ایران پرس- «آویگدور لیبرمن»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه (17 می 2018) خواستار خروج فوری این رژیم از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد شد.

یکی از مهمترین رخدادهایی که از نیمه دوم قرن گذشته میلادی مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت، نهادسازی بین المللی بود.

نهادسازی بین المللی با اهداف متعددی از جمله ممانعت از وقوع وقایعی نظیر جنگ جهانی دوم، ایجاد صلح و ثبات بین المللی، حمایت از حقوق غیرنظامیان، مقابله با کشورهای جنگ طلب و همچنین ارتقاء حقوق غیرنظامیان انجام شد.

در همین راستا در سال 1999 اساسنامه دیوان بین المللی کیفری موسوم به اساسنامه «رم» تصویب و از سال 2002 نیز اجرایی شد.

تشکیل این دیوان بین المللی گام مهمی برای محاکمه مقامات جنایتکار محسوب می شد.

علاوه بر این، ارکان جدیدی نیز به سازمان ملل متحد در طی زمان اضافه شدند که شورای حقوق بشر از جمله این ارکان است.

شورای حقوق بشر مکانیسمی به نام (بررسی دوره ای جهانی حقوق بشر) موسوم به (یو پی آر) دارد که وضعیت حقوق بشر در همه کشورها را بررسی می کند و پیشنهادهایی برای بهبود حقوق بشر ارائه می دهد اما این پیشنهادها ضمانت اجرایی ندارد.

با وجود اینکه نهادگرایی در نظام بین الملل طی 70 سال گذشته روند رو به رشدی را طی کرده است، اما آمریکا و رژیم اسرائیل به خصوص طی حدود 18 ماه اخیر گام های مهمی برای بی اعتبار کردن نهادهای بین المللی به خصوص مهمترین نهاد بین المللی یعنی سازمان ملل متحد برداشتند.

بی اعتبار کردن  نهاد بین المللی  سازمان ملل

در حالی که شورای امنیت سازمان ملل متحد در دسامبر 2016 قطعنامه 2334 را در محکومیت شهرک سازی رژیم اسرائیل تصویب کرد، اما این رژیم به همراه آمریکا همواره این قطعنامه شورای امنیت را نادیده گرفتند که اوج آن نیز انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس در 14 می 2018 بود.

شورای امنیت

 

تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا برای خارج کردن این کشور از توافق هسته ای ایران موسوم به برجام و نادیده گرفتن قطعنامه 2231 نیز دیگر نمونه جدید از بی اعتبارسازی نهادهای بین المللی توسط آمریکا است.

از سوی دیگر، در حالی که نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل متحد درباره جنایت رژیم اشغالگر قدس در کشتار مردم غزه طی سه روز اخیر سکوت اختیار کرده و به جز واکنش های کلامی، هیچ اقدامی انجام نمی دهند، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز گذشته (16 می) جلسه ‌ای فوری درباره این جنایت تشکیل داده و ضمن محکوم کردن خشونت‌ های این رژیم، شکایت ‌نامه ‌ای را نیز علیه آن تنظیم کرد.

با این حال، آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ رژیم اسرائیل همین اقدام شورای حقوق بشر را که حتی ضمانت اجرایی نیز ندارد، بر نمی تابد و با این ادعا که اسرائیل از جانب شورای حقوق بشر سازمان ملل مورد حمله قرار می گیرد، خواستار خروج تل آویو از این شورا شده است.

در همین حال، لیبرمن که دولت آمریکا را بیش از هر زمان دیگری با جنایت های اسرائیل همراه می بیند، خواستار همراهی واشنگتن با تل آویو در خروج از شورای حقوق بشر شده است.

آمریکا پیش از این در چند نوبت هشدار داده بود که در اعتراض به اقدام های شورای حقوق بشر علیه رژیم اسرائیل از این شورا خارج خواهد شد.

انفعال نهادهای بین المللی به خصوص سازمان ملل متحد در مقابل جنایت های اسرائیل و همچنین بی اعتبارسازی این نهاد و ارکان آن توسط تل آویو و واشنگتن سبب شد که «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه شامگاه چهارشنبه (16 می 2018) با اشاره به کشتار مردم غزه توسط نظامیان اسرائیلی گفت، "سازمان ملل متحد به پایان رسیده، از پا در آمده و فرو پاشیده است."

نویسنده:سید رضی عمادی

138/114

بیشتربخوانید:

سازمان ملل: عربستان مانع ارسال کمک‌های سازمان ملل به یمن می‌شود

نمایندگی ایران در سازمان ملل: آمریکا شریک جنایات صهیونیست ها علیه فلسطینیان است

برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل با موضوع فاجعه غزه

 

شورای امنیت