سید رضی عمادی: "عبدالجلیل بن سالم"، وزیر امور مذهبی تونس به دلیل بیان این واقعیت که وهابیت عامل تروریسم است، از سمت خود برکنار شده است.

"عبدالجلیل بن سالم"، در جلسه روز سوم نوامبر مجلس تونس که سفیر عربستان در تونس و همچنین برخی دیگر از مقامات سعودی حضور داشتند، مدارس مذهبی بنیادگرایانهٔ عربستان را الهام‌ بخش ایدئولوژی‌های افراطی در منطقه دانست.

اظهارات واقع بینانه وزیر امور مذهبی تونس سبب برکناری وی از راس این وزارتخانه توسط "یوسف الشاهد"، نخست وزیر این کشور شده است.

تردیدی نیست که اظهارنظر وزیر امور مذهبی تونس درباره تولید تروریسم بر اساس تفکر وهابیت، کاملا بر اساس واقعیت های نگرشی و اقدام های عملی وهابیت اتفاق افتاده است.

وهابیت که ریشه های آن به تفکرات "محمد بن عبدالوهاب" در قرن 18 باز می گردد در به قدرت رسیدن خاندان آل سعود در عربستان نقش مهمی ایفا کرد.

وهابیت ضمن این که تفکرات انحرافی درباره مقدسات دین اسلام دارد، در ساختار سیاسی عربستان کنونی نقش حائز اهمیتی ایفا می کند.

مفتی های وهابی از بازیگران تاثیرگذار در عربستان سعودی محسوب می شوند.

رابطه مفتی ها و حکام سعودی، دوجانبه است.

از یک سو، مفتی های وهابی با دادن فتواهای افراطی در نوع سیاست ها و سبک زندگی اجتماعی مردم عربستان به طور اخص و مردم در دیگر کشورهای عربی نقش دارند.

از سوی دیگر، حکام سعودی از فتواهای مفتی های وهابی برای مشروعیت بخشیدن به تصمیمات و سیاست های خود بهره می گیرند.

نتیجه تعامل و تاثیرگذاری دوجانبه مفتی های وهابی و حکام سعودی، تولید تروریسم و افراط گرایی در کشورهای عربی بود.

عربستان در کشورهای مختلف عربی هم مدرسه تاسیس کرده و هم این که روحانیون زیادی را به بهانه تبلیغ و ترویج مبانی اسلامی به این کشورها اعزام کرده است.

مظاهر عینی و عملی تولید تروریسم توسط تفکر وهابی در کشورهای عربی نیز امروز در قالب ظهور تروریسم داعشی، تروریسم القاعده، ظهور گروه های تروریسی کوچک اما متکثر در سوریه و لیبی مشهود است.

تفکر وهابی بنیادهای فکری نادرست این گروه های تروریستی را شکل داده و دلارهای نفتی آل سعود نیز زمینه گرایش جوانان عربی به این گروه ها را فراهم کرده است.

از این رو وزیر امور مذهبی تونس خطاب به سفیر عربستان در تونس و مقامات سعودی گفت: "مدرسه تبلیغ وهابیت" خود را اصلاح کنید، چرا که تروریسم به‌ طور تاریخی از آن منشأ می‌ گیرد.

اگرچه در اظهارات وزیر تونسی بیان نشده است اما واقعیت این است که قدرت های غربی نیز با بهره گیری از تفکرات خشن وهابی، ایجاد خلاء های سیاسی و تضعیف دولت در کشورهایی نظیر عراق یا سوریه زمینه رشد و تکثیر گروه های تروریستی و افراطی را در این کشورها فراهم کردند.

"یوسف الشاهد"، نخست‌وزیر تونس، عبدالجلیل بن سالم، وزیر امور مذهبی این کشور را به دلیل آن چه که «حمله» به اصول دیپلماتیک و پایه‌های دیپلماسی تونس نامیده، از سمت خود برکنار کرده‌ است.

این در حالی است که در اظهارات وزیر امور مذهبی تونس نه تنها هیچ نشانه ای از «حمله» کلامی دیده نمی شود بلکه اظهارات این وزیر تونسی بیش از همه جنبه «اصلاحی» و «توصیه ای» داشته است که می توان آن را در چارچوب جریان آزاد اطلاعات نیز مورد ارزیابی قرار داد.

یوسف الشاهد، نخست وزیر تونس، داماد باجی قائد السبسی، رئیس جمهوری این کشور است که در انتخابات ریاست جمهوری اواخر سال 2014 تونس مورد حمایت عربستان سعودی قرار داشته است.