نظام جمهوری اسلامی با تکیه بر ارزشهای دینی و نفی سیاستهای یکجانبه قدرتهای جهانی؛ به نقش ملتها در تعیین سرنوشت خود معنای تازهای داد. این پدیده نوظهور الگوهای تحمیل شده بر نظامهای جهانی را به چالش کشید.
این چالش را میبایست نقطه آغاز خصومتورزی آمریکا با ایران دانست. امروز چهل سال از این خصومت ورزی می گذرد در حالیکه ملت ایران سربلند و با اقتدار بر سر آرمان های انقلابی خود ایستاده است.
آمریکا خصومت ورزی با نظام جمهوری اسلامی ایران را لحظه ای متوقف نکرد و امروز هم «دونالد ترامپ» این کینه ورزی را به اوج رسانده و ضربه زدن و دشمنی با ایران را یکی از اولویتهای مهم سیاست خارجی خود قرار داده است.
قدرت نرم ایران مقابل نظامهای سلطه
آمریکا اما نظارهگر واقعیتی به نام جمهوری اسلامی است که با ارائه راهبردها و راهکارهای خلاق و سازنده در مسیر تبدیل تهدیدها به فرصتها گام برداشته است. این شاخصها بیانگر قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران است که توانسته است روحیه ایستادگی در برابر نظامهای سلطه را درمیان ملتهای تحت ستم تقویت کند.
سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران از ابتدا غلط بوده و هست؛ رویکرد لجاجت مقابل خواستِ مردم ایران، یقیناً محکوم به شکست است. ایران با قدمت تاریخی و تمدنی و فرهنگیِ غنی و با جایگاه مهم ژئوپولیتیک خود، واقعیتی غیرقابل انکار است.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب در دیدار با اقشار مختلف مردم در ماه اوت گذشته با اشاره به وقیحتر و بی ادبتر شدن مسئولان امریکایی در ماههای اخیر خاطرنشان کردند: "آنها قبلاً نیز ادب سیاسی و دیپلماتیک را در حرفهایشان رعایت نمیکردند، اما مسئولان کنونی رژیم آمریکا به گونهای وقیح و بیشرم و بیادب با دنیا حرف میزنند که انگار حیا را کاملاً از آنها گرفتهاند."
مقام معظم رهبری با اشاره به حرفهای بی ادبانه مقامات رژیم آمریکا درباره تحریم، جنگ و مذاکره گفتند: "البته آنها مسئله جنگ را صریحاً مطرح نمیکنند، اما درصددند با اشاره و کنایه، «شبح جنگ» را ایجاد و بزرگ کنند تا ملت ایران و یا ترسوها را بترسانند."
ایشان در همین زمینه تأکید کردند: "جنگی رخ نخواهد داد چرا که ما مثل گذشته هیچ وقت شروع کننده جنگ نخواهیم بود و آمریکاییها هم حمله را آغاز نمیکنند چون میدانند که صددرصد به ضررشان تمام خواهد شد زیرا جمهوری اسلامی و ملت ایران ثابت کردهاند به هر متعرّضی، ضربه بزرگتری وارد خواهد کرد."
آمریکا فکر میکند چون زور دارد، حق هم دارد. درک آنها از قدرت، نه اقتدارِ مشروع و قانونی، که زورگویی است. هیچ دولت و ملتی را نمیتوان به زور به پایِ میز مذاکره آورد و اگر چنین شود آنچه انباشت میشود، خوشههای خشم ملتهاست که نصیب زورگویان خواهد شد.
ملت ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز که چهل سال می گذرد، در مقابل فتنهها و توطئههای دشمنان ایستاده و نفوذ ناپذیری خود را مقابل دشمنان به اثبات رسانده است.
در این مسیر پر تلاطم رویکرد جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی همواره مبتنی بر چندجانبهگرایی و پایبندی به اصول شناخته شده حقوق بینالملل بوده است.
سیاست خارجی ایران بر مبنای صلح طلبی
سیاست ایران روشن است: نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون. ایران از صلح و دموکراسی واقعی حمایت میکند.
ایران همواره نگاهی صلحطلبانه به مسائل سیاسی و بینالمللی داشته و بنای جنگ با هیچ کشوری را نداشته و ندارد. ایران نیازی به امپراتوری ندارد. ایران نه بر اساس سیاست که در فرهنگ و تمدن خود یک امپراتوری است.
بر همین اساس، گسترش روابط با همسایگان و ایجاد منطقه امنتر و توسعهیافتهتر، از اولویتهای اصلی سیاست خارجی ایران است. ایران معتقد به تشکیل سازوکاری مشترک برای منطقه خلیج فارس با حضور و مشارکت همه کشورهای منطقه است.
امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز، همیشه برای ایران مهم بوده و همانطور که در طول جنگ تحمیلیِ عراق علیه ایران، از آن حفاظت کرد، در آینده نیز با هرگونه تلاش برای اِخلال در این آبراهِ حیاتی، مقابله خواهد کرد.
ایستادگی ایران مقابل توطئه دشمنان
ملت ایران در مقابل تهدیدها و فشارها و توطئه ها هیچگاه مرعوب نشده است. دوران دفاع مقدس و چهل سال ایستادگی در مقابل توطئه ها و اقدامات مختلف دشمن، این واقعیت را اثبات کرده است.
شکی نیست که هدف آمریکا، ضربه زدن به عناصر اقتدار ایران اسلامی است. آمریکا در این راستا با استفاده از نفوذ رسانه ای بویژه در شبکه های اجتماعی، تصویرسازی غلطی از ایران، منطقه و همچنین از خودشان، انجام دهند و افکار عمومی ایران را از واقعیات منحرف کنند.
سیاست آمریکا بر ایجاد چالش های امنیتی و برهم زدن ثبات و وحدت ملی در ایران متمرکز شده است.
رهبر انقلاب اسلامی در تبیین این روندها، یکی از این تصویرسازی های غلط را «القای در موضع قدرت بودن امریکا» دانسته و خاطرنشان کردند: "با وجود قدرت سخت افزاری امریکاییها، واقعیت آن است که آنها در موضع قدرت نیستند، زیرا عامل اصلی و تعیین کننده قدرت در تقابل های جهانی، «قدرت نرم افزاری» به معنای منطق، استدلال و حرف نو است که امریکا در این موارد بشدت ضعیف است و بدلیل فقدان منطق و استدلال، بر مبنای زورگویی سخن می گوید."
حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: "این خیالات، انسان را به یاد سخنان چهل سال قبل امریکاییها و نوکران آنها در داخل می اندازد که به یکدیگر مژده سرنگونی شش ماهه جمهوری اسلامی را می دادند اما اکنون چهار دهه از عمر نظام اسلامی گذشته است."
حضرت آیت الله خامنهای با اشاره به ناکامی مفتضحانه و حقارت آمیز امریکاییها در حمله سال ۱۳۵۹ به صحرای طبس گفتند: "آنها ممکن است خیلی چیزها را نفهمند اما احتمالاً اینقدر میفهمند که نتیجه تعرض به ایران را تصور و درک کنند.
دشمن می خواهد ملت ایران را به این جمع بندی برساند که در کشور بن بست است و هیچ راهی جز زانو زدن و تسلیم شدن در مقابل آمریکا وجود ندارد."
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم نقلاب در سخنانی با تاکید بر این نکته افزودند: "البته این اتفاق نخواهد افتاد و به حولِ قوه الهی و با همراهی مردم و جوانان، تا جان و توان دارم نخواهم گذاشت چنین اتفاقی در کشور بیفتد."
امروز بسیاری از تحلیلگران و نظریه پردازان انقلاب های جهان براین نکته اتفاق نظر دارند که انقلاب اسلامی ایران با وجود همه کارشکنی ها و خصومت ورزی های آمریکا با گذشت چهار دهه؛ از آرمان های خود فاصله نگرفته است و ملت ایران همچنان در صفوفی بهم فشرده در مسیر آرمان های انقلاب، حرکتی رو به جلو دارد.
نظام جمهوری اسلامی ایران توانسته است با وجود انبوه فشارها و توطئه ها از جنگ تحمیلی تا محاصره اقتصادی وتحریم های گسترده ظالمانه، جایگاه خود را به عنوان انقلابی با ثبات و اثر گذار تثبیت کند و به راه خود ادامه دهد و دهه پنجاه انقلاب را نیز با تکیه بر ارزش های انقلابی به سال های افتخار و پیروزی ملت ایران تبدیل خواهد کرد.
تهیه شده در «گروه ایران» اداره کل خبر و تفسیر برونمرزی
116/120