پارس توی-«آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در بیانیه ای به مناسبت فرا رسیدن سال 2018، بر لزوم حفظ وحدت اتحادیه اروپا تاکید کرده و آن را به ویژه در سال های آینده بسیار مهم دانست.

«جوزف یانینگ» Josef Janning پژوهشگر شورای روابط خارجی اروپا معتقد است که آلمان نقش فزاینده ای در رهبری اروپای جدید ایفا خواهد کرد. 

بیانیه «مرکل» درباره حفظ وحدت اروپا با توجه به چالش هایی که همگرایی اروپایی را که تبلور آن اتحادیه اروپا است تهدید می کند معنا می یابد.

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان

آلمان و فرانسه، خواهان حداکثر یکپارچگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا و در نهایت تبدیل این اتحادیه به موجودیت سیاسی فدرال هستند که دارای وحدت اقتصادی، نظامی و در عرصه سیاست خارجی باشد.

در سالهای اخیر چالش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یکپارچگی اتحادیه را هدف قرار داده و مساله فروپاشی آن را به دغدغه مهم سران اروپایی تبدیل کرده اند.

هدف اولیه تشکیل اتحادیه اروپا، همگرایی آن در زمینه های مختلف بود با این حال بین مقامات ارشد آلمان در باره شکل نهایی همگرایی اروپایی اجماع وجود ندارد.

آینده نامعلوم اتحادیه اروپا

چنانکه «ولفگانگ شویبله» رئیس پارلمان آلمان با درخواست ها برای تغییر شکل اتحادیه اروپا و تبدیل آن به «ایالات متحده اروپا» مخالفت کرده و در مقابل «مارتین شولتز» رهبر حزب سوسیال دموکرات آلمان خواستار تغییر شکل اتحادیه اروپا به یک «ایالات متحده اروپا» تا سال 2025 و اتخاذ قانون اساسی جدیدی برای آن شده است.

اتحایده اروپا و بحران های پیش رو

درباره چالش های فراروی این اتحادیه نظرات واحدی وجود دارد.

از جمله این چالش ها، ادامه بحران مالی و اقتصادی در برخی کشورهای اتحادیه اروپا و بحران پناهجویان را می توان نام برد.

ضمن اینکه جدایی برخی از کشورهای عضو این اتحادیه مانند بریتانیا، موجب تقویت گرایشات ناسیونالیستی شده که با یک اروپای هماهنگ و متحد سازگار نیست.

از سوی دیگر، افزایش شکاف بین اعضای قدرتمند و ضعیف این نهاد اروپایی را می توان به عنوان دیگر چالش های مهم اتحادیه اروپا ذکر کرد. همچنین شرایط امنیتی شکننده ناشی از تهدیدات و اقدامات تروریستی و چالش های ناشی از تغییرات آب و هوایی و زیست محیطی نیز از جمله مشکلات جدی اتحادیه اروپا محسوب می شوند.

اتحادیه اروپا و نارضایتی اعضا

در عین حال شاهد افزایش نگاه منفی اروپایی ها به اتحادیه اروپا بدلیل عملکرد نامناسب آن در قبال بحران هایی مانند بحران مالی واقتصادی کشورهای عضو و نیز بحران پناهجویان هستیم.

به ویژه تحمیل راهکارهایی مانند سیاست ریاضت اقتصادی برای حل بحران مالی و اقتصادی برخی کشورهای اتحادیه اروپا باعث نارضایی گسترده ای شده است.

به گفته «استاماتیس یانیسیس» Asthmatic Yanisis کارشناس سیاسی، دولت یونان کشورهای وام دهنده را به اعمال فشار بیش از حد برای اجرای تدابیر ریاضت اقتصادی بیشتر متهم می کند.

در واقع اتحادیه اروپا اکنون با بحران هایی مواجه است که فائق آمدن بر آنها از نگاه مقامات ارشد اروپایی از جمله «مرکل» صرفا از طریق عملی شدن اصلاحات فوری و گسترده بر مبنای اجماع اروپایی میسر خواهد بود.134/111

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

اتحادیه اروپا در سال 1395: انتخابات و نشست های مهم با سه محور ملی گرایی، امنیت و نگاه به اتحادیه اروپا

هشدار مارین لوپن به اتحادیه اروپا: اتحادیه اروپا یا باید تغییر کند یا منحل شود! 

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان
اتحادیه اروپا و نارضایتی اعضا