ایران پرس - «جوزپه کونته» نخست وزیر انتصابی ایتالیا، ماموریت تشکیل دولت از سوی «سرجیو ماتارلا» رئیس جمهوری را رد کرد و بدین ترتیب بحران سیاسی پیش آمده در این کشور تشدید شد.

استفاده از حق وتو از سوی رئیس جمهوری ایتالیا برای رد «پائولو ساوونا» به عنوان وزیر اقتصاد که مواضع ضد اروپایی و ضد یورویی دارد، سبب شد که کونته نیز ماموریت تشکیل دولت را رد کند.

این در حالی که ساوونا مورد تائید رهبران سیاسی حزب اتحاد و حزب پنج ستاره بود ولی این زورآزمایی مانع تشکیل دولت شد.

به نظر می رسد که بحران سیاسی ایتالیا وارد مراحل حساسی شده و همین مساله آینده سیاسی این کشور بزرگ اتحادیه اروپا و سومین قدرت اقتصادی منطقه یورو را در هاله ای از ابهام قرار داده است.

در واقع معرفی جوزپه کونته از سوی رهبران سیاسی حزب «لیگ شمال» و حزب «جنبش پنج ستاره» به عنوان آخرین امید برای تشکیل یک دولت ائتلافی مرکب از احزاب راست گرای میانه و افراطی تلقی می شد.

مخالفت ماتارلا، با وزیر اقتصاد پیشنهادی که در نهایت موجب انصراف کونته از تشکیل کابینه جدید شد، خشم احزاب پیروز در انتخابات پارلمانی ایتالیا رابرانگیخته است.

«لوئیجی دی مایو» رهبر حزب جنبش پنج ستاره خواستار استیضاح ماتارلا با استناد به اصل 90 قانون اساسی ایتالیا شد که مربوط به خیانت یا نقض قانون اساسی از سوی رئیس جمهوری است. 

دی مایو در این باره گفت: چند قدم با تشکیل دولت فاصله داشتیم اما به این دلیل که یک وزیر منتقد اتحادیه اروپا در کابینه بود، متوقف شدیم.

بدین ترتیب پس از گذشت حدود سه ماه ازانتخابات پارلمانی درایتالیا، بن بست سیاسی ناشی از عدم توافق میان احزاب، این کشور را به سوی یک بحران بی سابقه سیاسی سوق داده است.

امید زیادی وجود داشت که بعد از انتصاب کونته به نخست وزیری  وی بتواند به سرعت مراحل تشکیل کابینه جدید را طی کند تا ایتالیا هر چه زودتر از بلاتکلیفی سیاسی که تاثیرات منفی بر وضعیت اقتصادی آن گذاشته است خارج شود.

ایتالیا، سرگردان میان احزابی که هم قدرت غالب را ندارند و هم از مواضع خود برای ائتلاف کوتاه نمی آیند

اکنون سناریوهای چندانی برای آینده سیاسی ایتالیا وجود ندارد.

یک احتمال ضعیف، معرفی نامزد نخست وزیری جدیدی از سوی احزاب راست گرای پیروز در انتخابات 4 مارس 2017است. در این انتخابات، از بین احزاب شرکت کننده، جنبش پنج ستاره با کسب 5 /32 درصد آراء برای مجلس نمایندگان و 1 /32 درصد برای سنا، بیشترین آراء را به خود اختصاص داد. 

به گفته پیروز ایزدی، کارشناس مسائل اروپا: این جنبش به این خاطر توانست بیشترین آرا را به دست بیاورد که چند سال پیش از این بیشتر از طریق شبکه‌های اجتماعی توانسته بود در بین مردم نفوذ کند.

ائتلاف راست میانه به ریاست «متئو سالوینی» طی انتخابات 36 درصد آرا برای مجلس نمایندگان و 5 /37 برای سنا بدست آورد و ائتلاف چپگرای میانه به ریاست «متئو رنتزی» بیش از 23 درصدآراء برای مجلس نمایندگان و بیش از 23 درصد آرا برای سنا را کسب کرد و در نهایت هیچ یک از احزاب و ائتلاف های سیاسی موفق به کسب حد نصاب لازم برای تشکیل دولت نشدند.

با شکست تلاش اخیر احزاب راست گرا احتمال کمی وجود دارد که نامزد دیگری برای تصدی پست نخست وزیری از سوی آنها معرفی شود. بدین ترتیب باید سناریوی دوم یعنی دستوربرگزاری انتخابات پارلمانی مجدد از سوی رئیس جمهوری ایتالیا را مد نظرقرار داد.

وضعیت بحرانی سیاسی ایتالیا تاثیرات منفی بر اقتصاد آن داشته است، کما اینکه بعد ازمعرفی کونته برای پست نخست وزیری بازار سهام این کشور به آن واکنش منفی نشان داد و نگرانی مقامات ارشد اروپایی از روی کار آمدن یک دولت راست گرا با گرایشات اروپا گریز را موجب شد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

137/116

بیشتر بخوانید

بحران بی سابقه سیاسی در ایتالیا/ رد نخست وزیر برای تشکیل دولت

گزارش: نگرانی اروپا از به قدرت رسیدن کونته در ایتالیا

ایتالیا در یک قدمی برون‌رفت از بحران سیاسی/ تحلیل و ویدئو