ایران پرس: پارلمان اروپا به علت نگرانی هایی مربوط به نقض حقوق بشر توسط رژیم سعودی، طرحی را تصویب کرد که طبق آن اتحادیه اروپا در نشست گروه 20 به میزبانی عربستان، در سطح پایین حضور داشته باشد.

این طرح در حالی تصویب شد که قرار است نشست فوق العاده سران گروه 20 با محوریت مبارزه با شیوع ویروس کرونا نوامبر 2020 به صورت مجازی برگزار شود و «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی ریاست این اجلاس مجازی را برعهده خواهد شد.

عربستان در حالی میزبان این نشست است که رفتارهای ضد حقوق بشری سران این کشور، اختناق و سرکوب داخلی مخالفان سعودی و همچنین ادامه جنگ یمن خشم بسیاری از نهادها و سازمان های بین المللی حقوق بشری را برانگیخته است و آنها بارها و بارها به این سیاست های ضد بشری عربستان واکنش نشان داده اند.

با گذشت دو سال از قتل وحشیانه «جمال خاشقجی» روزنامه ‌نگار منتقد سعودی نه تنها عوامل این قتل مجازات نشده اند؛ بلکه سرکوب مخالفان و منتقدان در این کشور افزایش یافته است.

چنانکه روزنامه گاردین اخیرا در گزارشی اعلام کرد، روند تحولات عربستان در سال های اخیر از یک الگوی واضح پیروی می کند؛ از زمانی که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان شده است، ریاض هرگونه مخالفتی را صرفنظر از آنکه از سوی چه کسی باشد به طرز وحشیانه سرکوب می کند.

«زیاد برکات» کارشناس سیاسی در این زمینه می گوید: "هیچ تصویری از زندان های عربستان وجود ندارد و هیچ کس نمی داند پشت دیوارهای آنها چه می گذرد."

هفته گذشته 24 کشور بیانیه‌ای را علیه عربستان سعودی به دلیل نقض مکرر حقوق بشر در این کشور تنظیم کردند که در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو قرائت شد. کشورهای تنظیم کننده بیانیه، نگرانی عمیق خود را در خصوص بدرفتاری مقامات سعودی با مخالفان، بازداشت‌های غیرقانونی، اعمال شکنجه و برگزاری دادگاه‌های یک طرفه علیه فعالان مدنی به ویژه روزنامه نگاران و زنان ابراز کردند.

ادامه جنگ یمن و کشتار کودکان و غیر نظامیان این کشور موضوع دیگری است که نقض آشکار حقوق بشر توسط عربستان و متحدانش محسوب می شود.

وزارت حقوق بشر یمن به تازگی در گزارشی درباره جنایات جنگی ائتلاف سعودی اعلام کرده است: 16 هزار و 771 غیرنظامی یمنی در شش سال جنگ این ائتلاف ضد یمن کشته و دست کم 26 هزار و 359 نفر نیز زخمی شده اند.

همچنین ائتلاف سعودی طی شش سال جنگ ضد یمن، هزاران حمله نظامی زمینی، دریایی و هوایی به مناطق غیرنظامی این کشور انجام داد که بر اثر این حملات بیش از چهار میلیون و 147 هزار یمنی آواره شدند.

سازمان حقوق بشر و آزادی ها معروف به «سام» که مقر آن ژنو است، در گزارشی از شکنجه زندانیان یمنی و نقض حقوق آنان در زندانهای عربستان سعودی خبر داد. بنا براین گزارش، زندان ها و محل نگهداری زندانیان یمنی در عربستان فاقد کمترین استانداردهای لازم هستند و این زندانیان به دست سربازان و افسران سعودی شکنجه می شوند.

«علی الدیلمی» معاون وزیر حقوق بشر یمن در این زمینه گفت: "وزارت حقوق بشر یمن با تهیه پرونده و اسنادی درباره جنایات ائتلاف متجاوز سعودی علیه مردم مظلوم یمن و کشتار آنها درصدد آن است تا مسببان اصلی این جنایات را در دادگاه های بین المللی به پای میز محاکمه بکشاند."

مقامات اروپایی در حالی رژیم سعودی را به نقض حقوق بشر محکوم می کنند که بسیاری از آنها، خود فروشنده بزرگ سلاح و تجهیزات به ریاض هستند. بنا بر گزارش های منتشر شده عربستان در لیست چند کشور نخست جهان از لحاظ خرید تسلیحاتی قرار دارد.

طبق بررسی سالانه اندیشکده دفاعی انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم «اس‌آی‌پی‌آرآی» SIPRI، عربستان در فاصله سال‌ های 2014 تا 2018، با رشد 192 درصدی در مقایسه با پنج سال قبل، به بزرگترین واردکننده سلاح در جهان تبدیل شده است و این روند ادامه دارد.

اکنون ادامه سیاست های ضدبشری عربستان سبب شده تا مقامات اروپا تحت فشار افکار عمومی، سطح حضور در نشست گروه 20 را تقلیل دهند، این تصمیم اروپا را می توان یک پیام سیاسی قوی به عربستان به ویژه در آستانه سالگرد قتل خاشقجی دانست.

به نظر می رسد، فشار افکار عمومی و نهادهای مدنی حقوق بشری از یکسو و ادامه و افزایش دایره جنایات سعودی از سوی دیگر، اکنون سبب شده تا حتی متحدان سعودی نیز دیگر قادر به چشم پوشی از این جنایات نباشند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

سازمان ملل خواستار پاسخگویی عربستان درباره قتل خاشقجی شد

پارلمان اروپا خواستار تحریم تسلیحاتی عربستان شد