این در حالی است که سازمان ملل نیز در تازه ترین گزارش خود با تاکید بر اینکه جنگ داخلی ویرانگر در سودان جنوبی تاکنون ده ها هزار کشته و زخمی بر جا گذاشته است، از بازیگران اصلی مناقشه مسلحانه در این کشور خواسته تا برای برقراری روند صلح و آشتی تلاش کنند.
سودان جنوبی در سال 2013 پس از اتهام «سالوا کر» به «ریک ماچار» معاونش مبنی بر توطئه در زمینه کودتا، گرفتار جنگ داخلی شد. جنگ و در پی آن شرایط بحرانی در این کشور سبب شد تا توافق صلحی میان طرفین درگیری در سال 2015 امضا و براساس آن قدرت بین رئیس جمهوری سودان جنوبی و معاون برکنار شده اش که اکنون فرمانده شورشیان این کشور است، تقسیم شود اما این توافق با عدم پایبندی طرفین به مفاد آن شکسته و بار دیگر جنگ با شدت از سر گرفته شد.
اکنون گزارش های سازمان ملل حاکی از نسل کشی و پاکسازی قومی در این کشور است.این در حالی است که شواهد نشان می دهد ادامه درگیری ها به همراه قیمت بالای مواد غذایی ،بحران اقتصادی ، کمبود پزشک و دارو سبب شده که بحران انسانی ناشی از قحطی و بیماری نیز در این کشور ابعاد گسترده ای به خود بگیرد.
«ژان پی یر لاکروآ» (jean-pierre lacroix) معاون امور صلحبانی دبیر کل سازمان ملل متحد در گزارش خود درباره سودان جنوبی تاکید کرد: اوضاع اقتصادی فاجعه بار و همچنین تداوم ناامنی و خشونتهای خونین در سودان جنوبی شرایط خطرناکی و شکننده ای برای مردم این کشور به وجود آورده است.
جستجوی بحران کنونی سودان جنوبی در عوامل داخلی و خارجی
اما ریشه بحران کنونی در سودان جنوبی را باید در عوامل داخلی و خارجی جست. در بعد داخلی وجود بافت قومی و قبیله ای، عدم آمادگی فرهنگی و اجتماعی ،عدم توسعه یافتگی سیاسی و نداشتن زیرساخت های لازم سبب شده تا این کشور نتواند پس از استقلال روند درستی را طی نماید. در سودان جنوبی سالواکر به قوم دینکا Dinka تعلق دارد که اکثریت را تشکیل می دهند و ریک ماچار به اقلیت قومی نوئر Nuer وابسته است.
همانگونه که در کشورهای آفریقایی مرسوم است وابستگی قومی و قبیله ای رهبران احزاب و رقبای سیاسی، در اندک مدتی به درگیری قبایل می انجامد به ویژه که با انگیزه های سیاسی همراه شود.از این روی بخشی از جنگ و به ویژه کشتارهای کنونی ریشه در اختلافات قبیله ای در این کشور دارد.
روزنامه فرانسوی «لوموند» چندی پیش در گزارشی نوشت: مردم سودان جنوبی به دشمن یکدیگر تبدیل شده اند. در این مناقشه، نقش مداخلات خارجی را نیز نباید نادیده گرفت. قدرت های غربی و صهیونیست ها، نه تنها برای بهبود شرایط در سودان جنوبی تلاش نمی کنند بلکه سعی دارند، بحران را به سایر مناطق گسترش دهند. تجزیه کشورها و سپس استمرار بحران در مناطق تجزیه شده، طرحی است که از سوی برخی دولتمردان غربی و متحدانشان در آفریقا دنبال می شود.
سودان جنوبی نیز از این قاعده مستثنی نیست و به نظر می رسد اکنون به ابزارسیاسی برای تامین منافع غیرقانونی قدرت های غربی و متحدان شان در منطقه شرق آفریقا تبدیل شده است. در این میان شهروندان سودان جنوبی ، قربانیان جاه طلبی و جنگ قدرت هستند.118/111
بیشتر بخوانید:
لغو مذاکرات امنیتی سودان و سودان جنوبی
موافقت سودان با ایجاد مسیری امن برای انتقال کمک های انساندوستانه به سودان جنوبی
سودان، کمیته عالی حمایت از پناهجویان سودان جنوبی تشکیل می دهد
ورود 35 هزار پناهجوی سودان جنوبی به سودان