هوک با اشاره به اینکه واشنگتن نقض برجام را از کشورهای اروپایی نخواسته است و هدف تحریمهای آمریکا این نیست که کشورهای اروپایی وادار به ترک برجام شوند، گفت: تحریمهای آمریکا برای تنبیه شرکتهای اروپایی طراحی نشدهاند.
اظهارات برایان هوک در حالی است که طی چند ماه گذشته و از زمان اعلام خروج آمریکا از برجام در 8 مه 2018 مقامات واشنگتن از راههای گوناگون برای همراه کردن متحدان اروپایی خود برای خروج از برجام استفاده کردهاند.
در این راستا؛ میتوان به انجام رایزنیهای سیاسی با مقامات اروپا در حاشیه نشستهای بینالمللی، سفر مقامات مختلف آمریکا به اروپا برای رایزنی با مقامات اتحادیه اروپا و راضی کردن آنها به خروج از برجام، تهدیدهای لفظی و اقدامات تنبیه علیه شرکتهای تجاری اروپا اشاره کرد.
در این راستا؛ «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا هفته گذشته گفت: واشنگتن اجازه نمیدهد اروپا یا هر کس دیگری تحریمهای آمریکا را دور بزند.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا، نیز با انتقاد از تلاش گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، بریتانیا، چین و روسیه) برای ایجاد ساز و کارهایی خاص برای حفظ کانال مالی با ایران گفت: اقدام گروه 1+4، وی را «مأیوس و برآشفته» کرده است.
علیرغم همه تلاشهای واشنگتن، مقامات اروپا از ابتدا بر ماندن در برجام وحفظ آن و همچنین یافتن راهکارهایی برای انجام تعهدات خود درقبال ایران تاکید دارند.
«دونالد توسک» Donald Tusk رئیس شورای اروپا در اینباره با تاکید بر اینکه واشنگتن نمیتواند تصمیمهای سیاسی خود را بر نهادهای بینالمللی و کشورهای دارای حق حاکمیت تحمیل کند، تصریح کرد اروپا به همراه دیگران برجام را حفظ خواهد کرد.
حفظ امنیت اروپا، تاکید بر استقلال اروپا و پایبندی بر سیاست چند جانبهگرایی همچنین تامین منافع اقتصادی و مراودات اروپا با ایران از جمله دلایل پایبندی اروپاییها به برجام است.
از اینرو از زمان خروج آمریکا از برجام مقامات اروپا تلاش کردهاند تا از طرق مختلف بتوانند منافع اقتصادی ایران را تامین کنند در این راستا؛ وزرای امور خارجه ایران و گروه ۱+۴ شامل آلمان، فرانسه، بریتانیا، چین و روسیه هفته گذشته برای تدوین ساز و کارهای مالی در جهت حفظ برجام بدون آمریکا و اجرایی کردن آن قبل از ماه نوامبر به توافق رسیدند.
نه تنها اروپا بلکه برخی دیگر از کشورهای جهان نیز با خواست واشنگتن درقبال تحریم ایران همراهی نکردهاند، چنانکه واشنگتن از کشورهای تولید کننده نفت خواسته بود بر میزان تولید خود برای جبران کسری نفت ایران در بازار بیافزایند اما همراهی نکردن این کشورها و رسیدن قیمت جهانی نفت به بیش از 80 دلار در هر بشکه شاهدی بر عدم توجه به خواست واشنگتن است.
با نزدیک شدن به زمان اجرایی شدن دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران در نوامبر 2018 به نظر میرسد اظهارات هوک و اذعان وی به ناکامی در همراه کردن اروپا برای ترک برجام و کم اهمیت جلوه دادن این مساله، تلاشی برای پوشاندن سیاست شکست خورده واشنگتن در موضوع برجام است.
141/120
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
ظریف در گفت وگو با نیویورکر؛ آمریکا، پیمان شکن است/ برجام باید اساس هرگونه مذاکره احتمالی با آمریکا باشد
حمایت قاطع روسیه و چین از برجام واقدامات مشترک برای حفظ برجام/ تحلیل
گزافه گویی های جدید «پمپئو»، «بولتون» و «برایان هوک» علیه ایران