ایران پرس - واردات نفت خام هند از ایران در سال مالی منتهی به ماه مارس 2017 از 500 هزار بشکه در روز فراتر رفته است.

به گزارش منابع خبری، این میزان از واردات در مقایسه با سال مالی گذشته (2015 - 2016) نزدیک به 115 درصد افزایش داشته است.

براساس این  گزارش، در سه ماه اول سال جاری (2017) واردات نفت هند از ایران با 92 درصد افزایش به 573 هزار بشکه در روز رسید.

آمار واردات نفتی هند از ایران، در حالی افزایش نشان می دهد که مقامات این کشوراخیرا" اعلام کرده بودند، در صورتیکه ایران در توسعه میدان گازی «فرزاد -بی» برای شرکت های هندی امتیازی خاصی قائل نشود، واردات نفت از ایران را یک پنجم کاهش و واردات را از ۲۴۰ هزار بشکه در روز به ۱۹۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهند داد.

چالش های ایران و هند و برای همکاری در حوزه انرژی

هند دومین مشتری بزرگ نفتی ایران بعد از چین است و از معدود کشورهایی محسوب می شود که در زمان تحریم، خرید نفت از ایران را ادامه داد، اما تعاملات اقتصادی و بانکی هند، حتی در زمینه پرداخت پول خرید نفت و کالا از ایران با چالش هایی همراه بوده است.

بدیهی است، هند براساس منافع دراز مدت خود رویکرد به همکاری با ایران بویژه در بخش انرژی دارد، اما این بدان معنا نیست که از ایران انتظار داشته باشد که منافع متعارف خود را در  قراردادهای نفتی با هند در نظر نگیرد.

با توجه به همین نکته است که «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اظهارات  تهدید گونه مقامات نفتی هند مبنی بر کاهش واردات نفت از ایران تصریح کرد، کاهش صادرات نفت ایران به هند، مشکلی ایجاد نمی کند، زیرا مشتریان زیادی وجود دارند که بیش از مقدار ظرفیت صادراتی نفت ایران است.

بدیهی است که تهران علاقه مند به توسعه همکاری با دهلی نو است وبر همین مبنا ایران با طرف هندی در حال مذاکره است، ولی باید شرایط معقول باشد و نمی توان با تهدید، قرارداد امضا کرد.

تقابل ایران و هند در بهره برداری از میدان مشترک فرزاد بی

میدان مشترک «فرزاد بی» 12/5 تریلیون فوت مکعب گاز دارد.

این میدان گازی در سال 2008 توسط شرکت «او.ان.جی.سی ویدش» هند در بلوک اکتشافی خلیج فارس کشف شد.

ایران بارها فرصت بهره برداری از این حوزه را در اختیار هند قرار داده است و به نظر می رسد که جای گلایه ای در این باره وجود ندارد.

شرکت «او.ان.جی.سی ویدش»، بازوی خارجی «شرکت نفت و گاز طبیعی هند» به همراه شرکت های «اویل ایندیا» و «ایندین اویل» در میدان فرزاد بی سرمایه گذاری کرده بودند که به بهانه تحریم ها، فعالیت آنها متوقف شد.

براساس قرارداد، هند متعهد شده بود، در سه فاز توسعه ای، ظرفیت تولید این میدان را به 2/2 میلیارد فوت مکعب برساند که این هدف تحقق نیافت.

با این حال بر اساس قرارداد منعقد شده میان ایران و هند، مقررشده بود تا سپتامبر 2016، طرف هندی پیشنهاد نهایی خود را برای توسعه میدان گازی فرزاد B ارائه کند، اما تا آن تاریخ پیشنهادی از سوی آنان ارائه نشد و ایران تا پایان سال گذشته نیز به هندی ها مهلت داد که در نهایت پیشنهادهای دهلی نو براى تهران قابل قبول نبود.

به گفته وزیر نفت ایران، پیشنهاد هند در واقع عایدی برای ایران ندارد و تنها از برداشت نفت، دستمزد و هزینه عملیات به دست خواهد آمد.

ایران در زمینه نفت و گاز موقعیت ویژه ای دارد و با توجه به ذخایر گازی و موقعیت جغرافیایی، ایران می تواند نیازهای گازی کشورهای منطقه از جمله هند را تامین کند.

هند نیز به این نکته واقف است، به همین  جهت  سرمایه گذاری  در بخش نفت وگاز ایران از هر جهت برای هند منطقی است.

هند اجرای طرح خط لوله دریافت گاز از ایران را نیز در دستور کار قرار داده است.

با توجه به اینکه میادین نفت وگاز خلیج فارس، جذابیت بسیار بالایی برای شرکت های نفتی بین المللی دارد و هزینه نفت و گاز در آنها بسیار پایین است، مشارکت در میدان گازی «فرزاد بی» برای بسیاری از سرمایه گذاران خارجی جذاب است و هند نیز باید این مزیت ها را مد نظرقرار دهد.

با این حال، اولویت ایران همکاری با کشورهای منطقه است و هند نیزمورد توجه ایران دراین تعاملات است.116/112

بیشتر بخوانید:

افزایش چشمگیر واردات نفت خام هند از ایران 

ایران چهارمین تامین کننده بزرگ نفت هند

ثبت رکوردی جدید در صادرات نفت و میعانات گازی ایران