ایران پرس - در حالی که منطقه کردستان عراق با اختلاف های داخلی شدیدی مواجه است، تنش های این منطقه با بغداد نیز همچنان ادامه دارد.

اداره محلی کردستان عراق با صدور بیانیه ای از پارلمان این کشور خواست در بودجه سال 2018 میزان 17 درصد را برای این منطقه تصویب کند. آن گونه که در این بیانیه آمده است دولت عراق در بودجه سال 2018 برای منطقه کردستان بودجه 12.6 درصدی در نظر گرفته است. 

بودجه یکی از مهمترین موارد اختلاف اربیل با بغداد طی سال های اخیر و حتی یکی از بهانه های «مسعود بارزانی» برای پافشاری در برگزاری همه پرسی جدایی کردستان از عراق بود. دولت عراق از سال 2005 برای منطقه کردستان بودجه 17 درصدی در نظر گرفته و تا سال 2014 نیز این میزان را پرداخت کرده ، اما پس از قانون شکنی های مکرر دولت محلی کردستان در حوزه انرژی و خودداری از واریز درآمدهای انرژی به خزانه مرکزی عراق، دولت بغداد نیز از سال 2014 تاکنون بودجه این منطقه را به طور کامل واگذار نکرده است. از این رو، اداره محلی کردستان عنوان می کند که دولت بغداد مبلغ 12 میلیارد دلار به اربیل باید پرداخت کند. اربیل اکنون در حالی خواستار بودجه 17 درصدی است که با رفتارهای تجزیه طلبانه ای که در قالب برگزاری همه پرسی جدایی از عراق انجام شد، دولت بغداد اعتماد لازم را به دولت محلی این منطقه ندارد و خواستار اثبات حسن نیت اربیل به تمامیت ارضی عراق است. 

علاوه بر موضوع بودجه، مساله اداره گذرگاه های مرزی نیز یکی دیگر از اختلاف های تازه اربیل با بغداد است. دولت بغداد با هدف حفظ تمامیت ارضی این کشور خواستار واگذاری اداره گذرگاه های مرزی به بغداد است و حتی «حیدر العبادی»، نخست وزیر عراق روز سی ام اکتبر هشدار داد که واگذار نکردن کنترل گذرگاه های مرزی سبب تشدید تنش میان اربیل و بغداد خواهد شد. در حالی که پیش از این بغداد با اربیل درباره واگذاری کنترل گذرگاه های مرزی به بغداد به توافق رسیده بود، وزارت پیشمرگه اربیل با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که هیچ توافقی با بغداد در این خصوص نداشته است و از این گذرگاهها عقب نشینی نخواهد کرد. در عین حال، وزارت پیشمرگه در این بیانیه تاکید کرده که مطالبات بغداد از اربیل غیرقانونی و غیرممکن است. با توجه به این رویکرد، برخی منابع خبری از پیشنهاد جدید اربیل به بغداد درباره کنترل گذرگاه های مرکزی خبر دادند. در این پیشنهاد آمده است که نیروهای مشترک کردی و عراقی اداره گذرگاه راهبردی «ابراهیم الخلیل (خابور)» را تحت نظارت نیروهای ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا به دست گیرند.

اربیل در حالی چنین پیشنهادی را مطرح کرد که تنها یک روز پس از هشدار العبادی، نیروهای عراقی کنترل گذرگاه مرزی «ابراهیم الخلیل (خابور)» را به دست گرفته‌اند. 

به نظر می رسد اداره محلی کردستان عراق با توجه به شکست همه پرسی جدایی از عراق و تبعاتی که این موضوع برای اربیل داشته است، تلاش می کند بیش از این در موضع ضعف در مقابل دولت عراق قرار نگیرد ، اما الگوی رفتاری دولت بغداد گویای این است که اقدام اربیل را در نقض قانون اساسی عراق دیگر بر نخواهد تابید. 114/112

 سيد رضی عمادی 

بیشتر بخوانید:

حیدر العبادی: اقدام غیرقانونی اربیل، خللی در مبارزه عراق با تروریسم ایجاد نمی کند

حیدر العبادی: با درخواست‌های تفرقه‌انگیز و جدایی‌طلبانه مخالفیم

مخالفت العبادی با پیشنهاد بارزانی: فقط لغو نتایج همه‌پرسی را می‌پذیرم

همه احتمالات پس از همه‏ پرسی جدایی کردستان