«لوئیجی دی مایو» رهبر سیاسی جنبش «5 ستاره»، پس از گذشت حدود 3 ماه از بحران سیاسی در ایتالیا در کاخ ریاست جمهوری اعلام کرد: از «سرجو ماتارلا»، رئیس جمهوری خواسته است «جوزپه کونته» را به عنوان نخست وزیر دولت ائتلافی جدید ایتالیا منصوب کند.
درپی تشدید نگرانی های اتحادیه اروپا از تشکیل یک دولت ائتلافی عوامگرا و دست راستی «متئو سالوینی» رهبر حزب دست راستی «اتحاد» که دیگر نیروی ائتلاف است، پس از دیدار با رئیس جمهوری ایتالیا گفت:« دولت ما خواستار اشتغال بیشتر و مالیات کمتر است؛ اروپا نباید از ما بیم داشته باشد البته تاکید می کنیم دولت آینده ایتالیا در درجه اول به منافع ملی خود اهمیت خواهد داد.
«جوزپه کونته» استاد حقوق با گرایش سیاسی چپ است که تاکنون از پذیرش مناصب سیاسی خودداری کرده بود.
از وی پیش از برگزاری انتخابات به عنوان وزیر احتمالی «دیوان سالار زدائی» یاد میشد، اما مبارزه میان رهبران دو نیروی تشکیل دهندۀ ائتلاف برای ریاست هیئت وزیران و آراء ناکافی هر یک از آن ها در حوزۀ انتخاباتی خود، آنان را متقاعد کرد که وی به عنوان رئیس دولت آتی ایتالیا معرفی شود.
وی برای تشکیل دولت ائتلافی و راضی کردن لوئیجی دی مایو و متئو سالوینی رهبران احزاب ائتلافی که دنبال سمت های مهم وزارتی هستند کار مشکلی در پیش دارد با توجه به ناشناخته بودن و بی تجربگی کونته پیش بینی دیدگاه ها و سیاست های اقتصادی وی مشکل است.
نگرانی ها در زمینه اقتصاد ظهور و بروز پررنگی داشته است به طوری که شاخص بورس ایتالیا و ارزش یورو در روز دوشنبه به احتمال معرفی کونته برای نخست وزیری واکنش منفی نشان داد.
«آلیسا پینتائورو» کارشناس روابط بینالملل از دانشگاه سیهنا ایتالیا می گوید:
"با اینکه رئیس جمهوری می تواند گزینه پیشنهادی را رد کند اما واقعیت این است که او آلترناتیو دیگری ندارد و تنها شاید ملاحظاتی در انتخاب وزرا داشته باشد."
نگرانی اصلی ماتارلا رئیس جمهوری ایتالیا، روابط دولت ائتلافی آتی با اتحادیه اروپاست.
وی عمیقا از آنچه سالوینی و دی مایو در کمپین انتخاباتی خود و همچنین بعد از پیروزی درباره اتحادیه اروپا به زبان آورده اند سخت نگران است.
رئیس جمهور تلاش می کند پیش از تایید کونته تضمینهایی از این دو حزب برای آینده روابط ایتالیا و اتحادیه اروپا اخذ کند.
نخبگان ایتالیایی امیدوار بودند، با توجه بی تجربگی احزاب پیروز، کار تشکیل دولت به بن بست بی انجامد، اما به نظر میرسد فعلا این اتفاق دور از دسترس است و مردم سرزمین چکمه باید خود را برای دولتی حتی «پوپولیستیتر» از سیلیویو برلوسکونی آماده کنند.
دولتی که تشکیل آن حتما تبعات و عواقب نگران کنندهای هم برای اتحادیه اروپا به همراه خواهد داشت.
نویسنده: علی اصغر طرازنده
140/116
بیشتر بخوانید:
دولت ائتلافی ایتالیا و نگرانی اروپاییها/ تحلیل