تصویب این طرح در مجلس نمایندگان دارای اکثریت جمهوریخواهان با هدف محدودکردن توانایی رئیسجمهور آمریکا برای جلوگیری از انتقال تسلیحات به اسرائیل صورت گرفته است.
این طرح، روز پنجشنبه با ۲۲۴ رای موافق در برابر ۱۸۷ رای مخالف به تصویب رسید. ۱۶ نماینده دموکرات از جمله «توماس سوزی» از نیویورک، «جرد موسکوویتز» از فلوریدا و «جاش گاتهایمر» از نیوجرسی نیز به آن رای دادند و تنها سه جمهوری خواه با آن مخالفت کردند.
تصویب طرح حمایت از کمک های نظامی به اسرائیل در واکنش به تهدید اخیر کاخ سفید مبنی بر توقف ارسال تسلیحات به اسرائیل در صورت حمله این رژیم به رفح، شکل گرفته است. دولت بایدن پیش از این در هفته گذشته ارسال این محموله شامل سه هزار و ۵۰۰ بمب دو هزار پوندی و ۵۰۰ پوندی به اسرائیل را به دلیل نگرانی ادعایی از استفاده از این تسلیحات در رفح متوقف کرده بود.
«مایک جانسون» رئیسمجلس نمایندگان از تصویب این طرح استقبال و در عین حال از تصمیم دولت بایدن مبنی بر عدم ارسال این محموله تسلیحاتی به اسرائیل انتقاد کرد. جانسون در بیانیهای گفت: "تصمیم دولت بایدن برای جلوگیری از تسلیحات به (اسرائیل)، فاجعهبار و در تضاد مستقیم با خواست کنگره است."
وی تصویب این طرح را «پیام روشنی از همبستگی و حمایت از اسرائیل» توصیف و تاکید کرد: "مجلس آمریکا خواستار تحویل فوری تسلیحات دفاعی به مهمترین متحد این کشور در خاورمیانه است."
این طرح هنوز باید در مجلس سنای آمریکا که اکثریت آن در دست دموکراتهاست به تصویب برسد، از این رو شانسی برای تبدیل شدن به قانون را ندارد. با این همه، تصویب این طرح از جهاتی بیسابقه محسوب میشود، چرا که در جریان تصویب آن ۱۶ تن از نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا نیز در همراهی با جمهوریخواهان به آن رای مثبت دادند و ۱۳ نماینده دموکرات نیز از رای دادن خودداری کردند.
این طرح را می توان نشانه شکاف عمیق در ایالات متحده در زمینه تداوم حمایت از اسرائیل دانست و تصویب آن، این شکاف را در سالی که قرار است انتخابات ریاست جمهوری در آن برگزار شود،عمیق تر میکند.
پیش از این در روز سهشنبه (25 اردیبهشت - ۱۴ مه)، «تام کاتن» سناتور جمهوریخواه به همراه ۲۰ سناتور دیگر همحزبی خود طرحی را به سنا ارائه داده بود که بر مبنای آن کاخ سفید موظف میشود ارسال تمامی تسلیحاتی را که قرار بوده طی سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ به اسرائیل تحویل داده شود، تضمین کند. بر اساس طرح تام کاتن، پرداخت حقوق به افرادی که برای توقف ارسال تسلیحات به اسرائیل تلاش کنند، قطع میشود.
هر چند اقدام اخیر مجلس نمایندگان آمریکا در راستای حمایت از رژیم صهیونیستی و تداوم جنایات آن علیه مردم مظلوم غزه صورت گرفته اما این مساله در مجلس نمایندگان عمومیت نداشته و شمار قبال توجهی از قانونگذاران این مجلس با ارسال تسلیحات به اسرائیل مخالفت ورزیده اند.
از جمله دو هفته قبل ۸۸ نماینده دموکرات کنگره آمریکا در نامهای به جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، خواستار ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی به اسرائیل شدند. این نمایندگان در نامه خود ضمن اشاره به اینکه محدودیتهایی که اسرائیل بر سر راه ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه ایجاد کرده، منجر به یک فاجعه انسانی بیسابقه شده، تاکید کردند که به اعتقاد آنها، محدودیتهای رژیم صهیونیستی در ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه، قوانین ایالات متحده را نقض میکند.
پیش از آن، ۴۰ نماینده کنگره آمریکا که نام «نانسی پلوسی» رئیس پیشین مجلس نمایندگان هم در میان اسامی آنها دیده میشد در نامهای از بایدن خواسته بودند تا فروش تسلیحات به رژیم صهیونیستی را متوقف کرده و کمکهای واشنگتن به این رژیم را مشروط کند.
با این حال اکثریت قاطع جمهوریخواهان مجلس نمایندگان در کنار برخی از دموکراتهای این مجلس حامی سرسخت تداوم کمک های تسلیحاتی به رژیم صهیونیستی از جمله ادامه ارسال بمب هایی هستند که نیروی هوایی این رژیم بر سر مردم غزه فرو می ریزد و با استفاده از آنها ویرانی گسترده ای در باریکه غزه به وجود آورده است.
به رغم تداوم مباحثات سیاسی در زمینه حمایت تسلیحاتی از اسرائیل اما دولت بایدن روز سهشنبه (25 اردیبهشت - ۱۴ مه) به کنگره اینکشور اطلاع داد که بسته تسلیحاتی جدیدی به ارزش بیش از یک میلیارد دلار شامل حدود ۷۰۰ میلیون دلار مهمات تانک، ۵۰۰ میلیون دلار وسایل نقلیه تاکتیکی و همچنین ۶۰ میلیون دلار گلوله خمپاره به اسرائیل ارسال خواهد کرد. بدین ترتیب دولت بایدن عملا همان سیاست مد نظر جمهوریخواهان را دنبال کرده است.
با این حال، سیاست دولت بایدن در قطع احتمالی برخی از کمکهای تسلیحاتی به اسرائیل از جمله بمب های هدایت شونده و سنگر شکن در واکنش به اختلاف بین واشنگتن و تل آویو درخصوص چگونگی تداوم جنگ غزه به خصوص مساله حمله ارتش رژیم صهیونیستی به رفح در جنوب غزه، خشم جمهوریخواهان را برانگیخته است. برخی از نمایندگان جمهوریخواه میگویند که جو بایدن با تصمیمات اخیر خود به اسرائیل پشت کرده است.
با این حال ادعای جمهوریخواهان در خصوص عدم التزام بایدن به حمایت از اسرائیل، بیش از هرچیزی جنبه سیاسی و رقابتهای حزبی دارد، چرا که از زمان آغاز جنگ غزه آمریکا به شکلی بی سابقه در تمامی سطوح به حمایت بی چون وچرا از رژیم صهیونیستی مبادرت نموده است.
در این خصوص کانال ۱۱ تلویزیون رژیم صهیونیستی شامگاه پنجشنبه گزارش داد که نخستین محموله سلاحهای آمریکایی که دولت بایدن ادعا میکرد مانع ارسال آن به اسرائیل شده وارد فلسطین اشغالی شده است.
در حالی که هفته گذشته دولت بایدن مدعی شده بود در اعتراض به اقدام ارتش اسرائیل برای آغاز عملیات در رفح ارسال برخی از بستههای کمک تسلیحاتی خود به این رژیم را متوقف کرده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117