.
رحمانی فضلی افزود: به تایید کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل میزان افراد با سواد جمعیت پناهندگان در ایران از 6 درصد در ابتدا به بیش از 67 درصد افزایش یافته و تمامی پناهندگان به نوعی تحت پوشش خدمات درمانی قرار گرفته اند.