در پی حادثه تروریستی اخیر در آلمان و حمله فردی به نام «انیس عامری» با کامیون به بازار کریسمس در برلین که به مرگ 12 نفر و زخمی شدن 48 نفر منجر شد، انتقادها از مرکل افزایش یافته است. مرکل در واکنش به این انتقادها خواستار تدابیر امنیتی شد.
مرکل گفت به وزیر دادگستری و مقامات داخلی ایالتهای آلمان دستور داده است همه جنبههای این مسئله را سریعا بررسی کنند و نتیجه را به وی اطلاع دهند.
آلمان، پذیرای بیشترین شمار پناهجویان درمیان کشورهای اروپایی است واین اقدام، انتقادهای فراوانی را متوجه صدراعظم کرده است. دستور مرکل درباره بازبینی قوانین امنیتی از آنجا اهمیت می یابد که دولت آلمان با اجرای آن درپی رفع نواقصی است که به تروریست ها امکان ورود به آلمان و ارتکاب عملیات تروریستی را داده است.
دراین زمینه صدراعظم آلمان گفت موضوع "عامری" ، عامل حمله تروریستی اخیر در برلین، پرسشهایی را مطرح کرده که فقط مربوط به جنایت اخیر نیست بلکه مربوط به زمانی است که وی درسال 2015 وارد آلمان شد.
مقامات ارشد آلمان تحت فشار شدید افکار عمومی و احزاب مخالف برای پاسخ گویی به دلایل حادثه تروریستی اخیر، تلاش می کنند با وعده بازبینی قوانین امنیتی، ضمن بررسی مجدد این قوانین، از فشارسیاسی بر خود بکاهند.
مقامات اروپایی نیز درباره سوء استفاده از حادثه تروریستی اخیر در آلمان برای افزایش فشار بر پناهجویان هشدار داده اند. از جمله «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا گفت حمله تروریستی در برلین نباید به بهانه ای برای بسته شدن مرزهای اروپا به روی پناهجویان و مهاجران باشد. به گفته وی مردمی که از تروریسم می گریزند، باید در اروپا پناهگاهی بیابند.
یونکر افزود برای تامین امنیت داخلی، امروزه سیاستهای ملی کافی نیست و همکاریهای فرامرزی در زمینه تبادل اطلاعات و بستن منابع تامین مالی تروریست ها ضروری است .
با توجه به فشار احزاب راستگرای آلمان، قابل پیش بینی است که رویکرد دولت آلمان درقبال پذیرش پناهجویان سخت تر از پیش خواهد شد. علاوه بر این، اکنون بهانه مناسبی برای دولت آلمان فراهم شده تا با دستاویز امنیتی، اخراج گسترده پناهجویان از این کشور را آغاز کند.
احزاب دولت ائتلافی آلمان یعنی اتحادیه احزاب متحد مسیحی در واکنش به حمله تروریستی برلین خواستار قوانین سختگیرانه تری برای تسهیل اخراج پناهجویان شدند. حزب سوسیال دموکرات و دیگر احزاب اپوزیسیون نیز خواستار تجدید نظر درقبال پناهجویان شده اند.
از دیدگاه آنها بعد از حمله تروریستی برلین نباید مساله پناهجویان نادیده گرفته شود، بلکه باید کنترل های دقیقی در زمینه پذیرش آنها انجام شود. این احزاب مدعی وجود ارتباط میان پذیرش پناهجویان وافزایش تهدیدهای تروریستی هستند.
با این حال انتساب یک اقدام تروریستی یک پناهجو، به همه پناهجویان و واکنش نشان دادن بر این مبنا ، غیرمنطقی است و اخراج پناهجویان به این بهانه ، غیرانسانی نیز هست .