پس از گذشت دو ماه از انتخابات پارلمانی ایتالیا، احزاب این کشور هنوز نتوانسته اند برای تشکیل دولت ائتلافی به توافق دست یابند.
رئیس جمهور ایتالیا در دو ماه گذشته در محور رایزنی ها برای نزدیک کردن دیدگاه احزاب برای تشکیل دولت ائتلافی قرار داشته است.
انتخابات پارلمانی ایتالیا اگر چه موجب پیروزی بزرگی برای احزاب عوام گرا و راست افراطی شد اما هیچ یک از این احزاب قادر به تشکیل دولت به تنهایی نیستند.
در دو ماه گذشته تمام سناریوهای مختلف ترکیب دولت آینده ایتالیا مورد توجه قرار گرفته و مذاکرات در سطوح مختلف انجام شده است، اما هیچ یک از این سناریوها به دلیل اختلاف نظر عمیق میان احزاب به نتیجه نرسید.
حزب عوام گرای پنج ستاره با شعارهای ساختار شکنانه توانست آرای بخش اعظمی از ایتالیائی های ساکن در جنوب این کشور را به سمت خود جلب کند.
شکاف اقتصادی عمیقی میان جنوب و شمال ایتالیا است. نرخ فقر و میزان دستمزدها در جنوب بسیار کمتر از شمال ایتالیا است.
جنبش پنج ستاره توانست با شعار مبارزه با فساد و اصلاحات ساختاری و افزایش حداقل دستمزدها بخش اعظمی از آرای مردم جنوب ایتالیا را به سمت خود جلب کند.
این جنبش حدود 32 درصد آراء را کسب کرد و در صدر احزاب قرار گرفت.
بعد از جنبش پنج ستاره، جایگاه دوم نصیب لیگ شمال ایتالیا شد. این حزب با شعارهای مهاجر ستیزانه و اخراج مهاجرین رای اکثریت ثروتمندان شمال ایتالیا را به دست آورد. حزب چپ میانه دموکراتیک و حزب فورتزا برلوسکونی در جایگاه سوم و چهارم قرار گرفتند. حزب دموکراتیک در چهار سال گذشته قدرت را در دست داشته است.
پایگاه اجتماعی جنبش پنج ستاره و حزب چپ میانه دموکراتیک در جنوب و پایگاه اجتماعی لیگ شمال و حزب فورتزای برلسکونی در شمال ایتالیا است.
در این میان احزاب کوچکی نیز وجود دارد که به این دو جریان نزدیک هستند.
جنبش پنج ستاره با وجود اختلاف نظر و تفاوت در پایگاه اجتماعی پیشنهاد تشکیل دولت ائتلافی با حزب لیگ بدون حضور حزب فورتزای برلوسکونی را مطرح کرد اما سالوینی رهبر حزب لیگ این پیشنهاد را رد کرد.
حزب لیگ در ائتلاف با احزاب فورتزای برلسکونی و حزب برادران ایتالیا است. این ائتلاف اکثریت کرسیهای پارلمان را در دست دارد اما فاقد اکثریت لازم برای تشکیل دولت است. اگر چه پایگاه اجتماعی جنبش پنج ستاره به حزب دموکراتیک چپ میانه نزدیک است اما این دو حزب نیز اختلاف نظر عمیقی در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی دارند و امکان تشکیل دولت توسط آنها بعیدبه نظر می رسد.
«لینا پالمرینی» روزنامه نگار و کارشناس سیاسی ایتالیا معتقد است: در صورتی که رئیس جمهوری در پایان این مذاکرات نتواند احزاب را برای تشکیل دولت ائتلافی متقاعد کند، فقط دو راه حل در پیش رو خواهد داشت، یکی تشکیل دولتی فن سالار برای مدتی محدود و با هدف تصویب بودجه سال 2019 و رسیدگی به دیگر موضوعات ضروری کشور و برگزاری انتخابات در سال 2019 است. دوم این که اگر احزاب این گزینه را هم قبول نکنند آن وقت چاره ای به جز بازگشت سریع به پای صندوق های رای باقی نخواهد ماند.
نویسنده: مرتضی مکی
137/110
بیشتر بخوانید:
گزارش: ایتالیا در تلاش برای برون رفت از بن بست سیاسی
وضعیت اقتصادی ایتالیا در مرز هشدار/ تحلیل