ایران پرس - منابع فلسطینی اعلام کردند که رهبران حماس روز گذشته پنجم می 2017 در نشستی خالد مشعل را از سمت رئیس دفتر سیاسی حماس برکنار و «اسماعیل هنیه» را جاگزین وی کردند.

دوره قانونی ریاست خالد مشعل بر دفتر سیاسی جنش حماس اواخر سال 2016 به پایان رسیده بود اما وی این سمت را تا زمان برگزاری انتخابات داخلی جنبش حماس بر عهده داشت. اگرچه به گفته برخی منابع، خالد مشعل در فرآیند انتخاباتی که قرار بود امروز ششم می 2017 در درون جنبش حماس برگزار شود، جای خود را به اسماعیل هنیه داد، اما بدون تردید این تغییر پیامد فوری سند سیاسی جدید جنبش حماس است.

سند سیاسی جدید جنبش حماس روز یکم ماه جاری منتشر شد. اگرچه در این سند، محورهای مثبتی که مورد استقبال مردم و گروههای فلسطینی باشد، نظیر ضرورت بازگشت آوارگان و مبارزه با اشغالگری فلسطین وجود دارد، اما، در عین حال در این سند برای نخستین بار تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 به جای مرزهای 1948 مطرح و همچنین بند همیشگی اسناد حماس یعنی «نابودی اسرائیل» نیز حذف شده است. 

تاکید بر ادامه مقاومت با برکناری مشعل

 

واکنش ها به این دو بند سند جدید حماس حاکی از این بود که موقعیت حامیان این سند در جنبش حماس تضعیف و آنها به حاشیه رانده خواهند شد. منتقدان بر این باورند که حتی اهداف مالی و دستیابی به منابع اقتصادی نیز نمی تواند توجیهی برای حذف نابودی اسرائیل و در نظر گرفتن مرزهای 1967 به جای مرزهای 1948 در سند جدید سیاسی حماس باشد. در همین راستا، «زیاد النخاله»، معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین امروز ششم می 2017 تاکید کرد: ایجاد دولت مستقل فلسطینی در مرزهای سال 1967 ناموفق خواهد بود، زیرا گویای حقایق نیست.

نکته دیگر این است که سند جدید سیاسی حماس به نوعی همسویی با برنامه جنبش فتح در ایجاد دو دولت در سرزمین های اشغالی بود. این در حالی است که «زیاد النخاله»، معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با عنوان این مطلب که این طرح ضربه به احساسات حامیان سلاح در سنگر مقاومت و درچارچوب برنامه دو دولتی جنبش فتح است، گفت تا زمانی که حتی یک فلسطینی وجود داشته باشد که راهکار دو دولت یا محدود کردن مرزهای دولت فلسطین در مرزهای 1967 را رد کند، این طرح حماس برنامه مورد توافق یا اجماع ملی نیست.

مخالفت با سند سیاسی جدید سبب گردش نرم در حماس شد

 افزایش انتقادها از سند سیاسی جدید حماس، سبب جایگزینی اسماعیل هنیه با خالد مشعل در سمت رئیس دفتر سیاسی حماس شده است. در واقع؛ می توان این تغییر در دفتر سیاسی حماس را پیامد مهم و فوری سند سیاسی جدید حماس و همچنین تائید این دیدگاه که حامیان سازش در حماس به حاشیه خواهند رفت، عنوان کرد. در عین حال، این تغییر بیانگر این است که جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) سازش و یا هرگونه نرمش در مقابل اسرائیل را نه تنها نمی پذیرد بلکه بر تداوم راهبرد مقاومت تاکید دارد. 113/112

بیشتربخوانید:

«اسماعيل هنيه» رئيس جديد دفتر سياسي حماس كيست؟

مخالفت جنبش جهاد اسلامی فلسطین با سند جدید حماسواکنش جنش حماس به تهدیدات محمود عباس

تاکید بر ادامه مقاومت با برکناری مشعل