برون مرزی- آخرین تلاش های "ترزامی" نخست وزیر بریتانیا برای نجات برگزیت و خروج لندن از اتحادیه اروپا در موعد مقرر و براساس توافق صورت گرفته بی نتیجه ماند.

پارلمان بریتانیا روز جمعه در یک رای گیری سرنوشت ساز برای سومین بار به توافق خروج این کشور از اتحادیه اروپا  رای مخالف داد.

در جریان این رای گیری که در مهلت اولیه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا برگزار شد، 344 تن از نمایندگان به توافقی که دولت ترزا می و اتحادیه اروپا در نوامبر 2018 بر سر آن به توافق رسیدند رای مخالف دادند.

این رای گیری در حالی برگزار شد که "می" وعده داده بود در صورت موافقت نمایندگان با توافق امضا شده لندن با اتحادیه اروپا، از سمت خود استعفا می دهد و در دور بعدی مذاکرات حضور نخواهد داشت.

رای مخالف پارلمان بریتانیا در حالی است که اتحادیه اروپا تا پایان 29 مارس به  نخست وزیر بریتانیا فرصت داده بود تا توافق برگزیت را به تصویب برساند.

"ترزا می"، نخست وزیر بریتانیا پس از اعلام نتیجه رای گیری، تاسف عمیق خود را از رد شدن پیشنهادش اعلام کرد و گفت: نتیجه این رای گیری ممکن است به تعویق درازمدت برگزیت منجر شود.

با توجه به رای منفی پارلمان بریتانیا اکنون شرایط بسیار پیچیده شده است.

لندن حدود دو هفته فرصت دارد تا طرح متفاوتی را برای خروج از اتحادیه اروپا پیشنهاد کند یا بدون توافق خارج شود.

قرار است پارلمان بریتانیا در فرصت باقی مانده، پیشنهادهای جایگزین از جمله تعویق بلند مدت برگزیت و شرکت در انتخابات پارلمان اروپا، ماندن در اتحادیه گمرکی، برگزاری همه پرسی دوم برگزیت، برگزاری انتخابات زود هنگام و یا در نهایت خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا را بررسی و درباره آن ها رای گیری کند.

لندن اکنون با بحران گسترده سیاسی واقتصادی رو به رو است.

چند دستگی و افزایش اختلافات میان احزاب بریتانیا  در رای گیری برگزیت بیش از پیش نمایان شده است به طوری که پیش بینی می شود "ترزا می" نخست وزیر بریتانیا نیز به دلیل بن بست کنونی در مسیر توافق برگزیت و فشار افکار عمومی و احزاب مخالف مجبور به کناره گیری از قدرت شود.

از سوی دیگر اقتصاد بریتانیا نیز با چالش جدی مواجه شده است. نامشخص بودن شرایط و قوانین بعد از برگزیت بسیاری از نهادهای اقتصای بریتانیا به ویژه نهادهای پولی و بانکی را با چالش جدی مواجه کرده است به طوری که نتایج تحقیق بنیاد "برتلزمان" آلمان نشان می‌دهد که زیان وارده به اقتصاد بریتانیا در صورت خروج بدون توافق سالانه معادل 57 میلیارد پوند خواهد بود.

 در این شرایط  مقامات اتحادیه اروپا نیز نگران  روند کنونی برگزیت و خواهان تصمیم قاطع لندن در این باره هستند. قرار است نشست اضطراری کشورهای اروپایی 10 آوریل برگزار شود.

بریتانیا طی دوهفته آینده روزهای سختی را پیش رو دارد. تصمیم بر تعویق برگزیت به نوعی ضعف لندن شمرده می شود و ابهام و سردرگمی ها را افزایش می دهد و خروج بدون توافق که گزینه اصلی در این رابطه است زیان اقتصادی بزرگی را نه تنها برای بریتانیا بلکه برای شرکای این کشور نیز در پی خواهد داشت.

مقامات اتحادیه اروپا برای خروج بدون توافق لندن اعلام آمادگی کرده اند، اما روزهای آتی مشخص خواهد کرد که آیا لندن واقعا آنگونه که ادعا می کند آمادگی تحمل هزینه های خروج بدون توافق را دارد یا اینکه مجددا خواهان تعویق اجرای برگزیت خواهد شد.

نویسنده: دینیاریان

117/118

وزیر خارجه آلمان: برای جلوگیری از "برگزیت سخت" دیگر زمان نداریم

پارلمان بریتانیا برای سومین بار توافق برگزیت را رد کرد

برگزیت در بن بست/ تحلیل