افزایش شدید قیمت انرژی به‌ویژه گاز در کشورهای مختلف اروپایی خانوارها را با مشکلات بسیاری روبرو و دولت‌ها را به اتخاذ تدابیری مجبور کرده که در نهایت به افزایش هزینه‌های دولت و کاستن از درامدهای مالیاتی منجر شده است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، روزنامه گاردین در گزارشی به فشار اقتصادی بر خانوارها در برخی کشورهای اروپایی پرداخت و نوشت: مردم بریتانیا هفته آینده شاهد اعلام بیشترین افزایش قیمت انرژی خواهند بود. افزایشی بی‌سابقه که هزینه انرژی میلیون‌ها خانوار را تا دو هزار پوند در سال افزایش می‌دهد.  

برخی کشورها تدابیر اجباری را برای کاستن از خسارت ناشی از افزایش هزینه های انرژی اتخاذ کرده‌اند. دولت بریتانیا در این زمینه کاری نکرده است با اینکه درخواست های زیادی از سوی گروه های نمایندگان خانواده های آسیب پذیر، کسب و کارهای خرد و حتی اقتصاددانان مطرح شده بود. 

دولت بریتانیا قرار است ۷ فوریه قرار است قیمت جدید انرژی را اعلام کند که از اول آوریل اعمال خواهند شد. تدابیر احتمالی دولت این کشور برای کاستن از قیمت های فزاینده انرژی شامل کاهش ۵ درصدی مالیات بر ارزش افزوده و تغییر خط مشی‌ها در مالیات عمومی بخش انرژی است. همچنین طرحی به نام سازوکار تثبیت مطرح است که بر اساس آن تامین کنندگان انرژی از پرداخت اضافی توسط دولت برخوردار می‌شوند. حزب کارگر به عنوان حزب رقیب دولت از طرحی حمایت کرده که به قبوض انرژی با استفاده از مالیات غیرمنتظره سود پروژه های نفت و گاز دریای شمال یارانه تعلق بگیرد.

هلند نیز مانند بریتانیا برای گرم کردن خانه و تولید برق به گاز وابسته است. اما دولت این کشور اقداماتی را با تخصیص بسته چند میلیارد یورویی را برای حمایت از خانواده ها و کسب و کارهای خرد صورت داد.

فرانسه هم با توجه به اعتراضات شدید مردم از افزایش قیمت انرژی در سال ۲۰۱۸، تدابیری را صورت داده و بخشی از مالیات بر قبوض انرژی را قطع کرد که حدودا ۸ میلیارد یورو برای دولت هزینه خواهد داشت. پاریس غیر از این شرکت برق دولتی ای. دی اف را برای کاستن از هزینه های تولید قیمت برق تحت فشار گذاشته و شرکت نیز به سهامداران هشدار داده که باید منتظر خسارت حدود ۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورویی باشند. 

آلمان نیز ضمن حذف یک نوع مالیات بر قبوض برق قیمت برق را از ۶.۵ سنت در هر کیلووات تا ۳.۷ سنت در هر کیلووات طی ماه های آتی کاهش خواهد داد. دولت همچنین بسته ۱۳۰ میلیون یورویی برای کمک به خانوارهای کم درامد در نظر گرفته که در تابستان پرداخت خواهد شد. 

دولت اسپانیا سپتامبر گذشته در مورد حذف مالیات بر قبوض برق تا ماه مه جاری موافقت کرد. قرار است این مبلغ از محل مالیات بر سودغیرمنتظره صنایعی تامین شود که از افزایش شدید قیمت بازار انرژی سود بردند.  مالیات بر سود غیرمنتظره این صنایع احتمالا تا ۲ میلیارد یورو افزایش می یابد و مانع از سود بی حساب تولیدکنندگان برق در زمان بحران می شود. 

مردم ایتالیا هم با هزینه برق بسیار بالایی در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی روبرو شده اند، دولت این کشور در عوض طرحی برای حمایت از مردم به دلیل افزایش قیمت گاز تدارک دیده است که شامل کاستن از مالیات بر قبوض همه مشتری ها و کاهش هزینه یارانه های انرژی تجدیدشونده است. افزون بر این کمک مالی اضافی برای خانواده های کم‌درامد در نظر گرفته شده است که انتظار می رود به حدود ۸ و نیم میلیارد یورو برسد. 

دولت سوئد نیز ۶ میلیون کرون برای کاستن از شدت قیمت قبوض برق خانگی اختصاص داده و اول این ماه نیز طرح هایی را برای یارانه های فصل زمستان تا ۶ هزار کرون و برای ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار خانوار اعلام کرد. نروژ هم حدود ۸ میلیارد کرون برای یارانه مستقیم به خانوارها از اول ماه دسامبر در نظر گرفت.  

دانمارک هم در حال مذاکره برای اتخاذ تدابیر مختلف است تاکنون ۱۰۰ میلیون کرون برای کمک به خانوارهای اسیب پذیر اختصاص داده است؛ احتمال دارد حدود ۸۰۰ هزار خانواده کمک مالی برای پرداخت قبوض انرژی خود دریافت کنند. اما مبلغ دقیق کمک باید در مجلس این کشور تصویب شود. 

116