در این اجلاس دو روزه، 21 تن از سران و مقامات ارشد شرکت کننده، پیشنهاد های سه گانه شورای تجاری سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسفیک (اَپک) برای کاهش مناقشات تجاری و افزایش رشد اقتصادی را بررسی می کنند.
این پیشنهادات شامل حمایت از حل و فصل مناقشات تجاری با کمک سازمان تجارت جهانی، گسترش همکاری های فعال با کشورها و افزایش بودجه ساخت تاسیسات زیربنایی است.
اپک امیدوار است با همکاری اعضا بتواند بر مشکلات و چالشهای اقتصاد جهانی فایق آید. از دیدگاه ناظران سیاسی، اجلاس سران اپک در حالی در کوچکترین و فقیرترین کشور عضو ان برگزار می شود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با اتخاذ سیاستهای یک جانبه گرایانه اقتصادی در حمایت از صنعت و تولیدات داخلی این کشور از یکسو و خارج شدن از پیمانهای مهم اقتصادی و تجاری از سوی دیگر همکاری ها و قوانین بین المللی را با چالش جدی مواجه کرده است.
در واقع ترامپ با خارج کردن امریکا از پیمانهای بین المللی نه تنها انها را تضعیف کرده بلکه اعتراض و انتقاد کشورهای مختلف از جمله متحدین واشنگتن را نیز برانگیخته است.
«ولتر لومن» walter loman کارشناس مسایل بین المللی معتقد است: دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا، چندان اعتقادی به «چندجانبهگرایی» ندارد و شعار اول امریکا را می دهد اما برای مهار کره شمالی مجبور است با اپک همکاری کند تا کشورهای دیگر آسیای شرقی را با خود همراه سازد.
بنابراین اجلاس سران اپک در حالی در پاپووا گینه نو ی است که تحولات اقتصاد جهانی در حال تجربه شرایط جدید بدون حضور امریکا در پیمانهای بین المللی هستند.
اپک بزرگترین تشکل اقتصاد جهانی است که حدود 39 درصد جمعیت جهان؛57 درصد کل تولید ناخالص داخلی و 17 درصد تجارت جهانی را در اختیار دارد.
با این حال در عمل نتوانسته است انتظارات کشورهای ضعیف تر اپک مانند ویتنام ،فیلیپین شیلی و پرو را برای کمک به رشد اقتصادیشان براورده نماید.
به همین دلیل بسیاری از محافل در این کشورها براین اعتقادند اپک صرفا بهانه ای برای دستیابی ازاد کشورهای قدرتمند عضو به بازارهای اعضا است.
اجلاس سران سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا-پاسفیک (اَپک) در حالی در پاپواگینه نو برگزار می شود که این جزیره واقع در اقیانوس ارام به زندانی مخوف برای مهاجران غیر قانونی که می خواهند وارد استرالیا شوند تبدیل شده است و دولت این کشور پس از بازداشت ، آنان را به زندانهای پاپوا گینه نو منتقل می کند که بارها با انتقاد محافل بین المللی و حقوق بشری روبرو شده است.
زیرا بازداشت شدگان بدون دستیابی به وکیل و رسیدگی قضایی به وضعیتشان بلاتکلیف در اردوگاههایی در این جزیره نگهداری می شوند که فاقد هرگونه امکانات بهداشتی، پزشکی و آب آشامیدنی است.
«الیسون بتیسون» elison betison کارشناس مسائل بینالملل معتقد است:
زندانی کردن مهاجران غیر قانونی به مقصد استرالیا در پاپوا گینه نو در تقابل با قانون بینالمللی و غیر انسانی است. در جامعه مدرن، این اقدامات غیرقابل قبول است. استرالیا به عنوان یکی از امضاء کنندگان کنوانسیون پناهجویان متعهد به سکنی دادن به پناهجویان است. عدم پاسخگویی دولت استرالیا به عنوان عضو سازمان اپک به نقض حقوق مهاجرین غیر قانونی و شرمآور است.
از اینرو پناهجویان زندانی در اردوگاههای گینه نو از اجلاس سران اپک انتظار دارند به وضعیت انان توجه و رسیدگی نمایند.
تردیدی نیست برگزاری این اجلاس می تواند پرده از جنایات دولت استرالیا در مورد پناهچویان زندانی در گینه نو بردارد و در همان حال میزان توجه و الزام مدعیان دفاع از حقوق بشر را که در اجلاس اپک حضور دارند نشان می دهد.
135/118
نویسنده : مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
آغاز اجلاس سران اَپک در پاپوا گینه نو
تصاویر: نشست اپک در ویتنام
دیدار کوتاه ترامپ و پوتین؛ حاشیه پررنگ اجلاس اپک/ ویدئو