«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه، با تاکید بر ارتقای مناسبات خوب دوکشور در همه زمینه ها، آمادگی تهران را برای تقویت گفت وگوهای سازنده در راستای گسترش همکاریها در همه عرصهها ابراز داشت.
عراقچی با اشاره به تشدید بحران در منطقه غرب آسیا و اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی در باریکه غزه با هدف تشدید تنش و گسترش دامنه بیثباتی به سراسر منطقه، تداوم رایزنیها میان کشورهای اسلامی بویژه دوکشور مهم ایران و ترکیه را خواستار شد.
گسترش همکاریهای دوجانبه، محور گفت وگوی وزرای خارجه ایران و ترکیه
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه نیز در این گفت وگو با تبریک انتصاب سیدعباس عراقچی، به عنوان وزیر امور خارجه ایران، از آمادگی آنکارا برای تداوم رایزنیهای سیاسی با تهران با هدف تقویت و توسعه روابط دوجانبه و همچنین، هم اندیشی و همکاری درباره مسئال مهم منطقهای و تحولات بینالمللی خبر داد.
ایران و ترکیه به عنوان دوکشور تاریخی منطقه باوجود برخی اختلافات جزیی درخصوص مسایل منطقه مانند سوریه و عراق و موضوع کردها، همواره در مسیر گسترش همکاریها گام برداشته و شرکای قابل اطمینانی برای هم بوده اند.
در واقع اراده مقامات دو کشور تقویت مناسبات است، زیرا این دو همسایه در بسیاری از موضوعات دارای منافع اقتصادی، سیاسی و امنیتی مشترک هستند و همواره بر حسن همجواری تاکید کرده اند.
از دیدگاه جمهوری اسلامی ایران که همسایگان و کشورهای اسلامی و همسو در اولویت نخست سیاست خارجی آن قرار دارند، بسیاری از مشکلات کنونی منطقه از جمله تروریسم و اشغالگری صهیونیست ها، ناشی از مداخلات فرامنطقه ای و حضور بیگانگان است و حل این مشکلات نیز نیازمند همگرایی و تلاش کشورهای منطقه خواهد بود.
بر همین اساس، مقامات ارشد ایران و ترکیه نیز در ماه های اخیر رایزنی درخصوص تحولات منطقه ای و بینالمللی بویژه نسل کشی فلسطینی ها توسط صهیونیست ها در باریکه غزه را افزایش داده و بر ضرورت ثبات، امنیت و آرامش در حوزه غرب آسیا و توجه به سیاست همسایگی و افزایش مبادلات تجاری دوکشور، تاکید کرده اند.
تهران و آنکارا همچنین بهسبب اشتراکهای فرهنگی، تاریخی و دارا بودن 500 کیلومتر مرز مشترک، رسیدن ارزش مبادلات تجاری دو کشور به 30 میلیارد دلار در سال را هدفگذاری کرده اند.
در همین راستا، تشکیل شورایعالی همکاری ایران و ترکیه، برگزاری منظم کمیسیونهای تخصصی مختلف مانند کمیسیون مشترک اقتصادی، کمیسیون مشترک حمل و نقل و کمیته راهبردی کشاورزی و نیز استفاده از پول ملی دو کشور در مبادلات تجاری و بانکی مسیر توسعه مناسبات تهران و آنکارا را در سالهای اخیر سرعت بخشیده است.
با این همه باید اذعان داشت که مبادلات تجاری دوطرف هنوز به سطح مورد نظر دوطرف یعنی رقم 30 میلیارد دلار نرسیده که انتظار می رود با استقرار دولت چهاردهم به ریاست «مسعود پزشکیان» در ایران و تاکید تهران بر تقویت بیش از پیش مناسبات با همسایگان، این مهم نیز هرچه سریعتر محقق شود.
بدیهی است، افزایش تعاملات سیاسی و گسترش روابط اقتصادی می تواند زمینه ساز کاهش فضای تعارض و اختلاف بین دو کشور شود که این برای ثبات منطقه ای نیز واجب و ضروری است. بر همین اساس، اکنون همکاری در زمینه انرژی، حمل و نقل، گردشگری، تجارت، علم و فناوری و ارتباطات از جمله حوزه هایی است که در دستور کار مسوولان ایران و ترکیه قرار دارد و می تواند در تدوین نقشه راه همکاریهای بلند مدت ایران و ترکیه مورد توجه قرار گیرد.
نویسنده: علی محمدی
117
بیشتر بخوانید:
پزشکیان: روابط ایران و ترکیه در سایه نقاط مشترک به درجه قابل قبولی از ثبات رسیده است