در این راستا؛ «جَنِت یِلِن» Janet Yellen، وزیر خزانه داری آمریکا مدعی شد، کشورهای فقیر از کمک های مالی بین المللی برای پرداخت بدهی خود به چین استفاده می کنند.
با شیوع ویروس کرونا و انجام قرنطینه های بلند مدت در کشورهای مختلف، همچنین اختصاص بخش زیادی از بودجه هر کشور به بخش بهداشت و درمان عملا مشکلات اقتصادی در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهای فقیر افزایش یافته است، به طوری که بسیاری از این کشورها به کمک ها و وام های نهادهای بین المللی و کشورهای ثروتمند برای گذار از این مرحله نیازمند هستند. از سوی دیگر پرداخت بدهی های بسیاری از کشورهای در حال توسعه و فقیر نیز با مشکل مواجه شده است.
براساس گزارش های بین المللی بیش از 73 کشور جهان مجبورند تا پایان 2021 مبلغی حدود 33 میلیارد و 700 میلیون دلار بدهی خود را بازپرداخت کنند. این در حالی است که نهاد های بین المللی چون عفو بین الملل پیش از این از کشورهای ثروتمند خواسته بود بدهی های کشورهای بسیار فقیر را دست کم طی دو سال آینده لغو کند.
«کریستالینا جورجیه وا» Kristalina Georgieva، مدیرکل صندوق بین المللی پول با تاکید بر اینکه شیوع جهانی ویروس کرونا فقر و نابرابری ها را افزایش داده، هشدار داد: در سال کنونی میلادی اقتصاد جهانی با رکودی عمیق مواجه است و بهبود جزئی و نابرابر روبه رو است؛ ما باید برای کمک به کشورهای بسیار فقیر و اقتصادهای به شدت آسیب پذیر به ویژه کشورهایی که بیشترین بدهی ها را دارند، متحد شویم.
به رغم همه توصیه ها و خواست های بین المللی اما کمک رسانی به کشورهای فقیر از سوی کشورهای ثروتمند به کندی صورت می گیرد، در این راستا آمریکا به عنوان کشوری که می تواند به بسیاری از کشورهای فقیر جهان به ویژه کشورهای آفریقایی کمک کند به بهانه های مختلف کمک رسانی را متوقف و یا کند کرده است. مقامات آمریکا حتی دراین موضوع نیز چین را بهانه قرار داده و در تلاشند با توجیه اینکه کشورهای مختلف، کمک دریافتی را صرف پرداخت مطالبات و بدهی های خود به چین می کنند از مسئولیت جهانی خود صرف نظر کنند.
این در حالی است که چندی پیش گروهی متشکل از قدرتمندترین کشورهای جهان که از نظر اقتصادی 85 درصد کل اقتصاد جهانی و دو سوم جمعیت جهان را دارند،ذاعلام کردند که با چین مذاکره کرده و موفق شدند چین و طلبکاران خصوصی را برای شرکت در مذاکرات مربوط به تمدید بازپرداخت بدهی کشورهای فقیر آفریقا در آینده متقاعد کنند.
در این راستا چندی پیش «لیو کان» وزیر دارایی چین گفت: این کشور مایل است کمک مالی خود را برای کشورهای در حال توسعه افزایش دهد و از آنهایی که بیشتر از این بیماری همه گیر آسیب دیده اند و تحت فشارهای شدید هستند حمایت بیشتری کند و همچنین تولید واکسن کووید-19 برای کشورهای فقیر را در اولویت قرار دهد.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه یک سوم اقتصادهای نوظهور در معرض خطر بحران بودجه قرار دارند، هشدار داد: ما در آستانه یک بحران بدهی قرار داریم. در این راستا ایجاد راهکار جدید برای کاهش های بیشتر و هدفمند، بدهی ها ضروری و به سود کشورهای آسیب پذیر است.
با توجه به ادامه بحران کرونا در جهان و حتی عدم برابری کشورهای فقیرتر در دسترسی به واکسن و دارو؛ به نظر می رسد فارغ از بازی های سیاسی لازم است کشورهای ثروتمند کمک به کشورهای فقیر را در اولویت های خود قرار داده و کمک کنند تا جهان از بحران این بیماری همه گیرعبور کند؛ در این راستا به نظر می رسد خط و نشان ها و بهانه های سیاسی مانند آنچه وزیر خزانه داری آمریکا در قبال چین عنوان کرده است برای افکار عمومی جهان قابل پذیرش نیست.
نویسنده : آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
تحریمهای آمریکا؛ عامل نقض حقوق بشر در دوران همهگیری کرونا